Semmelkladdkaka är en härligt kladdig ljus kladdkaka med smak av semla.
Semmelkladdkaka är den perfekta hybriden mellan två klassiska favoriter – den älskade semlan och den kladdiga kladdkakan! Med en ljuvligt kladdig konsistens, rikligt med smak av kardemumma och mandelmassa, samt en topping av vispad grädde och rostade mandelflarn, blir den här kakan ett givet inslag till fettisdagen eller när semlesuget slår till.
Den här semmelinspirerade kladdkakan bakas i en rund springform på 23 cm och är enkel att göra, utan krångel med jäsning eller montering som traditionella semlor kräver. Gräddningstiden är kort, men för bästa resultat ska den svalna i minst fyra timmar – gärna över natten – så att den får sin perfekt kladdiga konsistens.
Med sin balanserade sötma, lena mandelsmak och fluffiga gräddtopping är semmelkladdkakan en modern tolkning av semlan som passar både semmelfantaster och kladdkakeälskare. Servera den som den är eller tillsammans med en kopp kaffe för en extra lyxig fikastund. Följ receptet och njut av en magiskt god semmeldessert!
Semmelkladdkaka – Tips för att lyckas:
- Använd grovriven mandelmassa – Det ger mer tuggmotstånd och en fylligare smak.
- Rör försiktigt ihop smeten – Kladdkakssmet ska inte vispas för mycket, annars blir den kompakt.
- Tillsätt kardemumman nymald – Det ger en mer intensiv och aromatisk smak.
- Låt kladdkakan vila i minst 4 timmar – Helst över natten, för bästa kladdiga konsistens.
- Spritsa eller klicka ut grädden strax innan servering – Så att den håller sig fluffig och fräsch.
Bra inlägg!
vilken rolig kombination!
Kanske skulle överraska min sambo i helgen, han älskar ju allt med mandelmassa. Ser ju så himla gott ut!
Den här såg så sjukt god ut! Måste testa!
gud va gott
Supergod!!! men lite för söt för mig.
Kan man minska på sockret eller förstörs konsistensen då
Minskar du på sockret så blir den aningen torrare men du kan alltid minska på gräddningstiden
Går det att frysa den? Borde väl gå?
Funkar utmärkt
Jag som inte ens gillar semlor älskar denna. Top 3 av mina bästa bakverk någonsin.
Åh vad glad jag blir! Tack
Är det 0.5dl växtbaserad mjölk/ägg för att få den vegansk? Alltså 2dl totalt? Tittat på några av dina andra recept för kladdkaka och då brukar det vara 2dl mjölk = 4 ägg, så tänkte att det kanske är så här med?
Ser fram emot att testa denna. Mums!
Det är olika från recept till recept beroende på hur mycket resten av ingredienserna i en smet binder vätska
Jättegod. Fick smaka den på jobbet i torsdags. Supergod. Ska baka den idag.
Vad glad jag blir
Om man behöver mycket kaka, kan man laga i långpanna då? Hur mycket mer smet behöver man, tror du?
Har gjort den två gånger, men efter 30min är den fortfarande helt flytande inuti så den får gå ett bra tag till. Och helst stå i kylen över natten för att bli som en ”riktig” kladdkaka. Men god är den!
Hejhej! Ursäkta sent svar, ja alla ugnar är tyvärr olika – vad bra att du hittat ett sätt att få till det på! Vad glad jag blir att du gillar den, tack!
Denna kaka är sååå god! Har lagat den säkert fem gånger. (Dock med 1 dl mindre socker och aningen mer mjöl. Den blir ändå jättesöt.)
Mums
Hej Camilla. Vilken vaniljsås skulle du använda till den här istället för mandelmassan? Och hur mycket av vaniljsåsen
Hejhej! Denna: https://mykitchenstories.se/min-basta-vaniljkram/ , 1 hel sats
Kan man göra den två dagar i förväg och förvara i kylskåpet?
Det går jättebra
MÅSTE TESTA DETTA!

Den blev supergod
Vad kul att du gillade den!
Jättegod kladdkaka men vår blev nästa övergräddad på kanten men väldigt rinnig inuti även om vi har den i kylen i flera timmar. Vi bakade med glutenfritt mjöl om det kan spela roll. Vet du om vi gjort något fel eller vad vi skulle kunna göra annorlunda för att få mitten klar?
Vilket glutenfritt mjöl använde du? Det kan vara så att man med vissa glutenfria mjöl behöva komplettera med lite majsstärkelse om kakan blir så som ni fick den
Hej Camilla! Jag undrar om man kan vispa grädden och lägga den i en spritspåse över natten och sprita den på tårtan (på jobbet) nästa dag? Eller vattnar den sig då? Undrar en annan Camilla..
Hejhej! Det går men grädden blir grynig då
Hej Camilla, är kladdkakan lika god om man gör den glutenfri?
Hejhej! Ja, det blir den
This looks delicious. I’d like to make it but can not figure out the conversion of dl to grams. How much sugar and flour is needed?
Thanks
Hi Kelly! I’m so happy you like it! You need 360g sugar and 225g flour. Let me know if you baked it and what you thought, and of course if there’s anything else I can help you with
Min dotter bjöd på denna UNDERBARA kaka . Blev helt såld . Bjöd själv på den och alla ville ha receptet, så supertack för detta recept från en som inte behöver köpa vanliga semlor länger

Men åh, så kul att höra att det blev en hit!
Såååå underbart god! Fantastiskt enkelt och bra recept! Tackar tackar! Bjöd på den förra året på fettisdagen på jobbet och vi pratar fortfarande om den och längtar tills årets fettisdag! Snart dags!
Blir så glad att ni gillade den! Jaa, nu är det inte långt kvar! Tack själv
Jättegod, gör den ofta under semmelperioden. Enkelt och så gott. Tack!!!
Kul att höra att du gillar den! Tack själv
Ser supergod ut och ska testas! Men sugen på att göra i muffinsstorlek istället för storkaka. Vad tror du om gräddningstid då?
Hejhej! 10-15 minuter brukar vara lagom för muffinsstorlek
La 1,5 dl socker istället för 4 och tycker det blev väldigt gott ändå. Kommer definitivt bakas flera gånger. Så gott
Härligt

Vansinnigt god!
Tack fina du
du är bäst på att baka
Tack vad fin du är!
Så gott det ser ut
Tack
Kan man frysa in kladdkakan? Isf hur länge?
Det här är den bästa semmelkladdkakan man kan göra, tack! Detta blir andra året i rad vi bjuder på denna på släktkalaset. Vi kör den uppemot 45 min i ugnen. Tusen tack!

Makalös kaka!
Bjöd kollegorna och vi hamnade i himlen!
Den är SÅ GOD!
Gjort den I några år nu. Mumsig värre
Kul att du gillar den!
Tack!
Kan man baka den i en rektangulär form istället? I så fall vilka mått? 20×20?
Hejhej! Det går bra, en 20×20 cm skulle funka bra!
Gjorde enligt beskrivningen och hade inne i 30 min men min kaka är rinnig hela vägen ut till ”kanten” måste den svalna helt innan servering eller ska den in i ugnen en sväng till?
Hej Jannike! Hoppas att det blev bra tillslut. Alla ugnar är olika och ibland kan det behövas lite mer tid. Hoppas att det smakade!
Kan man använda den hemmagjorda mandelmassan från ditt semmelrecept?
Hej Ylva! Det går bra