Shawarma – kycklingkebab à la Zeina Mourtada

Fotograf: Hannah Hedin

En drömgod hemgjord shawarma – kycklingkebab i ugn enligt recept av matdrottningen Zeina Mourtada.

I avsnitt 7 av ”Iftar med…” gästas vi av ingen mindre än matdrottningen Zeina Mourtada och hon bjuder oss på en festmåltid som både är smakrik men enkel att göra. En av de godaste rätterna vi fick smaka på var denna shawarma – kycklingkebab som enkelt görs i ugn.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Shawarma – kycklingkebab à la Zeina Mourtada

Portioner: 6

Ingredienser

Kyckling:
900 g kycklingbröstfilé
1 stor gul lök eller bakpotatis att sätta spettet i
2 msk olivolja till garnering

Marinad:
1 dl turkisk yoghurt, 10%
2 msk tomatpuré
saften från ½ citron
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 tsk chiliflakes (kan ersättas med paprikapulver för mild smak)
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen spiskummin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Servering:
Libabröd
Feferoni

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Kyckling:
900 g kycklingbröstfilé
1 stor gul lök eller bakpotatis att sätta spettet i
2 msk olivolja till garnering

Marinad:
1 dl turkisk yoghurt, 10%
2 msk tomatpuré
saften från ½ citron
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 tsk chiliflakes (kan ersättas med paprikapulver för mild smak)
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen spiskummin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Servering:
Libabröd
Feferoni

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 6 portioner shawarma – kycklingkebab i ugn.

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Banka ut kycklingfiléerna tills de blir lite tunnare, dela filén på mitten på längden . Blanda ner filébitarna ordentligt i marinaden och låt dem marinera en stund, minst 30 min, men allra helst över natten i kylen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort en bit från potatisen eller löken som du kan använda som stöd till grillspettet. Jag rekommenderar potatis, det finns risk att kebaben viker sig i ugnen om du använder en lökhalva. Lägg löken/potatisen med snittytan neråt i en ugnsform. Tryck in spettet mitt i löken/potatisen och trä kycklingbitarna på spettet. Avsluta med att ringla olivoljan över.
  3. Sätt in formen mitt i ugnen och låt köttet få lite stekyta, det tar cirka 8 minuter. Sänk sedan värmen värmen till 175 grader och låt kycklingen ugnsstekas långsamt i cirka 45 minuter. Ta ut kebaben från ugnen, skiva strimlor. Om kebaben inte är färdiglagad i mitten kan du steka skivorna lite snabbt i olja i en stekpanna. Servera med pitabröd, grönsaker och kebabsåser.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 6 portioner shawarma – kycklingkebab i ugn.

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Banka ut kycklingfiléerna tills de blir lite tunnare, dela filén på mitten på längden . Blanda ner filébitarna ordentligt i marinaden och låt dem marinera en stund, minst 30 min, men allra helst över natten i kylen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort en bit från potatisen eller löken som du kan använda som stöd till grillspettet. Jag rekommenderar potatis, det finns risk att kebaben viker sig i ugnen om du använder en lökhalva. Lägg löken/potatisen med snittytan neråt i en ugnsform. Tryck in spettet mitt i löken/potatisen och trä kycklingbitarna på spettet. Avsluta med att ringla olivoljan över.
  3. Sätt in formen mitt i ugnen och låt köttet få lite stekyta, det tar cirka 8 minuter. Sänk sedan värmen värmen till 175 grader och låt kycklingen ugnsstekas långsamt i cirka 45 minuter. Ta ut kebaben från ugnen, skiva strimlor. Om kebaben inte är färdiglagad i mitten kan du steka skivorna lite snabbt i olja i en stekpanna. Servera med pitabröd, grönsaker och kebabsåser.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

2 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?