Drömgoda och härligt spröda strasskakor doppade i choklad.
I veckans avsnitt av bakpodden Tillåt Kakor tog jag upp klassiskern strasskakor under segmentet veckans trend. Det kanske låter tokigt att prata om en gammal goding som en trend men faktum är att den numera bakas mer än någonsin. Iallafall utomlands. De senaste veckorna har mitt flöde på instagram varit fyllt med dessa spritsade småkakor doppade i choklad. Och de jag har sett har också varit spritsade precis på detta sätt, som en swirl eller “slalom” så som Emma sa i podden. Utöver dessa småkakor så handlar veckans avsnitt om äggen i affären kan bli kycklingar, Emmas grötbrödsjakt som slutar i en total middagskatastrof och mina divalater i butiken häromveckan. Ni kan lyssna på podden HÄR och överallt där poddar finns. Sök bara på Tillåt Kakor så hittar ni rätt.
Att få till detta recept har inte varit en lätt match. Spritsade degar är lite knepiga, de ska vara tillräckligt följsamma för att spritsas men får inte vara för lösa för då tappar kakorna formen i ugnen. Men tillslut så fick jag till ett recept som funkar med en vanlig spritspåse och tyll utan problem. Jag fick tipset om en specialsprits för att få till dessa men som ni vet är jag inget fan av specialprylar. Det ska gå med en vanlig sprits och tillslut så blev det bra.
Tips för att lyckas med strasskakor!
- Riktigt mjukt och rumstempererat smör är nyckeln. Micra inte smöret och vänta tills det är riktigt, riktigt mjukt innan du använder det till degen. Då kommer du att få till rätt konsistens.
- Ha inte i all deg i spritspåsen på en gång. Då blir trycket för hårt och tyllen kommer att ploppa ut eller så spricker spritspåsen. Fyll bara spritspåsen med 1/3 deg.
- Använd en stor, öppen stjärntyll för att få till mönstret. Jag använde JEM 3M.
Hej! Visst går det att frysa in kakorna? Ska man dekorera dem senare isf?
Hej hej! Ursäkta sent svar, det går jättebra att frysa in kakorna. Du kan frysa in dem färdigdekorerade, men risken finns att chokladen inte är lika fin när dem tinas upp ☺️
Hej Camilla.
Vad kan man ha I istället för potatismjöl? Finns inte där jag bor 🙁
Hejhej! Du kan byta ut mot till exempel majsstärkelse <3
Kan man använda margarin istället för smör? Pst, Älskar dina kakor!!
Hejhej! Åh, vad glad jag blir att du gillar dem <3 smör är bäst, då margarin både ändrar utseendet och smaken. ☺️