Så här gör du:
- Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
- Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen (spara en del till garneringen) och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
- Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
- Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
- Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 45 g gör sig bra till dessa cookies. Tryck till varje boll lite lätt med fingrarna och ha ordentligt med mellanrum mellan bollarna.
- Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen i 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
- Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler.
- Medan kakorna fortfarande är varma dekorerar du dem med ännu mer grovhackad choklad, salt karamell och jordnötter.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.