Salt kolapaj med lingon & flingsalt

Fotograf: Ulrika Pousette

En drömigt dekadent kolapaj med frasigt mördegsskal, flingsalt och lingon.

Lingon är inte bara ett riktigt gott tillbehör till köttbullar och potatismos, utan också ett perfekt bär att ha till bakverk. Särskilt sötare bakverk då de har en fin syrlig smak med lite beskhet. Det skapar en riktigt fin balans i sötare bakverk. Den här gången fick lingongen ta plats i en riktig klassiker: salt kolapaj med lingon och flingsalt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

salt kolapaj med lingon och flingsalt

Salt kolapaj med lingon & flingsalt

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pajskal
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor

Salt vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Garnering:
3 dl lingon
1 tsk flingsalt

Lättvispad grädde till servering

Tips!

Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Pajskal
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor

Salt vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Garnering:
3 dl lingon
1 tsk flingsalt

Lättvispad grädde till servering

TIPS!

Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj med lingon och flingsalt

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
  5. Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
  6. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h.
  7. Garnera pajen med flingsalt och lingon strax innan servering. Servera sedan pajen tillsammans med lättvispad grädde. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj med lingon och flingsalt

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
  5. Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
  6. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h.
  7. Garnera pajen med flingsalt och lingon strax innan servering. Servera sedan pajen tillsammans med lättvispad grädde. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.2 6 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Therese
Therese
1 year ago

Vad använder du för pajform? 😊

Triin Sinijärv Ibrahim
Triin Sinijärv Ibrahim
1 year ago

💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕

Erika
Erika
1 year ago

Förstår inte riktigt “täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie”? Man hade ju lagt degen ända upp till kanterna? Haha, känner mig korkad. Jag ska baka detta i alla fall 😀

Elisabeth
Elisabeth
7 months ago

Kan man frysa pajen tro?

Susanne Gustavsson
Susanne Gustavsson
6 months ago

Går pajen att förbereda ex dagen innan? Eller bör den ätas samman dag? Hur länge klarar den sig i kylen?

Tips!

Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?