Så här gör du:
- Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen till en krämig smet i en skål.
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Ha ner frön, skal och mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Ta bort från spisen precis när du ser att mjölken börjar koka up.
- Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Plasta in tätt och låt svalna i rumstemperatur.
- Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Låt degen vila inplastad i 10 minuter innan du bakar ut den.
- Kavla ut degen till en stor rektangel 60 x 30 cm.
- Bre ut ett jämnt lager av fyllningen på degplattan Vik den på mitten längs med kortsidan så att du får en avlång rektangel med måtten 60 x 15 cm.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
- För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
- Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Tryck in spritspåsen i mitten på varje bulle och tryck till så att de fylld ordentligt med vaniljkräm.
- Toppas varje bulle med färska bär, tryck till dem så att de sitter ordentligt.
- Arbeta samman alla ingredienserna till havresmulet bara precis tills att det blir en deg och toppa dina bullar med det.
- Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Låt koka upp för att sedan svalna helt och hållet.
- Pensla dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
funkar dessa att frysa in och ta upp lite i taget vid senare tillfällen?
Det funkar 🙂
Kan jag använda frysta bär istället för färska?
Funkar men kan bli lite vattnigt 🙂
Har du en vegansk variation på denna? 😍
Har tyvärr inte hunnit testbaka det ännu, men säg gärna till om du prövar och berätta hur det gick 😍
Kan man använda färdig vaniljkräm istället för att göra egen?
Hejhej, det går bra ☺️