
Foto: Ulrika Pousette
Frukost är min absoluta favoritmåltid på dagen. Jag tycker om den så mycket att jag, utan problem, skulle kunna äta frukostmat till både frukost, lunch och middag. Helgfrukostarna är dem bästa, för de lägger jag gärna extra mycket tid på (att äta, inte nödvändigtvis att göra) och gör extra goda grejer. Som dessa ljuvliga scones i långpanna. Bara att trycka ut degen i en långpanna och skära i bitar. Både smidigt och snyggt!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar scones.
Ingredienser:
14-15 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
6 dl mjölk
200 g kylskåpskallt smör
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tärna smöret och ha ner det i bunken. Arbeta ihop alltsammans till en smulig deg.
- Häll i mjölken och rör ihop bara precis tills det går ihop till en kladdig deg.
- Tryck ut degen i långpannan. Skär ytligt med en kniv som markerar bitarna du kommer skära av sconesen sedan.
- Grädda din scones i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
- Serveras direkt!
TIPS!
- Gör veganska scones i långpanna genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk.
Hej vet inte om du ser det här, men jag undrar om man kan göra degen dagen innan och ha i kylen över natten och grädda på morgonen?
Hejhej! Det funkar utmärkt 🙂
Kan man baka och förvara i kyl/frys för kommande festligheter?😊
Absolut! 😍