Sega havrerutor med choklad

170 röster
havrerutor
Härligt segmjuka havrerutor med choklad.

Eftersom att ni verkar uppskatta enkla småkakor med det lilla extra så himla mycket så ska jag såklart fortsätta på det spåret. Idag bakade jag dessa drömgoda och härligt segmjuka havrerutorna med mjölkchoklad och flingsalt som bara smälter i munnen.

havrerutor med choklad

Receptet bakas i en fyrkantig form med måtten 20×20 cm och ger 16 stycken havrerutor med choklad.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar sega havrerutor med choklad.

Ingredienser:

150 g smör

6 dl havregryn

1,5 dl strösocker

3 msk vetemjöl

1 msk vaniljsocker

4 msk ljus sirap

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

200 g mjölkchoklad

0,5 tsk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)

flingsalt att garnera med

havrerutor
Steg för steg – bider på hur man bakar sega havrerutor med choklad.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop i en bunke med resten av ingredienserna (förutom mjölkchoklad, olja och flingsalt).
  3. Mixa ihop smeten till en formbar massa i matberedare. Har du ingen matberedare kan du antingen skippa det steget eller mixa bara havregrynen i vanlig mixer eller stavmixer innan du blandar ihop det med resten av ingredienserna.
  4. Tryck ut massan i formen i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med mjölkchoklad.
  5. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält. Ta bort skålen från värmen, rör ner oljan och låt svalna lite innan du häller chokladen över kakan.
  6. Ställ kakan i kylskåpet och vänta med att garnera med flingsalt tills chokladen börjat stelna men fortfarande är lite kladdig. Skär upp kakan i bitar. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör glutenfria havrerutor genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn och vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska havrerutor genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk mjölkchoklad.
Prenumerera
Notis om
guest
18 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ylva
Ylva
7 månader sedan

Ser jättefina ut! Måste prova dom! Var köper man bokformen?

Inger
Inger
7 månader sedan

Hej
Jag hittar inte formen men måtten 20×20 men däremot i 23×23. Går det bra eller blir kakan alldeles för tunn då ?

Angela
Angela
7 månader sedan

Hej 🙂 kan jag utesluta socker ? Och vad kan jag lägga istället för ljus baksirap? Funkar de att lägga i honung istället ?

Louise
Louise
7 månader sedan

Tror du dessa går bra o frysa? ☺️

Louise
Louise
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

Tack för så snabbt svar! 😍 älskar allt jag provar o baka från dig!! ❤️

Petra
Petra
7 månader sedan

Hej!
Kan man frysa in kakan?

Alex
5 månader sedan

Dom blev SÅ BRA! Älskar 🙂

Mia
Mia
3 månader sedan

Älskar detta recept och gjort det fler ggr än jag vill erkänna😉❤

Agnes Wikström
Agnes Wikström
2 månader sedan

Bytte ut en del havregryn mot kokos, blev såå gott 🤤

Paulina
Paulina
10 dagar sedan

Kan man skippa sirapen helt? Man lär inte få segheten då förstås men smaken kanske är god ändå?☺️

18
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x