Sega havrerutor med choklad

242 röster
havrerutor
Härligt segmjuka havrerutor med choklad.

Eftersom att ni verkar uppskatta enkla småkakor med det lilla extra så himla mycket så ska jag såklart fortsätta på det spåret. Idag bakade jag dessa drömgoda och härligt segmjuka havrerutorna med mjölkchoklad och flingsalt som bara smälter i munnen.

havrerutor med choklad

Receptet bakas i en fyrkantig form med måtten 20×20 cm och ger 16 stycken havrerutor med choklad.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar sega havrerutor med choklad.

Ingredienser:

150 g smör

6 dl havregryn

1,5 dl strösocker

3 msk vetemjöl

1 msk vaniljsocker

4 msk ljus sirap

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

200 g mjölkchoklad

0,5 tsk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)

flingsalt att garnera med

havrerutor
Steg för steg – bider på hur man bakar sega havrerutor med choklad.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop i en bunke med resten av ingredienserna (förutom mjölkchoklad, olja och flingsalt).
  3. Mixa ihop smeten till en formbar massa i matberedare. Har du ingen matberedare kan du antingen skippa det steget eller mixa bara havregrynen i vanlig mixer eller stavmixer innan du blandar ihop det med resten av ingredienserna.
  4. Tryck ut massan i formen i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med mjölkchoklad.
  5. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält. Ta bort skålen från värmen, rör ner oljan och låt svalna lite innan du häller chokladen över kakan.
  6. Ställ kakan i kylskåpet och vänta med att garnera med flingsalt tills chokladen börjat stelna men fortfarande är lite kladdig. Skär upp kakan i bitar. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör glutenfria havrerutor genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn och vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska havrerutor genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk mjölkchoklad.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
55 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ylva
Ylva
1 år sedan

Ser jättefina ut! Måste prova dom! Var köper man bokformen?

Inger
Inger
1 år sedan

Hej
Jag hittar inte formen men måtten 20×20 men däremot i 23×23. Går det bra eller blir kakan alldeles för tunn då ?

Angela
Angela
1 år sedan

Hej 🙂 kan jag utesluta socker ? Och vad kan jag lägga istället för ljus baksirap? Funkar de att lägga i honung istället ?

Linnéa
Linnéa
1 år sedan

Jättesugen på att testa dessa, men måste man ha en kvadratisk form? Eller vilken rektangulär formstorlek skulle man kunna ha istället (om det går då!)? ☺️

Louise
Louise
1 år sedan

Tror du dessa går bra o frysa? ☺️

Louise
Louise
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Tack för så snabbt svar! 😍 älskar allt jag provar o baka från dig!! ❤️

Petra
Petra
1 år sedan

Hej!
Kan man frysa in kakan?

Tasmine Jansson
1 år sedan

Hmmmm hur långtid tar de?😻

Alex
1 år sedan

Dom blev SÅ BRA! Älskar 🙂

Mia
Mia
10 månader sedan

Älskar detta recept och gjort det fler ggr än jag vill erkänna😉❤

Agnes Wikström
Agnes Wikström
9 månader sedan

Bytte ut en del havregryn mot kokos, blev såå gott 🤤

Paulina
Paulina
7 månader sedan

Kan man skippa sirapen helt? Man lär inte få segheten då förstås men smaken kanske är god ändå?☺️

amanda
amanda
7 månader sedan

går det med en 20×30 form?

Petra
Petra
7 månader sedan

Vilken konsistens ska kakan vara när man tar ut den ur ugnen? Jag hade den inne i 10 min men den var väldigt lös?

Sandra Johansson
Sandra Johansson
7 månader sedan

Vilken slags mjöllchoklad skall man använda går det bra med choklafknappar med 54% kakao ? 🙂

Cecilia Jakobsson
Cecilia Jakobsson
7 månader sedan

Ser fantastiska ut, kan man byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl?

Alisar
Alisar
7 månader sedan

Hej kan man ha mörk choklad istället för ljus choklad?❤️

Nina
6 månader sedan

Dehär blev jätte goda, riktigt mumsiga och lätta att tillreda, mitt nya favoritbakverk och alla som smakade samtyckte 🙂 hade ingen stavmixer på landet så körde utan den mekanismen men funkade fint med ’hela’ havregryn i degen också. Utan saltet utanpå tror ja de skulle ha blivit för söta så det var ett jätte bra tillägg. Tusen tack för receptet!

Melanie
Melanie
6 månader sedan

Min provomgång står i ugnen nu!
Jag äter lchf, så jag bytte ut socker och sirap bara. Visst, havregryn tillhör inte min diet, men den här smeten är ju to die for! Såå värd ett litet avsteg. 😍😍

Margareta
Margareta
6 månader sedan

Varför blir min kaka hård, inte seg?

Johanna Blomqvist
Johanna Blomqvist
6 månader sedan

Har gjort dom och blev såå goda. Men, chokladen ovanpå lossnade på flera av kakorna. Vad gjorde jag för fel?

Johanna Blomqvist
Johanna Blomqvist
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Har för mej att det var en ekologisk ljusare mörkchoklad så kanske det var problemet. Smaken var det absolut inget fel på.

Emelie
Emelie
4 månader sedan

När man inte har en fyrkantig form får man improvisera 🤣👌

0153AAF9-7053-4C0D-9A2F-FF612FDAE5BB.jpeg
Annie
Annie
4 månader sedan

Kan man ersätta mjölet mot tex majsstärkelse eller majsmjöl? Eller blir det knas 😊

Emmy
Emmy
3 månader sedan

Såå goda 😍 favoritrecept här hemma!

Emelie
Emelie
3 månader sedan

Helt klart bästa kakan! För kalas, till personalfikan, för eget bruk mm. Älskar att det går så snabbt att baka den 😍

Birgitta
Birgitta
2 månader sedan

Dessa måste bakas snarast! Älskar sega kakor😋
Är det bara jag som tycker det är så himla trist med envis reklam som skymmer dina rubriker m.m!!!😠
Tusen tack för dina recept och härliga inspiration😍

Åsa
Åsa
2 månader sedan

Varför går det inte skriva ut

Mille
Mille
2 månader sedan

Hej Camilla, jättegoda havrerutor, men varför så svårt att skriva ut receptet. Hur gör man för att bara få texten till receptet.

Yasemin Payasli
Yasemin Payasli
22 dagar sedan

Hei hvor mye smør skal vi ha oppi?

55
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x