Skumraketer

48 röster
skumraketer
Skumraketer är barnsligt goda godsaker som består av ett luftigt skum täckt i mörk choklad och kokosflingor.

Jag tror att jag har gått och blivit beroende av skumraketer… Det har verkligen inte varit något som jag suktat efter genom livet men något hände när jag började provbaka skumraketer här hemma i köket. WOW! Härligt luftiga är dem, sådär så att de bara smälter i munnen och skalet av choklad med kokosflingor är verkligen pricken över i:t.

skumraketer utan gelatin

Man behöver ha i lite is i magen när man gör sina egna skumraketer men OJ vad det är värt det sen!

Receptet ger ca 25 stycken stora skumraketer.

Ingredienser:

100 g (1 dl) vatten

3 g (ca 1 tsk) agar agar pulver eller gelatinpulver

440 g (ca 5 dl) strösocker

1 msk vaniljsocker

100 glykossirap (ca 0,75 dl)

220 g äggvita (äggvita från 5-6 stora ägg)

300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

1 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

ca 4 dl kokosflingor

Steg för steg – bilder på hur man gör skumraketer.

Gör såhär:

  1. Ha ner vatten och agar agar pulver i en kastrull. Sjud försiktigt på medelvärme tills agar agar – pulvret löst upp sig i vattnet.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och glykossirap. Rör om och koka upp till 112 grader.
  3. Vispa äggvitan till ett vitt fast skum med elvisp. Tillsätt försiktigt (droppvis) sockerblandningen samtidigt som du fortsätter att vispa på hög hastighet (lättast blir det om du använder köksassistent eller har en hjälpande hand så att du kan fokusera på att försiktigt ha ner blandningen.
  4. Fortsätt sedan att vispa skummet på medelhastighet tills den svalnat helt och hållet och fått en fin, blank och följsam konsistens.
  5. Täck två plåtar med bakplåtspapper. Spritsa ut skumsmeten i cylindrar som är ca 3-4 cm breda och 6-8 cm långa (egentligen spelar storleken här ingen roll men det var så stora jag gjorde dem för att få ut 25 stycken skumrakter).
  6. Ställ plåtarna i frysen och låt dem stelna i minst 4h.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och ha ner den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt oljan och blanda ihop till en jämn smet.
  8. Låt chokladen svalna något innan du doppar skumraketerna i den mörka chokladen och sedan rullar dem i kokos medan chokladen fortfarande inte har stelnat. Detta är en kladdig historia så strunta i om de hamnar lite skumraketsbitar, smält choklad eller kokos där det egentligen inte ska vara. Slutresultatet påverkas inte så mycket av det.
  9. Servera dem direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen. Håller i minst 1 vecka.
Prenumerera
Notis om
guest
20 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sophie
Sophie
4 månader sedan

Om man inte får plats i frysen med plåten hur kan man göra då?

Angelica Svensson
Angelica Svensson
4 månader sedan

Kan man frysa dessa skumraketer?

Matilda
Matilda
4 månader sedan

Gör man lika dant om man använder gelatin, att man sjuder det?

Last edited 4 månader sedan by Matilda
Matilda
Matilda
4 månader sedan

Tänkte för man ska väl inte koka gelatin?

Last edited 4 månader sedan by Matilda
Matilda
Matilda
4 månader sedan

Tips på smaksättning i skumraketerna? // ♥️

annie
annie
4 månader sedan

kan man använda kokosolja i chokladen?

Jessica
Jessica
4 månader sedan

Får jag äta det om jag är gravid? Tänker på rå äggvitan

Lena
Lena
3 månader sedan

Om jag använder gelatinblad. Tar jag i det efter uppkok?

Qarin
Qarin
3 månader sedan

Jag lyfte upp marängen med en stekspade och penslade med choklad istället för att doppa. Sen släppte jag ner den i kokos och pendlade undersidan med choklad och strödde över kokos. Mindre kladdigt 🙂

Mia
Mia
2 månader sedan

Kan man byta ut strösocker mot något annat sötningsmedel?

Fredrik
Fredrik
2 månader sedan

Går det att se hur du gör någonstans på din Youtube-kanal?

20
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x