Salted caramel & peanut butter chocolate chip cookies

saltedcaramelcookies2

När man är sugen på något sött, typ allt och inget men inte vet exakt vad det är man vill baka så har jag lösningen till er. Lägg allt gottis i en och samma cookies. Typ som dessa ljuvligt segmjuka chocolate chip cookies med salt karamell och jordnötter. Dog cookie döden när jag åt dem. De är bara fööör goda! Så goda att man liksom struntar i om man klämmer 10 stycken. Det är värt det haha!saltedcaramelcookies3

En härlig balans mellan salt och sött och en massa härligt tuggmotstånd. Detta är alla cookies cookie. Receptet ger ca 25 stycken cookies.

Ingredienser:

175 g rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 rumstempererat ägg

4,75 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar (spara ca 50 g till garnering)

2 dl saltade och rostade jordnötter (grovhackade)

Till salt karamell:

1 dl brunt farinsocker strö

1 dl vispgrädde (ovispad)

0,5 tsk flingsalt

50 g smör

Blanda ihop farinsocker och vispgrädde i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 3-4 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret och flingsalt. Blanda tills smöret smält och häll över i en skål och låt stå i rumstemperatur medan du gör kakorna.

Gör såhär:

  1. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen (spara en del till garneringen) och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
  6. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  7. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 45 g gör sig bra till dessa cookies. Tryck till varje boll lite lätt med fingrarna och ha ordentligt med mellanrum mellan bollarna.
  8. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen i 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  9. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler.
  10. Medan kakorna fortfarande är varma dekorerar du dem med ännu mer grovhackad choklad, salt karamell och jordnötter.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x