Sockerkringlor med citronsocker

6 röster
sockerkringlor
Saftiga sockerkringlor med citronsocker som bara smälter i munnen.
Foto: Ulrika Pousette

Sockerkringlor är en riktig klassiker och består av en vetedeg med krämig fyllning som penslas i smör och doppas i strösocker. För att göra dem extra fräscha och goda så valde jag att denna gång ha en massa rivet citronskal i sockret. Vill du ha ännu mer citronsmak så kan du ha riven citron även i själva fyllningen.

sockerkringlor

Receptet ger ca 30 stycken saftiga sockerkringlor med citronsocker.

Fyllning:

200 g mjukt, rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk majsstärkelse

Vetedeg:

50 g rumstempererad jäst

5 dl rumstempererad mjölk, 3% fett

2 tsk malen kardemumma

1 msk vaniljsocker

250 g mjukt, rumsvarmt smör

2 dl strösocker

1 kg vetemjöl 

1 tsk salt

Topping:

75g smör

2 dl strösocker

rivet skal från 3 ekologiska citroner

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, vanilj, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Forma varje remsa till en kringla eller annan valfri form. Jag återkommer inom kort med en video där jag visar hur jag formar dessa kringlor men det man ska göra är att tvinna remsan och sedan korsa ändarna i mitten på remsan och sedan vända på den.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Smält smöret till toppingen i en kastrull. Häll sockret i en djup tallrik och riv ner citronskal. Blanda ihop. Låt bullarna och smöret svalna innan du penslar dem och doppar dem i sockret.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska sockerbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x