Snökakor – spruckna chokladkakor

Snökakor eller chocolate crinkle cookies är spruckna chokladkakor med en fudgy konsistens som bara smälter i munnen.

Dessa kakor bara måste ni prova! På engelska kallas de chocolate crinkle cookies och är lite fudgy men samtidigt mjukspröda chokladkakor täckta i florsocker och som bara smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda så är de också väldigt vackra och kallas snökakor just för att det ser ut som att det snö:at på dem. Och i väntan på den riktiga snön kan man lika gärna skapa den i sitt eget kök i form av ett riktigt gott bakverk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

snökakor

Snökakor – spruckna chokladkakor

Portioner: 20

Ingredienser

100 g mörk choklad
50 g mjukt, rumstempererat smör 
1,5 dl brunt farinsocker
1 dl strösocker 
1 ägg
1 msk vaniljsocker 
2 dl vetemjöl 
3 msk kakao
1 tsk bakpulver 
0,5 tsk flingsalt 
0,25 dl mjölk 
0,5 dl florsocker

Tips!

  • Kakorna förvaras bäst i lufttär burk i kylskåpet.
  • Snökakor går bra att frysa in men när de tinar finns det risk för att florsockret smäler lite grann.

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

100 g mörk choklad
50 g mjukt, rumstempererat smör 
1,5 dl brunt farinsocker
1 dl strösocker 
1 ägg
1 msk vaniljsocker 
2 dl vetemjöl 
3 msk kakao
1 tsk bakpulver 
0,5 tsk flingsalt 
0,25 dl mjölk 
0,5 dl florsocker

TIPS!

  • Kakorna förvaras bäst i lufttär burk i kylskåpet.
  • Snökakor går bra att frysa in men när de tinar finns det risk för att florsockret smäler lite grann.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör om i bunken tills chokladen smält. Ta bort bunken från värmen.
  3. I en annan bunke vispar du ihop smör, strösocker och farinsocker krämigt med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Tillsätt vaniljsocker och sedan den smälta chokladen. Rör ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  5. Ha till sist i vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt tillsammans med mjölken i bunken. Arbeta ihop till en kladdig men formbar deg för hand.
  6. Forma degen till en rulle, plasta in och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan utbakning.
  7. Dela den kalla degen i 20 lika stora delar. Rulla varje del till en jämn boll och rulla den sedan i florsocker så att den är helt täckt.
  8. Fördela de florsockrade degbollarna på plåtarna med ordentligt med mellanrum mellan varje snökaka. Tryck till varje degboll lite försiktigt och grädda sedan en plåt i taget i ca 12-15 minuter.
  9. Låt snökakorna svalna på plåten i rumstemperatur innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör om i bunken tills chokladen smält. Ta bort bunken från värmen.
  3. I en annan bunke vispar du ihop smör, strösocker och farinsocker krämigt med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Tillsätt vaniljsocker och sedan den smälta chokladen. Rör ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  5. Ha till sist i vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt tillsammans med mjölken i bunken. Arbeta ihop till en kladdig men formbar deg för hand.
  6. Forma degen till en rulle, plasta in och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan utbakning.
  7. Dela den kalla degen i 20 lika stora delar. Rulla varje del till en jämn boll och rulla den sedan i florsocker så att den är helt täckt.
  8. Fördela de florsockrade degbollarna på plåtarna med ordentligt med mellanrum mellan varje snökaka. Tryck till varje degboll lite försiktigt och grädda sedan en plåt i taget i ca 12-15 minuter.
  9. Låt snökakorna svalna på plåten i rumstemperatur innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

2.8 6 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
33 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rona
Rona
2 years ago

Kan man använda ersätta farinsocker med något annat och isåfall vad?🥰

Caroline
Caroline
Svara till  camillahamid
1 year ago

Jag brukar ersätta med muscovadosocker. 🥰

Biljana
Biljana
2 years ago

Hej underbara Camilla , kan man baka de glutenfria ?

Sabine Usterud
Sabine Usterud
Svara till  camillahamid
2 months ago

Testa att lägga till 1/4-1/2 tsk xantamgum så håller dom formen! (För glutenfritt alltså)

Gunilla Hansson
Gunilla Hansson
2 years ago

Tack Camilla, blev så otroligt goda ❤️🙏

Theres
Theres
2 years ago

Bästa tipset för att göra dessa glutenfria??

Minna Arvidsson
Minna Arvidsson
Svara till  camillahamid
2 years ago

Jag har testat göra de glutenfria med finax röda mix 2,5 dl istället för 2 dl (äldre varianten) blev bra men de smälte ut och blev mer som
Cookies alltså de blev platta.

Lina
Lina
2 years ago

Hur länge håller de i kylskåpet?
Ser riktigt smarriga ut!

Annie
Annie
2 years ago

Florsockret smälter bort i ugnen för mig så de blir inte alls så vita och fina. Tips? 🙂

Kristina Elfström-Johansson
Kristina Elfström-Johansson
2 years ago

Hej.
Har nu bakat dem 2 gånger,men de flyter ut väldigt mkt. Degen har varit i kylskåpet i 2 timmar. Är mkt noga med att följa receptet. Väger allt.

Emma
Emma
2 years ago

Hej! Bakade dessa idag och blev riktigt goda! Men jag undrar om du har något tips på hur man får florsocker att bilda de där fina sprickorna? Mitt smälte in i kakorna mest men de sprack ändå, men fick inte den fina kontrasten.
Tack för så många bra recept!

Josefin
Josefin
2 years ago

Vårt florsocker typ smälte bort det mesta dels , vad tror du vi gjorde för fel ?

Helin
Helin
2 years ago

Hur länge kan man förvara degrullen i kylen innan den blir gammal? Alternativt: kan man frysa den och tina när det är dags att baka?

Anna Andersson
Anna Andersson
2 years ago

Hur länge håller de sig goda i kylen? Tänkte baka 3 dagar innan ett kalas nämligen.

Alexandra
Alexandra
2 years ago

Hur länge kan de hålla i kylskåpet? 🙂 hur kallt behöver de stå? Tänker ifall de kan stå i ett förråd.

Tim
Tim
2 years ago

Hej, jag gjorde nyss dessa snökakor. Så goda!

Sonja
Sonja
1 year ago

Måste man smälta över vatten?🤔

Maria
Maria
1 year ago

Blev så bra! Bjöd på dessa och min kompis sa att det var de godaste kakorna hon smakat! 🙂

Johanna
Johanna
1 year ago

Hej! Jag bakade dessa för andra gången idag men utfallet blev helt olikt från förra gången. Kakdegen blev inte ”formbar” efter 2dl mjöl utan den hade fortfarande en ganska flytande konsistens. Fick ha i ganska mycket mer mjöl för att den skulle uppnå rätt konsistens. Har du någon idé på vad det kan bero på?

Tips!

  • Kakorna förvaras bäst i lufttär burk i kylskåpet.
  • Snökakor går bra att frysa in men när de tinar finns det risk för att florsockret smäler lite grann.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?