Skumraketer

Skumraketer är barnsligt goda godsaker som består av ett luftigt skum täckt i mörk choklad och kokosflingor.

Jag tror att jag har gått och blivit beroende av skumraketer… Det har verkligen inte varit något som jag suktat efter genom livet men något hände när jag började provbaka skumraketer här hemma i köket. WOW! Härligt luftiga är dem, sådär så att de bara smälter i munnen och skalet av choklad med kokosflingor är verkligen pricken över i:t.

Man behöver ha i lite is i magen när man gör sina egna skumraketer men OJ vad det är värt det sen!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

skumraketer

Skumraketer

Portioner: 25

Ingredienser

100 g (1 dl) vatten
3 g (ca 1 tsk) agar agar pulver eller gelatinpulver
440 g (ca 5 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
100 glykossirap (ca 0,75 dl)
220 g äggvita (äggvita från 5-6 stora ägg)
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
1 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
ca 4 dl kokosflingor

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 25st

Ingredienser

100 g (1 dl) vatten
3 g (ca 1 tsk) agar agar pulver eller gelatinpulver
440 g (ca 5 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
100 glykossirap (ca 0,75 dl)
220 g äggvita (äggvita från 5-6 stora ägg)
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
1 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
ca 4 dl kokosflingor

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Ha ner vatten och agar agar pulver i en kastrull. Sjud försiktigt på medelvärme tills agar agar – pulvret löst upp sig i vattnet.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och glykossirap. Rör om och koka upp till 112 grader.
  3. Vispa äggvitan till ett vitt fast skum med elvisp. Tillsätt försiktigt (droppvis) sockerblandningen samtidigt som du fortsätter att vispa på hög hastighet (lättast blir det om du använder köksassistent eller har en hjälpande hand så att du kan fokusera på att försiktigt ha ner blandningen.
  4. Fortsätt sedan att vispa skummet på medelhastighet tills den svalnat helt och hållet och fått en fin, blank och följsam konsistens.
  5. Täck två plåtar med bakplåtspapper. Spritsa ut skumsmeten i cylindrar som är ca 3-4 cm breda och 6-8 cm långa (egentligen spelar storleken här ingen roll men det var så stora jag gjorde dem för att få ut 25 stycken skumrakter).
  6. Ställ plåtarna i frysen och låt dem stelna i minst 4h.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och ha ner den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt oljan och blanda ihop till en jämn smet.
  8. Låt chokladen svalna något innan du doppar skumraketerna i den mörka chokladen och sedan rullar dem i kokos medan chokladen fortfarande inte har stelnat. Detta är en kladdig historia så strunta i om de hamnar lite skumraketsbitar, smält choklad eller kokos där det egentligen inte ska vara. Slutresultatet påverkas inte så mycket av det.
  9. Servera dem direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen. Håller i minst 1 vecka.
Steg för steg

Video
  1. Ha ner vatten och agar agar pulver i en kastrull. Sjud försiktigt på medelvärme tills agar agar – pulvret löst upp sig i vattnet.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och glykossirap. Rör om och koka upp till 112 grader.
  3. Vispa äggvitan till ett vitt fast skum med elvisp. Tillsätt försiktigt (droppvis) sockerblandningen samtidigt som du fortsätter att vispa på hög hastighet (lättast blir det om du använder köksassistent eller har en hjälpande hand så att du kan fokusera på att försiktigt ha ner blandningen.
  4. Fortsätt sedan att vispa skummet på medelhastighet tills den svalnat helt och hållet och fått en fin, blank och följsam konsistens.
  5. Täck två plåtar med bakplåtspapper. Spritsa ut skumsmeten i cylindrar som är ca 3-4 cm breda och 6-8 cm långa (egentligen spelar storleken här ingen roll men det var så stora jag gjorde dem för att få ut 25 stycken skumrakter).
  6. Ställ plåtarna i frysen och låt dem stelna i minst 4h.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och ha ner den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt oljan och blanda ihop till en jämn smet.
  8. Låt chokladen svalna något innan du doppar skumraketerna i den mörka chokladen och sedan rullar dem i kokos medan chokladen fortfarande inte har stelnat. Detta är en kladdig historia så strunta i om de hamnar lite skumraketsbitar, smält choklad eller kokos där det egentligen inte ska vara. Slutresultatet påverkas inte så mycket av det.
  9. Servera dem direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen. Håller i minst 1 vecka.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
25 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sophie
Sophie
3 years ago

Om man inte får plats i frysen med plåten hur kan man göra då?

Angelica Svensson
Angelica Svensson
3 years ago

Kan man frysa dessa skumraketer?

Matilda
Matilda
3 years ago

Gör man lika dant om man använder gelatin, att man sjuder det?

Last edited 3 years ago by Matilda
Matilda
Matilda
3 years ago

Tänkte för man ska väl inte koka gelatin?

Last edited 3 years ago by Matilda
Matilda
3 years ago

Tips på smaksättning i skumraketerna? // ♥️

annie
annie
3 years ago

kan man använda kokosolja i chokladen?

Jessica
Jessica
3 years ago

Får jag äta det om jag är gravid? Tänker på rå äggvitan

Anne-Sofie
Anne-Sofie
3 years ago

Kan man ta något annat istället för glykossirap? Hittar inte det på mataffären där jag bor.

ella
3 years ago

Kan man använda ng annat än glukossirap ?❤️

Emelie
Emelie
3 years ago

Hej! Om man inte får tag på glykossirap kan man byta ut det mot något annat då? 😊

Lena
Lena
3 years ago

Om jag använder gelatinblad. Tar jag i det efter uppkok?

Qarin
Qarin
3 years ago

Jag lyfte upp marängen med en stekspade och penslade med choklad istället för att doppa. Sen släppte jag ner den i kokos och pendlade undersidan med choklad och strödde över kokos. Mindre kladdigt 🙂

Mia
Mia
2 years ago

Kan man byta ut strösocker mot något annat sötningsmedel?

Fredrik
Fredrik
2 years ago

Går det att se hur du gör någonstans på din Youtube-kanal?

Elisabeth
Elisabeth
2 years ago

Kan man använda kikärtspad istället för äggvita isåfall hur mycket

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?