
Det är dem röda bärens tid och jag älskar det! Häromdagen var hela familjen på jordgubbsplock och sedan dess har jag bakat en massa godsaker med våra jordgubbar. Bland annat denna smulpaj, som blir extra god med lite sötsyrlighet från hallon. En klassiker som det är svårt att få nog av! Men i vanlig ordning har jag twistat till det lite med mitt lifehack när det kommer till pajer med bär: syltsocker! Syltsocker innehåller pektin och gör så att bären inte vattnar sig och du istället får en fyllig fyllning.


Receptet ger ca 8 portioner smulpaj med jordgubbar och hallon och fungerar lika bra att baka med frysta som färska bär.
Fyllning:
500 g jordgubbar
500 g hallon
1 dl syltsocker
2 msk potatismjöl
Smuldeg:
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,25 dl havregryn
1 tsk salt
150 g kylskåpskallt smör
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och ta fram en pajform som är minst 28 cm i diameter.
- Fyllning: Skölj dina jordgubbar, skär av de gröna bladen och skär dem i mindre bitar.
- Ha ner jordgubbsbitarna i en pajform tillsammans med hallon, syltsocker och potatismjöl. Blanda ihop tills bären är täckte med socker och potatismjöl.
- Smuldeg: Ha ner strösocker, vetemjöl, havregryn och salt i en bunke. Blanda ihop.
- Tillsätt det tärnade smöret och nyp ihop bara precis tills det går ihop till en smulig deg.
- Strö smuldegen över bärfyllningen.
- Grädda smulpajen i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills smulet fått en fin, gyllenbrun färg.
- Pajen är lika god att serveras varm som kall. Gärna med vaniljsås.
TIPS!
- Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
- Gör glutenfri smulpaj genom att byta ut vetemjölet mot vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och havregrynen mot glutenfria havregryn.
Kan man byta ut syltsocker mot sötströ och,nicks.Mvh Maria
Hejhej, har inte prövat detta själv men tänker att det borde gå, tänk dock på att syltsocker gör så fyllningen blir fyllig och lite fast. Vanligt socker/annat sötningsmedel kommer inte åstadkomma detta ❤️