Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj.
- Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
- Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
- Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
- Salt vaniljkola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
- När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h. Servera sedan pajen tillsammans med vispad grädde och färska hallon. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Har du nå tips på hur jag ska göra pajdegen äggfri (är allergisk) 😁 ser så gudomligt gott ut, så jag vill oxå kunna baka den 😁
Kan man göra den med mjölkfria produkter eller stelnar den inte så bra då? //Sofia
Det undrar jag också! Den ser fantastisk ut men tyvärr är jag allergisk mot mjölk.
Gjorde på sojagrädde & mjölkfritt smör. Den blev jättegod. Nåt av smören (använde 2 olika märken) ville inte riktigt blanda sig med kolan, märkte att det va ett lager av fett överst på pajen när jag hällde den i pajformen. Hällde av ”det värsta”. Funkade fint ändå, även om det blev ett litet lager av stelnat smör i ena hörnet på pajen. Smakade fortfarande som jag gissar att den borde & den stelnade perfekt.
Läs alla kommentarer i denna tråd, väldigt långt ner så är det en annan som gjort pajen mjölkfri med bättre resultat än jag. (Även om jag inte anser att den blev misslyckad)
Hur stor form använder du? 😊
23 cm i diameter 🙂
Pajen ser helt fantastiskt god ut, men när jag gör pajdegen blir den väldigt lös och går inte att kavla ut. Hur bör jag göra för att få den fastare?
Tillsätt mer mjöl, lite i taget 🙂
Följde receptet exakt, ändå blir inte kolan kola och degen gick inte ihop
Om degen inte går ihop kan du tillsätta lite vatten 🥰 Ang kolan, använde du termometer?
Ska man koka kolan lika länge om man gör halva receptet?
Du kan minska koktiden men jag vet tyvärr inte med hur mycket. Håll koll och gör kulprovet eller använd termometer!
Vad heter pajformen du använder?
Kan man minska mängden smör? 🙏
Ja men det gör att kolan blir hårdare 🥰
Hejm går denna fantastiska paj att frysa ?
Hejhej! Det går jättebra 🥰
Hej! Kan man göra någon slags äggfri pajbotten till denna goding? Ser supergod ut🤩
Fantastiskt
Hej! Funkar det om man gör pajen dagen innan? 🙂
Hejhej, funkar utmärkt! 🙂
Står att kakan ska stå i kylskåpet, kan man ställa den i en sval källare istället?
Hejhej! Det ska gå bra, däremot kan den behöva stå längre än i kylskåpet. ❤️
Går det att ersätta äggulorna i pajdegen med typ någon form av vätska eller utesluta dem? Är inte allergisk själv men har fått en bebis som dessvärre inte verkar tolerera ägg och jsg måste utesluta ägg nu eftersom han ammar. Tack för så rolig och inspirerande blogg! ❤
Du kan ersätta det med vatten. Ger en aning sprödare deg och lite svårare att hantera men istället för att kavla ut degen kan du bara trycka ut den i formen med fingrarna 🙂
Tack snälla! Typ 1-2 msk per äggula?😊
Vilket märke på pajform använder du?
Patisse 🥰 Finns på Lyckas med Mat!
Hejsan!
Hur fick du din paj att bli så fin efter du skurit upp en bit?
Jag och min tjejkompis bit var kaos efter men otroligt god!
Hejhej! Jag använde en väldigt vass kniv och torkade av kniven efter varje gång jag skar 🥰
Hej!
Om jag inte har en tjockbottnad kastrull – går det med en ”vanlig”?
Hejhej! Det går men var ännu försiktigare med värmen från spisen då, större risk att den bränns vid ❤️
Kan man använda något annat om man inte har grädde
Har tyvärr inte prövat detta 😊
Går det att byta ut grädden mot sojagrädde samt smöret mot milda culiness pga mjölkproteinallergi?
Hejhej, jag har tyvärr inte prövat detta själv – men berätta gärna hur det gick om du prövar! 😊
Hej! Kanske lite sent nu men jag har gjort denna paj på alpros sojagrädde och carlshamns smör. Funkade hur bra som helst!
Vad har jag gjort för fel???
Mängden kola och det pajskalet “doesn’t fit”. För mycket grädde till kolan? Bar tvungen att göra ett till pajskal… Så jag fick två pajer istället för en 😏
FANTASTISKT GOTT! Lite seg och mjuk kola som smakar såå gott. Räcker till många personer för man tar bara en liten bit då den är mäktig.
Åh, vad glad jag blir att du gillar den! Tack 😍
Hej! Hur länge kan den förvarats i kyl innan man äter den och går den att frysa? Tänkte baka under veckan för att äta på lördag.
Hejhej, den håller sig i 3-4 dagar i kylskåpet. Funkar jättebra att frysa in! Hoppas det ska smaka 🥰
Kan man byta ut och ta lite farinsocker i kolan eller påverkar det något? Om man tar 2 dl strösocker och 2 dl farinsocker ☺️
Hejhej, det funkar ☺️
Ser galet god ut och ska bakas i morgon 💞
Tack snälla du, hoppas att det smakade! 🥰
Hej, det står ändast hur mycket smör det ska vara i kolan och inte i pajdegen??
Jag tog hälften av smöret till pajdegen och hälften till kolan men blev inte bra
Hejhej! Det står 125g rumstempererat smör till pajdegen och 300g smör till kolan ❤️
Kan man göra denna paj några dagar före servering
Absolut! ☺️
Har gjort pajen två gånger. Båda gångerna har kolasmeten skurit sig precis på slutet, så att massa fett separeras. Vad beror det på?
Denna gång lyckades jag fånga upp massa fett med hushållspapper och det blev sedan en god och lagom mjuk paj. Förra gången vill jag minnas att kolan var alldeles för hård och jag fick då heller inte bort överlödsfettet innan den kallade.