Skumraketer

63 röster
skumraketer
Skumraketer är barnsligt goda godsaker som består av ett luftigt skum täckt i mörk choklad och kokosflingor.

Jag tror att jag har gått och blivit beroende av skumraketer… Det har verkligen inte varit något som jag suktat efter genom livet men något hände när jag började provbaka skumraketer här hemma i köket. WOW! Härligt luftiga är dem, sådär så att de bara smälter i munnen och skalet av choklad med kokosflingor är verkligen pricken över i:t.

skumraketer utan gelatin

Man behöver ha i lite is i magen när man gör sina egna skumraketer men OJ vad det är värt det sen!

Receptet ger ca 25 stycken stora skumraketer.

Ingredienser:

100 g (1 dl) vatten

3 g (ca 1 tsk) agar agar pulver eller gelatinpulver

440 g (ca 5 dl) strösocker

1 msk vaniljsocker

100 glykossirap (ca 0,75 dl)

220 g äggvita (äggvita från 5-6 stora ägg)

300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

1 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

ca 4 dl kokosflingor

Steg för steg – bilder på hur man gör skumraketer.

Gör såhär:

  1. Ha ner vatten och agar agar pulver i en kastrull. Sjud försiktigt på medelvärme tills agar agar – pulvret löst upp sig i vattnet.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och glykossirap. Rör om och koka upp till 112 grader.
  3. Vispa äggvitan till ett vitt fast skum med elvisp. Tillsätt försiktigt (droppvis) sockerblandningen samtidigt som du fortsätter att vispa på hög hastighet (lättast blir det om du använder köksassistent eller har en hjälpande hand så att du kan fokusera på att försiktigt ha ner blandningen.
  4. Fortsätt sedan att vispa skummet på medelhastighet tills den svalnat helt och hållet och fått en fin, blank och följsam konsistens.
  5. Täck två plåtar med bakplåtspapper. Spritsa ut skumsmeten i cylindrar som är ca 3-4 cm breda och 6-8 cm långa (egentligen spelar storleken här ingen roll men det var så stora jag gjorde dem för att få ut 25 stycken skumrakter).
  6. Ställ plåtarna i frysen och låt dem stelna i minst 4h.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och ha ner den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt oljan och blanda ihop till en jämn smet.
  8. Låt chokladen svalna något innan du doppar skumraketerna i den mörka chokladen och sedan rullar dem i kokos medan chokladen fortfarande inte har stelnat. Detta är en kladdig historia så strunta i om de hamnar lite skumraketsbitar, smält choklad eller kokos där det egentligen inte ska vara. Slutresultatet påverkas inte så mycket av det.
  9. Servera dem direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen. Håller i minst 1 vecka.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
25 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sophie
Sophie
1 år sedan

Om man inte får plats i frysen med plåten hur kan man göra då?

Angelica Svensson
Angelica Svensson
1 år sedan

Kan man frysa dessa skumraketer?

Matilda
Matilda
1 år sedan

Gör man lika dant om man använder gelatin, att man sjuder det?

Last edited 1 år sedan by Matilda
Matilda
Matilda
1 år sedan

Tänkte för man ska väl inte koka gelatin?

Last edited 1 år sedan by Matilda
Matilda
1 år sedan

Tips på smaksättning i skumraketerna? // ♥️

annie
annie
1 år sedan

kan man använda kokosolja i chokladen?

Jessica
Jessica
1 år sedan

Får jag äta det om jag är gravid? Tänker på rå äggvitan

Anne-Sofie
Anne-Sofie
1 år sedan

Kan man ta något annat istället för glykossirap? Hittar inte det på mataffären där jag bor.

ella
1 år sedan

Kan man använda ng annat än glukossirap ?❤️

Emelie
Emelie
1 år sedan

Hej! Om man inte får tag på glykossirap kan man byta ut det mot något annat då? 😊

Lena
Lena
1 år sedan

Om jag använder gelatinblad. Tar jag i det efter uppkok?

Qarin
Qarin
1 år sedan

Jag lyfte upp marängen med en stekspade och penslade med choklad istället för att doppa. Sen släppte jag ner den i kokos och pendlade undersidan med choklad och strödde över kokos. Mindre kladdigt 🙂

Mia
Mia
1 år sedan

Kan man byta ut strösocker mot något annat sötningsmedel?

Fredrik
Fredrik
1 år sedan

Går det att se hur du gör någonstans på din Youtube-kanal?

Elisabeth
Elisabeth
3 månader sedan

Kan man använda kikärtspad istället för äggvita isåfall hur mycket

25
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x