Strasskakor doppade i choklad

24 röster
strasskakor
Drömgoda och härligt spröda strasskakor doppade i choklad.

I veckans avsnitt av bakpodden Tillåt Kakor tog jag upp klassiskern strasskakor under segmentet veckans trend. Det kanske låter tokigt att prata om en gammal goding som en trend men faktum är att den numera bakas mer än någonsin. Iallafall utomlands. De senaste veckorna har mitt flöde på instagram varit fyllt med dessa spritsade småkakor doppade i choklad. Och de jag har sett har också varit spritsade precis på detta sätt, som en swirl eller ”slalom” så som Emma sa i podden. Utöver dessa småkakor så handlar veckans avsnitt om äggen i affären kan bli kycklingar, Emmas grötbrödsjakt som slutar i en total middagskatastrof och mina divalater i butiken häromveckan. Ni kan lyssna på podden HÄR och överallt där poddar finns. Sök bara på Tillåt Kakor så hittar ni rätt.

chokladdoppade strasskakor

Att få till detta recept har inte varit en lätt match. Spritsade degar är lite knepiga, de ska vara tillräckligt följsamma för att spritsas men får inte vara för lösa för då tappar kakorna formen i ugnen. Men tillslut så fick jag till ett recept som funkar med en vanlig spritspåse och tyll utan problem. Jag fick tipset om en specialsprits för att få till dessa men som ni vet är jag inget fan av specialprylar. Det ska gå med en vanlig sprits och tillslut så blev det bra.

Tips för att lyckas med strasskakor!

  1. Riktigt mjukt och rumstempererat smör är nyckeln. Micra inte smöret och vänta tills det är riktigt, riktigt mjukt innan du använder det till degen. Då kommer du att få till rätt konsistens.
  2. Ha inte i all deg i spritspåsen på en gång. Då blir trycket för hårt och tyllen kommer att ploppa ut eller så spricker spritspåsen. Fyll bara spritspåsen med 1/3 deg.
  3. Använd en stor, öppen stjärntyll för att få till mönstret. Jag använde JEM 3M.
strasskakor

Receptet ger ca 12 stora strasskakor.

Ingredienser

200 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

2 dl potatismjöl

2,5 dl vetemjöl

200 g mjölkchoklad

0,5 tsk neutral olja

finhackade hasselnötter att dekorera med (kan uteslutas)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker krämigt i en bunke med slickepott.
  3. Blanda ihop potatismjöl och vetemjöl i en skål. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget till smörblandningen och rör om mellan varje gång. När du haft i allt mjöl ska du ha en mjuk och lite kladdig deg.
  4. Fyll en spritspåse med 1/3 deg och spritsa ut till kakor i valfri form på plåten med bakplåtspapper.
  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 min. De ska ha blivit matta men inte fått så mycket färg.
  6. Låt kakorna svalna helt och hållet, gärna i kylen innan du dekorerar dem.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält. Blanda ner oljan och låt chokladen svalna innan du doppar dina kakor i den. Låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka dem på plåten. Dekorera med hasselnötter.
  8. Servera kakorna direkt eller förvara dem i en lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS!

  • Gör veganska strasskakor genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk mjölkchoklad.
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Viktoria
Viktoria
6 månader sedan

Hej! Visst går det att frysa in kakorna? Ska man dekorera dem senare isf?

Karen
Karen
6 månader sedan

Hej Camilla.
Vad kan man ha I istället för potatismjöl? Finns inte där jag bor 🙁

Hmmm?
Hmmm?
3 månader sedan

Kan man använda margarin istället för smör? Pst, Älskar dina kakor!!

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x