Smulpajsbullar

Smuljpajsbullar är en drömgod hybrid mellan bulle och smulig bärpaj.

Vid det här laget vet ni nog redan hur mycket jag älskar bakverkshybrider. De är liksom svaret på alla gånger man varit sugen på fika och typ vill ha allt men vet att mn inte kommer orka och ändå vill att det ska vara en njutningsfull upplevelse. Så låt mig presenera: smulpajsbullen!

Saftig kardemummadeg fylld med vanilj och färska bär som toppad med havresmul. En perfekt sommarbulle helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

smulpajsbullar

Smulpajsbullar

Portioner: 30

Ingredienser

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
5 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse.
50 g mjukt smör

Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
1 msk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
250 g färska bär av valfri sort

Havresmul:
0,25 dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
50 g smör
2 krm salt

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
5 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse.
50 g mjukt smör

Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
1 msk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
250 g färska bär av valfri sort

Havresmul:
0,25 dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
50 g smör
2 krm salt

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen till en krämig smet i en skål.
  2. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Ha ner frön, skal och mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Ta bort från spisen precis när du ser att mjölken börjar koka up.
  3. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  4. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  5. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Plasta in tätt och låt svalna i rumstemperatur.
  6. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  7. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  8. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Låt degen vila inplastad i 10 minuter innan du bakar ut den.
  9. Kavla ut degen till en stor rektangel 60 x 30 cm.
  10. Bre ut ett jämnt lager av fyllningen på degplattan Vik den på mitten längs med kortsidan så att du får en avlång rektangel med måtten 60 x 15 cm.
  11. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  12. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  13. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  14. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  15. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  16. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Tryck in spritspåsen i mitten på varje bulle och tryck till så att de fylld ordentligt med vaniljkräm.
  17. Toppas varje bulle med färska bär, tryck till dem så att de sitter ordentligt.
  18. Arbeta samman alla ingredienserna till havresmulet bara precis tills att det blir en deg och toppa dina bullar med det.
  19. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  20. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Låt koka upp för att sedan svalna helt och hållet.
  21. Pensla dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg

Video
  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen till en krämig smet i en skål.
  2. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Ha ner frön, skal och mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Ta bort från spisen precis när du ser att mjölken börjar koka up.
  3. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  4. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  5. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Plasta in tätt och låt svalna i rumstemperatur.
  6. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  7. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  8. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Låt degen vila inplastad i 10 minuter innan du bakar ut den.
  9. Kavla ut degen till en stor rektangel 60 x 30 cm.
  10. Bre ut ett jämnt lager av fyllningen på degplattan Vik den på mitten längs med kortsidan så att du får en avlång rektangel med måtten 60 x 15 cm.
  11. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  12. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  13. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  14. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  15. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  16. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Tryck in spritspåsen i mitten på varje bulle och tryck till så att de fylld ordentligt med vaniljkräm.
  17. Toppas varje bulle med färska bär, tryck till dem så att de sitter ordentligt.
  18. Arbeta samman alla ingredienserna till havresmulet bara precis tills att det blir en deg och toppa dina bullar med det.
  19. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  20. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Låt koka upp för att sedan svalna helt och hållet.
  21. Pensla dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

1 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Josefin
Josefin
3 years ago

funkar dessa att frysa in och ta upp lite i taget vid senare tillfällen?

Nathalie
Nathalie
3 years ago

Kan jag använda frysta bär istället för färska?

Nathalie
Nathalie
1 year ago

Har du en vegansk variation på denna? 😍

Elin
Elin
1 year ago

Kan man använda färdig vaniljkräm istället för att göra egen?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?