Häromdagen ville jag ta med mig fika till min dotters fantastiska förskolelärare som tack för att de alltid är så tillmötesgående och fina med barnen. Egentligen var tanken att jag skulle ha tagit med mig något lagom till terminsavslutningen innan jul och nyår men det hanns tyvärr inte med. Men bättre sent än aldrig och såhär i semmeltider så bakade jag en festlig semmelkrans som förhoppningsvis räckte till många!
Egentligen är semmelkransen i sig ingen märkvärdig idé bland alla innovativa semlor som finns nuförtiden. Det är helt enkelt semmelbullar som jag la i en ring på en plåt med bakplåtspapper och lät dem jäsa ihop och gräddas så. Men det finns ju inget godare än en hembakad semmelbulle. Särskilt om de blir sådär riktigt saftiga och fylls med hemmagjord mandelmassa.
Att göra egna semmelbullar och få dem riktigt saftiga och luftiga tar tid men är SÅ värt det. Mina tips för riktigt saftiga och luftiga semmelbullar är:
- Rumsvarma ingredienser (jäst, smör, mjölk, ägg). Använder du smält smör så suger det åt sig mer vätska och degen kräver då mer vetemjöl. Ju mer vetemjöl du behöver ha i en deg, desto torrare blir den. Jag brukar ställa ut ingredienserna ett bra tag innan jag ska baka så att smöret hinner bli riktigt mjuk innan jag ska ha den i degen.
- Jag gör mina semmelbullar med fördeg för en riktigt saftig och luftig bulle. Som sagt, det tar tid men är värt mödan. Men den goda nyheten är att det går superbra att frysa ogräddade semmelbullar efter det att du kommit till momentet där de ska rullas till bullar. Bara att låta dem stå i frysen på en bricka eller liknande tills de fryst helt och sedan lägga dem i påsar och ta fram när du känner för en färsk, hembakad semla.
- Fyll en djup ugnsplåt med vatten och ställ i nedre delen av ugnen. Fukten från vattnet kommer göra bullarna sådär mjuka och fluffiga som köpevarianten. Inget torrt överhuvudtaget, bara mjuk och härlig fluffighet genom hela bullen.
Jag brukar baka semlor som vägen 50 g per bulle (ogräddad vikt) vilket med mitt recept ger ca 20 bullar eller två kransar.
Hur länge ska fördegen stå?