Sommarpaj med vaniljkräm, jordgubbar & maräng

78 röster
sommarpaj
En drömgod sommarpaj med frasigt pajskal, ljuvlig vaniljkräm, färska jordgubbar och fluffig maräng.
Foto: Ulrika Pousette

Jag ska inte trötta ut er alltför mycket med jordgubbsrecept men det blir några till nu när det finns så mycket goda svenska jordgubbar. De är ju så goda att baka med! Det är denna sommarpaj ett perfekt exempel på – frasigt pajskal av mördeg, len vaniljkräm, färska jordgubbar och fluffig maräng. Sommar i varje tugga!

sommarpaj

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar sommarpaj.

Pajskal:

125 g smör

1 dl florsocker

1 krm salt

3,5 dl vetemjöl

1 ägg

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

0,3 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

Fyllning:

250 g färska jordgubbar

Maräng:

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

citronmeliss att dekorera med.

Steg för steg – bilder på hur man gör pajskal och vaniljkräm.
Steg för steg – bilder på hur man gör marängen.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Pajskal: Ha ner alla ingredienser till pajskalet i en bunke. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Överarbetar du degen så tappar du frasigheten.
  3. Mjöla ditt bord generöst och lägg din deg på bordet. Pudra degen med mer mjöl och kavla ut degen ca 4 mm tjockt till en platta som är lika hög och bred som din pajform. Fodra din pajform med degen. Tryck till och jämna ut så att hela insidan av pajformen är täckt med pajdeg. Låt pajformen stå i kylskåpet i minst 30 min innan du gräddar den.
  4. Nagga botten på pajskalet med en gaffel. Vik över en remsa av aluminiumfolie över pajen- och pajformens kant. Tryck till så att aluminiumfoliet greppar tag i pajens kanter. Detta görs för att inte pajskalets kanter ska sjunka under gräddning.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills det fått en fin, gyllenbrun färg. Ta bort remsorna av aluminiumfolie efter halva tiden i ugnen. Låt pajskalet svalna under tiden som du gör vaniljkrämen.
  6. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  7. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  8. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  9. Häll den färdiga vaniljkrämen direkt i pajskalet och jämna till. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 1h innan du toppar med jordgubbar och maräng.
  10. Skölj och skiva jordgubbarna. Fördela dem i ett jämnt lager över vaniljkrämen.
  11. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål med hjälp av en elvisp. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad för hand med hjälp av ballongvisp eller liknande tills du får en blank marängsmet utan sockerkristaller.
  12. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet med hjälp av en elvisp tills den svalnat helt.
  13. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
Linda
3 månader sedan

Kan man förbereda pajen och vaniljkräm någon dag i förväg?

Samaa
Samaa
1 månad sedan

Fuknar det att byta ut, vaniljpulver eller vaniljstång emot vaniljsocker istället?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x