Salt kolapaj med lingon & flingsalt

1 röster
salt kolapaj med lingon och flingsalt
En drömigt dekadent kolapaj med frasigt mördegsskal, flingsalt och lingon.
Foto: Ulrika Pousette

Lingon är inte bara ett riktigt gott tillbehör till köttbullar och potatismos, utan också ett perfekt bär att ha till bakverk. Särskilt sötare bakverk då de har en fin syrlig smak med lite beskhet. Det skapar en riktigt fin balans i sötare bakverk. Den här gången fick lingongen ta plats i en riktig klassiker: salt kolapaj med lingon och flingsalt.

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj med lingon och flingsalt.

Pajskal:

125 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

Salt vaniljkola:

300 g smör

4 dl strösocker

1 dl ljus sirap

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Garnering:

3 dl lingon

1 tsk flingsalt

lättvispad grädde till servering

Gör såhär:

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
  5. Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
  6. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h.
  7. Garnera pajen med flingsalt och lingon strax innan servering. Servera sedan pajen tillsammans med lättvispad grädde. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Therese
Therese
14 dagar sedan

Vad använder du för pajform? 😊

Triin Sinijärv Ibrahim
Triin Sinijärv Ibrahim
13 dagar sedan

💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x