Sticky buns med pekannötskola

Fotograf: Ulrika Pousette

De här bullarna med krämig kanelfyllning och toppade med en ljuvlig pekannötskola är sådana bullar som får hela köket att dofta bageri och gör det omöjligt att vänta tills de svalnat 😍 Luftiga, kardemummadoftande bullar med en generös kanel­fyllning, penslade med sockerlag direkt från ugnen och toppade med varm, gyllene kola full av pekannötter och en nypa flingsalt. Ni hör ju? Varje tugga är mjuk, kladdig och alldeles, alldeles underbar… precis den sortens bullar man bakar när man vill skämma bort på riktigt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Sticky buns med pekannötskola

Ingredienser

Vetedeg
50 g jäst
5 dl mjölk
2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
200 g smör, rumstempererat
1 kg vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning
150 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 msk malen kanel
2 tsk majsstärkelse

Sockerlag
2 dl vatten
1 dl strösocker

Topping
2,25 dl strösocker
100 g smör
1,25 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt
200 g pekannötter

Flingsalt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra degen genom att smula jästen i en bunke och lös upp det i mjölken.
  2. Ha sedan ner strösocker, malen kardemumma, rumstempererat smör och hälften av vetemjölet.
  3. Låt detta knådas i en bakmaskin tills det har blivit en kladdig deg. Ha sedan ner resten av mjölet och saltet och låt detta fortsätta knåda tills du fått en fin och elastisk deg.
  4. Ställ degen åt sidan och låt den vila medan du gör fyllningen.
  5. Ha ner smör, farinsocker, strösocker, malen kanel och majsstärkelse i en vispskål och låt detta vispas ihop till en jämn och fin fyllning.
  6. Kavla ut degen till en rektangel och bre ut fyllningen. Rulla ihop degen och skär upp bullarna i ca 2 cm tjocka skivor, gärna med en sytråd, för att få riktigt fina kanter. Vik in kanten under bullen för att undvika att den öppnas upp.
  7. Placera ut bullarna på en bakplåtsklädd långpanna. Dra över plastfolie och täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i lugn och ro i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme i god tid innan gräddning.
  8. Under tiden kan du göra sockerlagen som du ska pensla bullarna med när de har kommit ut ur ugnen. Koka upp socker och vatten under omrörning i en kastrull tills den tjocknat lite. Ställ kastrullen åt sidan.
  9. Därefter kan du börja göra pekannötskolasåsen. Smält strösockret i en kastrull, rör om lite lätt med jämna mellanrum.
  10. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner smöret, lite i taget, medan du rör om hela tiden.
  11. Tillsätt sedan vispgrädden i en tunn stråle medan du rör om hela tiden. Ställ därefter tillbaka kastrullen på värmen och koka upp kolasåsen till 107 grader.
  12. Hacka pekannötterna och ha ner det i kolasåsen tillsammans med flingsalt. Ställ åt sidan.
  13. Grädda bullarna på 200 grader, över- och undervärme i 15-20 minuter. Pensla dem med sockerlagen precis när de har kommit ut ur ugnen.
  14. Toppa med pekannötsskolasåsen och lite flingsalt. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Letar du efter något speciellt?