Salted caramel & peanut butter chocolate chip cookies

När man är sugen på något sött, typ allt och inget men inte vet exakt vad det är man vill baka så har jag lösningen till er. Lägg allt gottis i en och samma cookies. Typ som dessa ljuvligt segmjuka chocolate chip cookies med salt karamell och jordnötter. Dog cookie döden när jag åt dem. De är bara fööör goda! Så goda att man liksom struntar i om man klämmer 10 stycken. Det är värt det haha!

En härlig balans mellan salt och sött och en massa härligt tuggmotstånd. Detta är alla cookies cookie.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Salted caramel & peanut butter chocolate chip cookies

Portioner: 25

Ingredienser

175 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar (spara ca 50 g till garnering)
2 dl saltade och rostade jordnötter (grovhackade)

Till salt karamell:
1 dl brunt farinsocker strö
1 dl vispgrädde (ovispad)
0,5 tsk flingsalt
50 g smör
Blanda ihop farinsocker och vispgrädde i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 3-4 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret och flingsalt. Blanda tills smöret smält och häll över i en skål och låt stå i rumstemperatur medan du gör kakorna.

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 25st

Ingredienser

175 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar (spara ca 50 g till garnering)
2 dl saltade och rostade jordnötter (grovhackade)

Till salt karamell:
1 dl brunt farinsocker strö
1 dl vispgrädde (ovispad)
0,5 tsk flingsalt
50 g smör
Blanda ihop farinsocker och vispgrädde i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 3-4 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret och flingsalt. Blanda tills smöret smält och häll över i en skål och låt stå i rumstemperatur medan du gör kakorna.

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen (spara en del till garneringen) och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
  6. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  7. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 45 g gör sig bra till dessa cookies. Tryck till varje boll lite lätt med fingrarna och ha ordentligt med mellanrum mellan bollarna.
  8. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen i 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  9. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler.
  10. Medan kakorna fortfarande är varma dekorerar du dem med ännu mer grovhackad choklad, salt karamell och jordnötter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen (spara en del till garneringen) och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
  6. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  7. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 45 g gör sig bra till dessa cookies. Tryck till varje boll lite lätt med fingrarna och ha ordentligt med mellanrum mellan bollarna.
  8. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen i 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  9. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler.
  10. Medan kakorna fortfarande är varma dekorerar du dem med ännu mer grovhackad choklad, salt karamell och jordnötter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?