Syltgrottor

Fotograf: Ulrika Pousette

Älskar du hallongrottor? Då kommer du älska dessa syltgrottor! Syltgrottor är en sån där småkaka som alltid går hem. Och det bästa? Du kan fylla dem med precis den sylt du gillar mest! 😍 Jag älskar att variera smaken beroende på humör eller vad som finns hemma – hallon, jordgubb, blåbär eller varför inte fikon eller mango för en lite oväntad twist? Det är en klassiker med oändliga möjligheter, och jag lovar att de här blir så där perfekt spröda och söta varje gång – omöjligt att bara ta en!

Recept på klassiska hallongrottor hittar du genom att klicka här ❤️

Jag älskar när syltgrottor är sådär perfekt mjukspröda – inte för hårda, men ändå med ett litet motstånd i varje tugga. Tricket? Ta ut kakorna ur ugnen medan de fortfarande känns lite mjuka och låt dem få eftergräddas klart på den varma plåten. Då får du den där magiska konsistensen som smälter lagom i munnen 😋

Jag får ofta frågor om varför syltgrottor spricker i ugnen – och jag förstår frustrationen! Men med några enkla knep kan du få till runda, fina kakor varje gång. Här kommer mina bästa tips:

1. Rätt temperatur på smöret

Använd rumsvarmt smör – alltså mjukt, men inte smält. Kallt smör gör degen svårjobbad, och för varmt smör kan göra kakorna för mjuka och därmed spricka.

2. Blanda degen varsamt

Det är lätt att vilja röra mycket, men överarbeta inte degen! Blanda bara precis tills allt gått ihop. Överblandad deg utvecklar gluten, vilket gör att kakorna kan spricka i ugnen.

3. Mät mjölet noggrant

För mycket mjöl gör degen torr – och en torr deg spricker lättare. Använd gärna köksvåg eller skeda upp mjölet luftigt och jämna av utan att packa det.

4. Låt degen vila

Stoppa in degen i kylen i minst 30 minuter innan du formar kakorna. Det gör den mer stabil och hjälper syltgrottorna att hålla formen bättre i ugnen.

5. Forma med kärlek (och varsamhet!)

När du gör groparna i kakorna, tryck försiktigt. För hårt tryck eller för djupa gropar ökar risken för sprickor i kanten.

6. Lagom är bäst – även med sylt

Lägg inte i för mycket sylt, även om det är frestande! Kakorna kan annars rinna ut och tappa formen under gräddningen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Syltgrottor

Portioner: ca 20 st

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl sylt av valfri smak (t.ex. hallon, jordgubb, blåbär, aprikos)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. I en bunke, blanda samman vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till bollar.
  5. Placera bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Gör en fördjupning i mitten av varje boll med tummen eller skaftet på en träslev.
  7. Fyll varje fördjupning med cirka en tesked av den sylt du valt.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills de fått en lätt gyllenbrun färg.
  9. Låt kakorna svalna på plåten innan de flyttas, så att de behåller sin form.
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. I en bunke, blanda samman vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till bollar.
  5. Placera bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Gör en fördjupning i mitten av varje boll med tummen eller skaftet på en träslev.
  7. Fyll varje fördjupning med cirka en tesked av den sylt du valt.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills de fått en lätt gyllenbrun färg.
  9. Låt kakorna svalna på plåten innan de flyttas, så att de behåller sin form.

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar