
Älskar du hallongrottor? Då kommer du älska dessa syltgrottor! Syltgrottor är en sån där småkaka som alltid går hem. Och det bästa? Du kan fylla dem med precis den sylt du gillar mest! Jag älskar att variera smaken beroende på humör eller vad som finns hemma – hallon, jordgubb, blåbär eller varför inte fikon eller mango för en lite oväntad twist? Det är en klassiker med oändliga möjligheter, och jag lovar att de här blir så där perfekt spröda och söta varje gång – omöjligt att bara ta en!
Recept på klassiska hallongrottor hittar du genom att klicka här
Jag älskar när syltgrottor är sådär perfekt mjukspröda – inte för hårda, men ändå med ett litet motstånd i varje tugga. Tricket? Ta ut kakorna ur ugnen medan de fortfarande känns lite mjuka och låt dem få eftergräddas klart på den varma plåten. Då får du den där magiska konsistensen som smälter lagom i munnen
Jag får ofta frågor om varför syltgrottor spricker i ugnen – och jag förstår frustrationen! Men med några enkla knep kan du få till runda, fina kakor varje gång. Här kommer mina bästa tips:
1. Rätt temperatur på smöret
Använd rumsvarmt smör – alltså mjukt, men inte smält. Kallt smör gör degen svårjobbad, och för varmt smör kan göra kakorna för mjuka och därmed spricka.
2. Blanda degen varsamt
Det är lätt att vilja röra mycket, men överarbeta inte degen! Blanda bara precis tills allt gått ihop. Överblandad deg utvecklar gluten, vilket gör att kakorna kan spricka i ugnen.
3. Mät mjölet noggrant
För mycket mjöl gör degen torr – och en torr deg spricker lättare. Använd gärna köksvåg eller skeda upp mjölet luftigt och jämna av utan att packa det.
4. Låt degen vila
Stoppa in degen i kylen i minst 30 minuter innan du formar kakorna. Det gör den mer stabil och hjälper syltgrottorna att hålla formen bättre i ugnen.
5. Forma med kärlek (och varsamhet!)
När du gör groparna i kakorna, tryck försiktigt. För hårt tryck eller för djupa gropar ökar risken för sprickor i kanten.
6. Lagom är bäst – även med sylt
Lägg inte i för mycket sylt, även om det är frestande! Kakorna kan annars rinna ut och tappa formen under gräddningen.