Snabba lussebullar på 20 min

316 röster
snabba lussebullar
Snabba lussebullar på 20 min – perfekt när det akuta lussebullesuget slår in!

Att baka bullar ä både gott och roligt men kräver en hel del tid. Tid som man kanske inte alltid har. Då är det tacksamt med ett recept där det går undan. Dessa snabba lussebullar blir underbart fluffiga och saftiga, sådär så att de bara smälter i munnen. Inspirationen till detta recept fick jag från fantastiska Helan som driver ett underbart instagram– och tiktokkonto fyllt med inspiration för både matlagning och bakning.

snabba lussekatter

Recepter ger 8 snabba lussebullar.

Ingredienser:

2 dl grekisk yoghurt (10%)

0,5 g saffran

0,5 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

16 stycken russin (kan uteslutas)

50 g smält smör att pensla med

extra socker till garnering

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar snabba lussebullar.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rör ihop grekisk yoghurt och saffran i en bunke tills du får en jämnt gul smet. Tillsätt strösockret och rör lite till.
  3. Sikta ner vetemjöl och bakpulver och arbeta ihop till en kladdig deg. Det är viktigt att degen blir kladdig för saftiga bullar.
  4. Dela degen i 8 lika stora delar på ett mjölat bakbord. Forma varje degbit till en lussekatt, lägg bullarna på plåten, stick ner några russin om du vill.
  5. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt lussebullarna svalna lite innan du penslar dem med smör och doppar i socker.

TIPS!

  • Gör glutenfria snabba lussebullar genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix och 0,5 tsk pofiber.
  • Gör veganska snabba lussebullar genom att byta ut grekisk yoghurt mot växtbaserat alternativ och smöret mot mjölkfritt margarin.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

22 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ida Forsberg
Ida Forsberg
1 år sedan

Hej Camilla 🙂
Såg ett av dina recept på lussebullar med vaniljkräm som jag tänkte göra.
Går det bra att frysa in dessa?
https://www.koket.se/saftiga-lussekatter-med-vaniljkram

Emelie Eriksson
Emelie Eriksson
1 år sedan

Hej!
Ja undrar om de går att dubbla receptet?
Ser framemot att testa!

Lina
Lina
1 år sedan

Kan man ta Cremefraiche istället för yoghurt? 😅

Frida
Frida
1 år sedan

Kan man frysa dom? ☺️

Helena
Helena
1 år sedan

Går dessa att frysa 7n?

Last edited 1 år sedan by Helena
Elin
Elin
1 år sedan

Hej Camilla! Vilket recept. Måste testas på en gång ✨🤗 Men jag undrar. Om man tittar på instagramvideon så står det 3,5 dl yoghurt och i receptet 2 dl? Ha en toppendag! Kramar Elin

Elin
Elin
1 år sedan

Kan man byta yoghurten till rysk yoghurt? Det är 17% fett..

Evelina
Evelina
1 år sedan

Hej! Kul recept, ska baka med mina barn imorgon. Visst går det bra att skippa saffran?😅

Evelina
Evelina
1 år sedan

Och förresten, fungerar det med ”vanlig” yoghurt?

Annan Lina
Annan Lina
1 år sedan

Turkisk istället för grekisk youghurt?

Catarina
4 månader sedan

Låter gott! Överskottet av dina ”saftiga kanelbullar” brukar jag frysa före jäsning som du tipsat om i det receptet. Bullarna blir då visserligen inte lika stora som direktvarianten men lika goda.
Vilken är din rekommendation betr lussekatterna, frysa före jäsning eller efter gräddning?
Catarina

Elisabeth
Elisabeth
3 månader sedan

Hej. Om inte dom ska ätas samma dag ska man vänta med pensling av smör och sockret?

22
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x