
Att baka bullar ä både gott och roligt men kräver en hel del tid. Tid som man kanske inte alltid har. Då är det tacksamt med ett recept där det går undan. Dessa snabba lussebullar blir underbart fluffiga och saftiga, sådär så att de bara smälter i munnen. Inspirationen till detta recept fick jag från fantastiska Helan som driver ett underbart instagram– och tiktokkonto fyllt med inspiration för både matlagning och bakning.

Recepter ger 8 snabba lussebullar.
Ingredienser:
2 dl grekisk yoghurt (10%)
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
16 stycken russin (kan uteslutas)
50 g smält smör att pensla med
extra socker till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Rör ihop grekisk yoghurt och saffran i en bunke tills du får en jämnt gul smet. Tillsätt strösockret och rör lite till.
- Sikta ner vetemjöl och bakpulver och arbeta ihop till en kladdig deg. Det är viktigt att degen blir kladdig för saftiga bullar.
- Dela degen i 8 lika stora delar på ett mjölat bakbord. Forma varje degbit till en lussekatt, lägg bullarna på plåten, stick ner några russin om du vill.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt lussebullarna svalna lite innan du penslar dem med smör och doppar i socker.
TIPS!
- Gör glutenfria snabba lussebullar genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix och 0,5 tsk pofiber.
- Gör veganska snabba lussebullar genom att byta ut grekisk yoghurt mot växtbaserat alternativ och smöret mot mjölkfritt margarin.
Hej Camilla 🙂
Såg ett av dina recept på lussebullar med vaniljkräm som jag tänkte göra.
Går det bra att frysa in dessa?
https://www.koket.se/saftiga-lussekatter-med-vaniljkram
Hejhej! Det går bra ☺️
Hej!
Ja undrar om de går att dubbla receptet?
Ser framemot att testa!
Hejhej! Det funkar utmärkt ❤️
Kan man ta Cremefraiche istället för yoghurt? 😅
Det funkar 🙂
Kan man frysa dom? ☺️
Går dessa att frysa 7n?
Det går bra! ☺️
Hej Camilla! Vilket recept. Måste testas på en gång ✨🤗 Men jag undrar. Om man tittar på instagramvideon så står det 3,5 dl yoghurt och i receptet 2 dl? Ha en toppendag! Kramar Elin
Hejhej! Jag skrev fel i instagramvideon, receptet här på bloggen är det som gäller 🙂
Kan man byta yoghurten till rysk yoghurt? Det är 17% fett..
Borde inte vara några problem! 😊
Hej! Kul recept, ska baka med mina barn imorgon. Visst går det bra att skippa saffran?😅
Hejhej! Så kul, absolut 🙂
Och förresten, fungerar det med ”vanlig” yoghurt?
Ja men är den rinnigare än grekisk och har en annan fetthalt så kan det ge en lite annan konsistens 🙂
Turkisk istället för grekisk youghurt?
Funkar bra ❤️
Låter gott! Överskottet av dina ”saftiga kanelbullar” brukar jag frysa före jäsning som du tipsat om i det receptet. Bullarna blir då visserligen inte lika stora som direktvarianten men lika goda.
Vilken är din rekommendation betr lussekatterna, frysa före jäsning eller efter gräddning?
Catarina
Hej. Om inte dom ska ätas samma dag ska man vänta med pensling av smör och sockret?
Hejhej, ja det kan man göra för att inte riskera att sockret råkar smälta vid förvaring 🥰