Salt kolapaj

197 röster
salt kolapaj
En riktigt god salt kolapaj med frasigt pajskal gjort på mördeg, len vaniljkola med lite sälta, fluffig grädde och färska hallon.

Jag ska hålla mig kort: jag har drömt om den här pajen i flera dagar och nu är den äntligen här. En salt kolapaj med frasig mördeg i pajskalet, len vaniljkola med lite salt för smakbalansen, grädde och färska hallon. Sådär självklart gott!

salt kolapaj
kolapaj

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj.

Pajskal:

125 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

Salt vaniljkola:

300 g smör

4 dl strösocker

1 dl ljus sirap

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Färska hallon och vispad grädde att servera till pajen.

Steg för steg – bilder på hur man bakar salt kolapaj.

Gör såhär:

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
  5. Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
  6. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h. Servera sedan pajen tillsammans med vispad grädde och färska hallon. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
21 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anlo
Anlo
3 månader sedan

Hur stor form använder du? 😊

Lisa
Lisa
3 månader sedan

Pajen ser helt fantastiskt god ut, men när jag gör pajdegen blir den väldigt lös och går inte att kavla ut. Hur bör jag göra för att få den fastare?

Last edited 3 månader sedan by Lisa
Anonym
Anonym
3 månader sedan

Följde receptet exakt, ändå blir inte kolan kola och degen gick inte ihop

Ida
Ida
2 månader sedan

Ska man koka kolan lika länge om man gör halva receptet?

Isabelle
Isabelle
2 månader sedan

Kan man minska mängden smör? 🙏

Jenny Eriksson Fröberg
Jenny Eriksson Fröberg
2 månader sedan

Hejm går denna fantastiska paj att frysa ?

Rashad
Rashad
1 månad sedan

Fantastiskt

Shniar
Shniar
1 månad sedan

Hej! Funkar det om man gör pajen dagen innan? 🙂

Fia
Fia
1 månad sedan

Står att kakan ska stå i kylskåpet, kan man ställa den i en sval källare istället?

Isabelle
Isabelle
27 dagar sedan

Går det att ersätta äggulorna i pajdegen med typ någon form av vätska eller utesluta dem? Är inte allergisk själv men har fått en bebis som dessvärre inte verkar tolerera ägg och jsg måste utesluta ägg nu eftersom han ammar. Tack för så rolig och inspirerande blogg! ❤

Michaela
Michaela
10 dagar sedan

Vilket märke på pajform använder du?

21
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x