Salt kolapaj

En riktigt god salt kolapaj med frasigt pajskal gjort på mördeg, len vaniljkola med lite sälta, fluffig grädde och färska hallon.

Jag ska hålla mig kort: jag har drömt om den här pajen i flera dagar och nu är den äntligen här. En salt kolapaj med frasig mördeg i pajskalet, len vaniljkola med lite salt för smakbalansen, grädde och färska hallon. Sådär självklart gott!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
salt kolapaj

Salt kolapaj

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor

Salt vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Färska hallon och vispad grädde att servera till pajen.

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor

Salt vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Färska hallon och vispad grädde att servera till pajen.

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
  5. Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
  6. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h. Servera sedan pajen tillsammans med vispad grädde och färska hallon. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
  5. Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
  6. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h. Servera sedan pajen tillsammans med vispad grädde och färska hallon. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.3 10 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
51 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marlene
Marlene
3 years ago

Har du nå tips på hur jag ska göra pajdegen äggfri (är allergisk) 😁 ser så gudomligt gott ut, så jag vill oxå kunna baka den 😁

Sofia Lundgren
Sofia Lundgren
3 years ago

Kan man göra den med mjölkfria produkter eller stelnar den inte så bra då? //Sofia

Emma
Emma
Svara till  Sofia Lundgren
2 years ago

Det undrar jag också! Den ser fantastisk ut men tyvärr är jag allergisk mot mjölk.

Lisa
Lisa
Svara till  Emma
2 years ago

Gjorde på sojagrädde & mjölkfritt smör. Den blev jättegod. Nåt av smören (använde 2 olika märken) ville inte riktigt blanda sig med kolan, märkte att det va ett lager av fett överst på pajen när jag hällde den i pajformen. Hällde av ”det värsta”. Funkade fint ändå, även om det blev ett litet lager av stelnat smör i ena hörnet på pajen. Smakade fortfarande som jag gissar att den borde & den stelnade perfekt.
Läs alla kommentarer i denna tråd, väldigt långt ner så är det en annan som gjort pajen mjölkfri med bättre resultat än jag. (Även om jag inte anser att den blev misslyckad)

Anlo
Anlo
3 years ago

Hur stor form använder du? 😊

Lisa
Lisa
3 years ago

Pajen ser helt fantastiskt god ut, men när jag gör pajdegen blir den väldigt lös och går inte att kavla ut. Hur bör jag göra för att få den fastare?

Last edited 3 years ago by Lisa
Anonym
Anonym
3 years ago

Följde receptet exakt, ändå blir inte kolan kola och degen gick inte ihop

Ida
Ida
3 years ago

Ska man koka kolan lika länge om man gör halva receptet?

Nora
Nora
3 years ago

Vad heter pajformen du använder?

Isabelle
Isabelle
3 years ago

Kan man minska mängden smör? 🙏

Jenny Eriksson Fröberg
Jenny Eriksson Fröberg
3 years ago

Hejm går denna fantastiska paj att frysa ?

Mari Olsson
Mari Olsson
3 years ago

Hej! Kan man göra någon slags äggfri pajbotten till denna goding? Ser supergod ut🤩

Rashad
Rashad
3 years ago

Fantastiskt

Shniar
Shniar
3 years ago

Hej! Funkar det om man gör pajen dagen innan? 🙂

Fia
Fia
3 years ago

Står att kakan ska stå i kylskåpet, kan man ställa den i en sval källare istället?

Isabelle
Isabelle
3 years ago

Går det att ersätta äggulorna i pajdegen med typ någon form av vätska eller utesluta dem? Är inte allergisk själv men har fått en bebis som dessvärre inte verkar tolerera ägg och jsg måste utesluta ägg nu eftersom han ammar. Tack för så rolig och inspirerande blogg! ❤

Isabelle
Isabelle
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack snälla! Typ 1-2 msk per äggula?😊

Michaela
Michaela
3 years ago

Vilket märke på pajform använder du?

Rille
Rille
3 years ago

Hejsan!
Hur fick du din paj att bli så fin efter du skurit upp en bit?
Jag och min tjejkompis bit var kaos efter men otroligt god!

Sofia
Sofia
3 years ago

Hej!
Om jag inte har en tjockbottnad kastrull – går det med en ”vanlig”?

Anna Reinholdsen
Anna Reinholdsen
3 years ago

Kan man använda något annat om man inte har grädde

Annelie Tedenmark
Annelie Tedenmark
3 years ago

Går det att byta ut grädden mot sojagrädde samt smöret mot milda culiness pga mjölkproteinallergi?

Saga Gerdemark
Saga Gerdemark
Svara till  Annelie Tedenmark
3 years ago

Hej! Kanske lite sent nu men jag har gjort denna paj på alpros sojagrädde och carlshamns smör. Funkade hur bra som helst!

Laila
Laila
2 years ago

Vad har jag gjort för fel???
Mängden kola och det pajskalet “doesn’t fit”. För mycket grädde till kolan? Bar tvungen att göra ett till pajskal… Så jag fick två pajer istället för en 😏

Linnea
Linnea
2 years ago

FANTASTISKT GOTT! Lite seg och mjuk kola som smakar såå gott. Räcker till många personer för man tar bara en liten bit då den är mäktig.

Annelie Olsson
Annelie Olsson
2 years ago

Hej! Hur länge kan den förvarats i kyl innan man äter den och går den att frysa? Tänkte baka under veckan för att äta på lördag.

Matilda
Matilda
2 years ago

Kan man byta ut och ta lite farinsocker i kolan eller påverkar det något? Om man tar 2 dl strösocker och 2 dl farinsocker ☺️

Lovisa
Lovisa
2 years ago

Ser galet god ut och ska bakas i morgon 💞

Amilia
Amilia
2 years ago

Hej, det står ändast hur mycket smör det ska vara i kolan och inte i pajdegen??
Jag tog hälften av smöret till pajdegen och hälften till kolan men blev inte bra

Mia Åsén
Mia Åsén
2 years ago

Kan man göra denna paj några dagar före servering

Kristina
Kristina
1 year ago

Har gjort pajen två gånger. Båda gångerna har kolasmeten skurit sig precis på slutet, så att massa fett separeras. Vad beror det på?

Denna gång lyckades jag fånga upp massa fett med hushållspapper och det blev sedan en god och lagom mjuk paj. Förra gången vill jag minnas att kolan var alldeles för hård och jag fick då heller inte bort överlödsfettet innan den kallade.

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?