Sega havrerutor med choklad

Härligt segmjuka havrerutor med choklad.

Eftersom att ni verkar uppskatta enkla småkakor med det lilla extra så himla mycket så ska jag såklart fortsätta på det spåret. Idag bakade jag dessa drömgoda och härligt segmjuka havrerutorna med mjölkchoklad och flingsalt som bara smälter i munnen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
havrerutor

Sega havrerutor med choklad

Portioner: 16

Ingredienser

150 g smör
6 dl havregryn
1,5 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
200 g mjölkchoklad
0,5 tsk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Gör glutenfria havrerutor genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn och vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska havrerutor genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk mjölkchoklad.

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

150 g smör
6 dl havregryn
1,5 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
200 g mjölkchoklad
0,5 tsk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Gör glutenfria havrerutor genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn och vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska havrerutor genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk mjölkchoklad.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en fyrkantig form med måtten 20×20 cm och ger 16 stycken havrerutor med choklad.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop i en bunke med resten av ingredienserna (förutom mjölkchoklad, olja och flingsalt).
  3. Mixa ihop smeten till en formbar massa i matberedare. Har du ingen matberedare kan du antingen skippa det steget eller mixa bara havregrynen i vanlig mixer eller stavmixer innan du blandar ihop det med resten av ingredienserna.
  4. Tryck ut massan i formen i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med mjölkchoklad.
  5. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält. Ta bort skålen från värmen, rör ner oljan och låt svalna lite innan du häller chokladen över kakan.
  6. Ställ kakan i kylskåpet och vänta med att garnera med flingsalt tills chokladen börjat stelna men fortfarande är lite kladdig. Skär upp kakan i bitar. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg

havrerutor

Video

Receptet bakas i en fyrkantig form med måtten 20×20 cm och ger 16 stycken havrerutor med choklad.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop i en bunke med resten av ingredienserna (förutom mjölkchoklad, olja och flingsalt).
  3. Mixa ihop smeten till en formbar massa i matberedare. Har du ingen matberedare kan du antingen skippa det steget eller mixa bara havregrynen i vanlig mixer eller stavmixer innan du blandar ihop det med resten av ingredienserna.
  4. Tryck ut massan i formen i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med mjölkchoklad.
  5. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält. Ta bort skålen från värmen, rör ner oljan och låt svalna lite innan du häller chokladen över kakan.
  6. Ställ kakan i kylskåpet och vänta med att garnera med flingsalt tills chokladen börjat stelna men fortfarande är lite kladdig. Skär upp kakan i bitar. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

Dela receptet

4.3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
70 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ylva
Ylva
3 years ago

Ser jättefina ut! Måste prova dom! Var köper man bokformen?

Inger
Inger
3 years ago

Hej
Jag hittar inte formen men måtten 20×20 men däremot i 23×23. Går det bra eller blir kakan alldeles för tunn då ?

Angela
Angela
3 years ago

Hej 🙂 kan jag utesluta socker ? Och vad kan jag lägga istället för ljus baksirap? Funkar de att lägga i honung istället ?

Linnéa
Linnéa
3 years ago

Jättesugen på att testa dessa, men måste man ha en kvadratisk form? Eller vilken rektangulär formstorlek skulle man kunna ha istället (om det går då!)? ☺️

Louise
Louise
3 years ago

Tror du dessa går bra o frysa? ☺️

Louise
Louise
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack för så snabbt svar! 😍 älskar allt jag provar o baka från dig!! ❤️

Petra
Petra
3 years ago

Hej!
Kan man frysa in kakan?

Tasmine Jansson
3 years ago

Hmmmm hur långtid tar de?😻

Alex
3 years ago

Dom blev SÅ BRA! Älskar 🙂

Mia
Mia
3 years ago

Älskar detta recept och gjort det fler ggr än jag vill erkänna😉❤

Agnes Wikström
Agnes Wikström
3 years ago

Bytte ut en del havregryn mot kokos, blev såå gott 🤤

Paulina
Paulina
3 years ago

Kan man skippa sirapen helt? Man lär inte få segheten då förstås men smaken kanske är god ändå?☺️

amanda
amanda
3 years ago

går det med en 20×30 form?

Petra
Petra
3 years ago

Vilken konsistens ska kakan vara när man tar ut den ur ugnen? Jag hade den inne i 10 min men den var väldigt lös?

Sandra Johansson
Sandra Johansson
3 years ago

Vilken slags mjöllchoklad skall man använda går det bra med choklafknappar med 54% kakao ? 🙂

Cecilia Jakobsson
Cecilia Jakobsson
3 years ago

Ser fantastiska ut, kan man byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl?

Alisar
Alisar
3 years ago

Hej kan man ha mörk choklad istället för ljus choklad?❤️

Nina
3 years ago

Dehär blev jätte goda, riktigt mumsiga och lätta att tillreda, mitt nya favoritbakverk och alla som smakade samtyckte 🙂 hade ingen stavmixer på landet så körde utan den mekanismen men funkade fint med ‘hela’ havregryn i degen också. Utan saltet utanpå tror ja de skulle ha blivit för söta så det var ett jätte bra tillägg. Tusen tack för receptet!

Melanie
Melanie
3 years ago

Min provomgång står i ugnen nu!
Jag äter lchf, så jag bytte ut socker och sirap bara. Visst, havregryn tillhör inte min diet, men den här smeten är ju to die for! Såå värd ett litet avsteg. 😍😍

Margareta
Margareta
3 years ago

Varför blir min kaka hård, inte seg?

Johanna Blomqvist
Johanna Blomqvist
3 years ago

Har gjort dom och blev såå goda. Men, chokladen ovanpå lossnade på flera av kakorna. Vad gjorde jag för fel?

Johanna Blomqvist
Johanna Blomqvist
Svara till  camillahamid
3 years ago

Har för mej att det var en ekologisk ljusare mörkchoklad så kanske det var problemet. Smaken var det absolut inget fel på.

Emelie
Emelie
2 years ago

När man inte har en fyrkantig form får man improvisera 🤣👌

0153AAF9-7053-4C0D-9A2F-FF612FDAE5BB.jpeg
Annie
Annie
2 years ago

Kan man ersätta mjölet mot tex majsstärkelse eller majsmjöl? Eller blir det knas 😊

Emmy
Emmy
2 years ago

Såå goda 😍 favoritrecept här hemma!

Emelie
Emelie
2 years ago

Helt klart bästa kakan! För kalas, till personalfikan, för eget bruk mm. Älskar att det går så snabbt att baka den 😍

Birgitta
Birgitta
2 years ago

Dessa måste bakas snarast! Älskar sega kakor😋
Är det bara jag som tycker det är så himla trist med envis reklam som skymmer dina rubriker m.m!!!😠
Tusen tack för dina recept och härliga inspiration😍

Åsa
Åsa
2 years ago

Varför går det inte skriva ut

Mille
Mille
2 years ago

Hej Camilla, jättegoda havrerutor, men varför så svårt att skriva ut receptet. Hur gör man för att bara få texten till receptet.

Yasemin Payasli
Yasemin Payasli
2 years ago

Hei hvor mye smør skal vi ha oppi?

Britt-Marie Sundqvist
Britt-Marie Sundqvist
2 years ago

Kan man mixa havregrynen först och sen röra ihop allt?.

Susanne Larsson
Susanne Larsson
2 years ago

Det här har blivit en favorit för mig. Nu skall jag baka två stycken till mitt 60 års firande. Tack för många fantastiska recept och för ditt Sommarprat 🤗

Mimmi
Mimmi
2 years ago

Kan man dubbla satsen och laga den i långpanna och behöver den längre gräddningstid då? 🤗

Nina
Nina
2 years ago

Hej Camilla! Kan jag byta ut ljus sirapen mot agavesirap? ☺️

Emma
Emma
2 years ago

Går dessa att frysa ner?🌸

Anna
Anna
2 years ago

Fantastiskt goda 🤩🤩

Malin
Malin
2 years ago

Om man vill göra dessa i en form som är 23x33cm ska jag då dubbla mängden eller ta det 1,5 ggr vad som står listat?

Habibe Rexhepi
Habibe Rexhepi
9 months ago

jag ska göra det verkar vara god

Eva Friberg
Eva Friberg
4 months ago

Såååå himla goda😋. De kommer jag att baka fler av. Perfekt att frysa! Och jag gör de glutenfria.
Tack Camilla 🥰

Tips!

  • Gör glutenfria havrerutor genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn och vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska havrerutor genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk mjölkchoklad.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?