Snökakor – spruckna chokladkakor

91 röster
snökakor
Snökakor eller chocolate crinkle cookies är spruckna chokladkakor med en fudgy konsistens som bara smälter i munnen.
Foto: Ulrika Pousette

Dessa kakor bara måste ni prova! På engelska kallas de chocolate crinkle cookies och är lite fudgy men samtidigt mjukspröda chokladkakor täckta i florsocker och som bara smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda så är de också väldigt vackra och kallas snökakor just för att det ser ut som att det snö:at på dem. Och i väntan på den riktiga snön kan man lika gärna skapa den i sitt eget kök i form av ett riktigt gott bakverk.

spruckna chokladkakor

Receptet ger ca 20 stycken snökakor.

Ingredienser:

100 g mörk choklad

50 g mjukt, rumstempererat smör 

1,5 dl brunt farinsocker

1 dl strösocker 

1 ägg

1 msk vaniljsocker 

2 dl vetemjöl 

3 msk kakao

1 tsk bakpulver 

0,5 tsk flingsalt 

0,25 dl mjölk 

0,5 dl florsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör om i bunken tills chokladen smält. Ta bort bunken från värmen.
  3. I en annan bunke vispar du ihop smör, strösocker och farinsocker krämigt med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Tillsätt vaniljsocker och sedan den smälta chokladen. Rör ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  5. Ha till sist i vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt tillsammans med mjölken i bunken. Arbeta ihop till en kladdig men formbar deg för hand.
  6. Forma degen till en rulle, plasta in och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan utbakning.
  7. Dela den kalla degen i 20 lika stora delar. Rulla varje del till en jämn boll och rulla den sedan i florsocker så att den är helt täckt.
  8. Fördela de florsockrade degbollarna på plåtarna med ordentligt med mellanrum mellan varje snökaka. Tryck till varje degboll lite försiktigt och grädda sedan en plåt i taget i ca 12-15 minuter.
  9. Låt snökakorna svalna på plåten i rumstemperatur innan servering.

TIPS!

  • Kakorna förvaras bäst i lufttär burk i kylskåpet.
  • Snökakor går bra att frysa in men när de tinar finns det risk för att florsockret smäler lite grann.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

31 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rona
Rona
10 månader sedan

Kan man använda ersätta farinsocker med något annat och isåfall vad?🥰

Caroline
Caroline
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

Jag brukar ersätta med muscovadosocker. 🥰

Biljana
Biljana
10 månader sedan

Hej underbara Camilla , kan man baka de glutenfria ?

Gunilla Hansson
Gunilla Hansson
10 månader sedan

Tack Camilla, blev så otroligt goda ❤️🙏

Theres
Theres
10 månader sedan

Bästa tipset för att göra dessa glutenfria??

Minna Arvidsson
Minna Arvidsson
Svara på  Camilla Hamid
8 månader sedan

Jag har testat göra de glutenfria med finax röda mix 2,5 dl istället för 2 dl (äldre varianten) blev bra men de smälte ut och blev mer som
Cookies alltså de blev platta.

Lina
Lina
10 månader sedan

Hur länge håller de i kylskåpet?
Ser riktigt smarriga ut!

Annie
Annie
9 månader sedan

Florsockret smälter bort i ugnen för mig så de blir inte alls så vita och fina. Tips? 🙂

Kristina Elfström-Johansson
9 månader sedan

Hej.
Har nu bakat dem 2 gånger,men de flyter ut väldigt mkt. Degen har varit i kylskåpet i 2 timmar. Är mkt noga med att följa receptet. Väger allt.

Emma
Emma
9 månader sedan

Hej! Bakade dessa idag och blev riktigt goda! Men jag undrar om du har något tips på hur man får florsocker att bilda de där fina sprickorna? Mitt smälte in i kakorna mest men de sprack ändå, men fick inte den fina kontrasten.
Tack för så många bra recept!

Josefin
Josefin
9 månader sedan

Vårt florsocker typ smälte bort det mesta dels , vad tror du vi gjorde för fel ?

Helin
Helin
9 månader sedan

Hur länge kan man förvara degrullen i kylen innan den blir gammal? Alternativt: kan man frysa den och tina när det är dags att baka?

Anna Andersson
Anna Andersson
9 månader sedan

Hur länge håller de sig goda i kylen? Tänkte baka 3 dagar innan ett kalas nämligen.

Alexandra
Alexandra
9 månader sedan

Hur länge kan de hålla i kylskåpet? 🙂 hur kallt behöver de stå? Tänker ifall de kan stå i ett förråd.

Tim
Tim
9 månader sedan

Hej, jag gjorde nyss dessa snökakor. Så goda!

Sonja
Sonja
6 månader sedan

Måste man smälta över vatten?🤔

Maria
Maria
5 månader sedan

Blev så bra! Bjöd på dessa och min kompis sa att det var de godaste kakorna hon smakat! 🙂

31
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x