Smulpaj med jordgubbar & hallon

En drömgod, klassisk smulpaj med jordgubbar och hallon.

Det är dem röda bärens tid och jag älskar det! Häromdagen var hela familjen på jordgubbsplock och sedan dess har jag bakat en massa godsaker med våra jordgubbar. Bland annat denna smulpaj, som blir extra god med lite sötsyrlighet från hallon. En klassiker som det är svårt att få nog av! Men i vanlig ordning har jag twistat till det lite med mitt lifehack när det kommer till pajer med bär: syltsocker! Syltsocker innehåller pektin och gör så att bären inte vattnar sig och du istället får en fyllig fyllning.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

smulpaj jordgubbar hallon

Smulpaj med jordgubbar & hallon

Portioner: 8

Ingredienser

Fyllning:
500 g jordgubbar
500 g hallon
1 dl syltsocker
2 msk potatismjöl

Smuldeg:
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,25 dl havregryn
1 tsk salt
150 g kylskåpskallt smör

Tips!

  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör glutenfri smulpaj genom att byta ut vetemjölet mot vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och havregrynen mot glutenfria havregryn.

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Fyllning:
500 g jordgubbar
500 g hallon
1 dl syltsocker
2 msk potatismjöl

Smuldeg:
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,25 dl havregryn
1 tsk salt
150 g kylskåpskallt smör

TIPS!

  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör glutenfri smulpaj genom att byta ut vetemjölet mot vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och havregrynen mot glutenfria havregryn.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger ca 8 portioner smulpaj med jordgubbar och hallon och fungerar lika bra att baka med frysta som färska bär.

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och ta fram en pajform som är minst 28 cm i diameter.
  2. Fyllning: Skölj dina jordgubbar, skär av de gröna bladen och skär dem i mindre bitar.
  3. Ha ner jordgubbsbitarna i en pajform tillsammans med hallon, syltsocker och potatismjöl. Blanda ihop tills bären är täckte med socker och potatismjöl.
  4. Smuldeg: Ha ner strösocker, vetemjöl, havregryn och salt i en bunke. Blanda ihop.
  5. Tillsätt det tärnade smöret och nyp ihop bara precis tills det går ihop till en smulig deg.
  6. Strö smuldegen över bärfyllningen.
  7. Grädda smulpajen i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills smulet fått en fin, gyllenbrun färg.
  8. Pajen är lika god att serveras varm som kall. Gärna med vaniljsås.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger ca 8 portioner smulpaj med jordgubbar och hallon och fungerar lika bra att baka med frysta som färska bär.

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och ta fram en pajform som är minst 28 cm i diameter.
  2. Fyllning: Skölj dina jordgubbar, skär av de gröna bladen och skär dem i mindre bitar.
  3. Ha ner jordgubbsbitarna i en pajform tillsammans med hallon, syltsocker och potatismjöl. Blanda ihop tills bären är täckte med socker och potatismjöl.
  4. Smuldeg: Ha ner strösocker, vetemjöl, havregryn och salt i en bunke. Blanda ihop.
  5. Tillsätt det tärnade smöret och nyp ihop bara precis tills det går ihop till en smulig deg.
  6. Strö smuldegen över bärfyllningen.
  7. Grädda smulpajen i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills smulet fått en fin, gyllenbrun färg.
  8. Pajen är lika god att serveras varm som kall. Gärna med vaniljsås.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria Hansen
Maria Hansen
1 year ago

Kan man byta ut syltsocker mot sötströ och,nicks.Mvh Maria

Tips!

  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör glutenfri smulpaj genom att byta ut vetemjölet mot vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och havregrynen mot glutenfria havregryn.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?