Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj med lingon och flingsalt
- Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
- Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
- Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
- Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
- När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h.
- Garnera pajen med flingsalt och lingon strax innan servering. Servera sedan pajen tillsammans med lättvispad grädde. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.
Vad använder du för pajform? 😊
Hejhej, en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm 🥰
💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
❤️❤️❤️
Förstår inte riktigt “täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie”? Man hade ju lagt degen ända upp till kanterna? Haha, känner mig korkad. Jag ska baka detta i alla fall 😀
Kan man frysa pajen tro?
Funkar utmärkt, gärna utan flingsalt ovanpå då det har en tendens att svettas när kolan tinar sen ❤️
Går pajen att förbereda ex dagen innan? Eller bör den ätas samman dag? Hur länge klarar den sig i kylen?
Den funkar utmärkt att förbereda, spara bara garnering med lingon till precis innan servering 🙂 Den klarar sig i kylen MINST 4 dagar 😍
Pajen var absolut god, meeen, sjuuuukt mäktig. Det är ju som att äta julkola fast med deg dessutom och en jättestor bit 🤭 Men inget fel på smaken!
Jättegott och enklare att göra än vad jag trodde! Det negativa var bara att det tog lång tid för den att stelna i kylskåpet, men perfekt att göra på kvällen och låta stå i kylskåpet över natten tycker jag😻 stor klar favorit
Tack, vad fint att höra att du gilla den! ☺️