Semmelkladdkaka

Fotograf: Ulrika Pousette

Semmelkladdkaka är en härligt kladdig ljus kladdkaka med smak av semla.

Semmelkladdkaka är den perfekta hybriden mellan två klassiska favoriter – den älskade semlan och den kladdiga kladdkakan! Med en ljuvligt kladdig konsistens, rikligt med smak av kardemumma och mandelmassa, samt en topping av vispad grädde och rostade mandelflarn, blir den här kakan ett givet inslag till fettisdagen eller när semlesuget slår till.

Den här semmelinspirerade kladdkakan bakas i en rund springform på 23 cm och är enkel att göra, utan krångel med jäsning eller montering som traditionella semlor kräver. Gräddningstiden är kort, men för bästa resultat ska den svalna i minst fyra timmar – gärna över natten – så att den får sin perfekt kladdiga konsistens.

Med sin balanserade sötma, lena mandelsmak och fluffiga gräddtopping är semmelkladdkakan en modern tolkning av semlan som passar både semmelfantaster och kladdkakeälskare. Servera den som den är eller tillsammans med en kopp kaffe för en extra lyxig fikastund. Följ receptet och njut av en magiskt god semmeldessert!

Semmelkladdkaka – Tips för att lyckas:

  1. Använd grovriven mandelmassa – Det ger mer tuggmotstånd och en fylligare smak.
  2. Rör försiktigt ihop smeten – Kladdkakssmet ska inte vispas för mycket, annars blir den kompakt.
  3. Tillsätt kardemumman nymald – Det ger en mer intensiv och aromatisk smak.
  4. Låt kladdkakan vila i minst 4 timmar – Helst över natten, för bästa kladdiga konsistens.
  5. Spritsa eller klicka ut grädden strax innan servering – Så att den håller sig fluffig och fräsch.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Semmelkladdkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

225 g smör
200 g grovt riven mandelmassa
1 msk malen kardemumma
4 dl strösocker
4 st ägg
3,75 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl rostade mandelflarn

Servera med
lent vispad grädde

Tips!

  • Gör semmelkladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl valfri glutenfri mjölmix.
  • Gör semmelkladdkakan vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin, äggen mot 0,5 dl växtbaserad mjölk och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde (havre-, kokos- eller sojagrädde).

Dela receptet

Såhär gör du:

Jag bakade denna i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll upp smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i formen och toppa med rostade mandelflarn och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  4. Låt kladdkakan svalna helt, minst 4h men helst över natten, innan du garnerar med vispgrädde. Hoppas att det ska smaka!
Video:

Jag bakade denna i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll upp smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i formen och toppa med rostade mandelflarn och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  4. Låt kladdkakan svalna helt, minst 4h men helst över natten, innan du garnerar med vispgrädde. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

4.3 34 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest


62 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Moa
Moa
8 years ago

Bra inlägg!

Rebecca
8 years ago

vilken rolig kombination!

Anonymous
8 years ago

Kanske skulle överraska min sambo i helgen, han älskar ju allt med mandelmassa. Ser ju så himla gott ut!

Vicky
8 years ago

Den här såg så sjukt god ut! Måste testa!

Hannah
Hannah
4 years ago

Supergod!!! men lite för söt för mig.
Kan man minska på sockret eller förstörs konsistensen då

Catharina
Catharina
4 years ago

Går det att frysa den? Borde väl gå?

Hanna
Hanna
4 years ago

Jag som inte ens gillar semlor älskar denna. Top 3 av mina bästa bakverk någonsin. 😊

Beatrice
Beatrice
4 years ago

Är det 0.5dl växtbaserad mjölk/ägg för att få den vegansk? Alltså 2dl totalt? Tittat på några av dina andra recept för kladdkaka och då brukar det vara 2dl mjölk = 4 ägg, så tänkte att det kanske är så här med?
Ser fram emot att testa denna. Mums!

Torild Brännkärr
Torild Brännkärr
4 years ago

Jättegod. Fick smaka den på jobbet i torsdags. Supergod. Ska baka den idag.

Amatören
Amatören
4 years ago

Om man behöver mycket kaka, kan man laga i långpanna då? Hur mycket mer smet behöver man, tror du?

Olle
Olle
4 years ago

Har gjort den två gånger, men efter 30min är den fortfarande helt flytande inuti så den får gå ett bra tag till. Och helst stå i kylen över natten för att bli som en ”riktig” kladdkaka. Men god är den!

Anna-Karin
Anna-Karin
3 years ago

Denna kaka är sååå god! Har lagat den säkert fem gånger. (Dock med 1 dl mindre socker och aningen mer mjöl. Den blir ändå jättesöt.)

Ivana Miljkovic
Ivana Miljkovic
3 years ago

Hej Camilla. Vilken vaniljsås skulle du använda till den här istället för mandelmassan? Och hur mycket av vaniljsåsen 🙂

Jenny
Jenny
3 years ago

Kan man göra den två dagar i förväg och förvara i kylskåpet?

Siri
Siri
3 years ago

MÅSTE TESTA DETTA! ❤️🤤

Magnus
Magnus
3 years ago

Den blev supergod 😊

Eva
Eva
3 years ago

Jättegod kladdkaka men vår blev nästa övergräddad på kanten men väldigt rinnig inuti även om vi har den i kylen i flera timmar. Vi bakade med glutenfritt mjöl om det kan spela roll. Vet du om vi gjort något fel eller vad vi skulle kunna göra annorlunda för att få mitten klar?

Camilla
Camilla
3 years ago

Hej Camilla! Jag undrar om man kan vispa grädden och lägga den i en spritspåse över natten och sprita den på tårtan (på jobbet) nästa dag? Eller vattnar den sig då? Undrar en annan Camilla..

Livsan
Livsan
3 years ago

Hej Camilla, är kladdkakan lika god om man gör den glutenfri?

Kelly
Kelly
3 years ago

This looks delicious. I’d like to make it but can not figure out the conversion of dl to grams. How much sugar and flour is needed?
Thanks

Ingela Jonsson
Ingela Jonsson
3 years ago

Min dotter bjöd på denna UNDERBARA kaka . Blev helt såld . Bjöd själv på den och alla ville ha receptet, så supertack för detta recept från en som inte behöver köpa vanliga semlor länger 😊👍

Monika
Monika
3 years ago

Såååå underbart god! Fantastiskt enkelt och bra recept! Tackar tackar! Bjöd på den förra året på fettisdagen på jobbet och vi pratar fortfarande om den och längtar tills årets fettisdag! Snart dags!😋

Sari
Sari
3 years ago

Jättegod, gör den ofta under semmelperioden. Enkelt och så gott. Tack!!!

Karin
Karin
3 years ago

Ser supergod ut och ska testas! Men sugen på att göra i muffinsstorlek istället för storkaka. Vad tror du om gräddningstid då?

MN
MN
3 years ago

La 1,5 dl socker istället för 4 och tycker det blev väldigt gott ändå. Kommer definitivt bakas flera gånger. Så gott 😍

Carina
Carina
1 year ago

Vansinnigt god!

Tyra
Tyra
1 year ago

du är bäst på att baka

Annette
Annette
1 year ago

Så gott det ser ut 😋

Selma
Selma
1 year ago

Kan man frysa in kladdkakan? Isf hur länge?

Vanja
Vanja
1 year ago

Det här är den bästa semmelkladdkakan man kan göra, tack! Detta blir andra året i rad vi bjuder på denna på släktkalaset. Vi kör den uppemot 45 min i ugnen. Tusen tack! 😍❤️

Lotta
Lotta
1 year ago

Makalös kaka!
Bjöd kollegorna och vi hamnade i himlen!

Carina
Carina
1 month ago

Den är SÅ GOD!
Gjort den I några år nu. Mumsig värre😊

Emelie
Emelie
1 month ago

Kan man baka den i en rektangulär form istället? I så fall vilka mått? 20×20?

Jannike
Jannike
1 month ago

Gjorde enligt beskrivningen och hade inne i 30 min men min kaka är rinnig hela vägen ut till ”kanten” måste den svalna helt innan servering eller ska den in i ugnen en sväng till?

Ylva
Ylva
1 month ago

Kan man använda den hemmagjorda mandelmassan från ditt semmelrecept?

Tips!

  • Gör semmelkladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl valfri glutenfri mjölmix.
  • Gör semmelkladdkakan vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin, äggen mot 0,5 dl växtbaserad mjölk och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde (havre-, kokos- eller sojagrädde).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar