Schweizernötkladdkaka

Efter att ni tyckte om min schweizernötkaka så mycket så var jag ju bara tvungen att göra en kladdkaka av den. Kladdig mandelkladdkaka med len schweizernötglasyr på toppen. En riktig drömkladdkaka som är svår att bara ta en bit av.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Mandelkladdkaka:

225 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1,5 dl brunt farinsocker strö

4 ägg

2 dl vetemjöl

2 dl mandelmjöl

Schweizernötganache:

2 dl vispgrädde

400 g schweizernötchoklad 

25 g smör 

flingsalt att dekorera med

grovhackade, rostade hasselnötter att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull och rör försiktigt ihop det tillsammans med resten av ingredienserna till kladdkakan med ballongvisp tills det går ihop till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet, minst 4h, innan du dekorerar med schweizernöt.
  4. Bryt ner schweizernötchokladen i en värmetålig skål av glas eller metall. Ha även i smöret.
  5. Värm upp vispgrädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen precis när du ser att grädden är påväg att börja koka upp.
  6. Häll den varma grädden över chokladen och smöret. Låt stå i 5 min innan du försiktigt rör ihop till en jämn chokladsmet. Låt ganachen svalna och tjockna i rumstemperatur innan du häller den över kladdkakan.
  7. Ställ kladdkakan med glasyr i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar med grovhackade hassselnötter och serverar.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x