Smash! cookies

Jag måste seriöst ha levt under en sten. Visst, jag har ju hört talas om att det finns något som heter Smash men inte smakat det för första gången förrän för en vecka sen. Alltså, jag som älskar chips och choklad tillsammans borde ju ha ätit det här för länge sen. Det måste ha varit bland det godast snackset jag någonsin ätit! Spröda majschips täckta i mjölkchoklad. Det här är inget samarbete, jag är bara upp över öronen förtjust.

Det ena ledde till det andra och nu sitter jag här med massor av mumsiga receptidéer med mitt nya favoritsnacks. Bland annat de här försvinnande goda och segmjuka cookiesarna med smash! Sältan från chipsen tillsammans med sötman från chokladen och kakan ger en helt underbar balans.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Smash! cookies

Portioner: 20

Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
150 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
100 g smash! (det är viktigt att den är kall så att den håller sig frasig även efter gräddning så låt den stå i kylskåpet någon timme innan du bakar med den)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
150 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
100 g smash! (det är viktigt att den är kall så att den håller sig frasig även efter gräddning så låt den stå i kylskåpet någon timme innan du bakar med den)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar. Grovhacka även smash.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål. Ställ åt sidan.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen och smash. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och smash (spara lite av smash till att garnera kakorna med). Blanda försiktigt ihop tills chokladen och chipsen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 35 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den segmjuka kakan som är typisk för chocolate chip cookies. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
  11. Servera dem direkt eller förvara i rumstemperatur i en lufttät burk i upp till en vecka.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar. Grovhacka även smash.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål. Ställ åt sidan.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen och smash. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och smash (spara lite av smash till att garnera kakorna med). Blanda försiktigt ihop tills chokladen och chipsen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 35 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den segmjuka kakan som är typisk för chocolate chip cookies. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
  11. Servera dem direkt eller förvara i rumstemperatur i en lufttät burk i upp till en vecka.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
Anonym
3 years ago

Bara för dem var rakt ut Ungern. Supergoda!

Suzana
Suzana
1 year ago

Vart får man tag i smash

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?