Saftiga saffransbullar med vaniljkräm

saffranvanilj2
Lussekatter i all ära men det finns inget som slår en riktigt saftig saffransbulle. Jag har tidigare fyllt dem med mandelmassa vilket blir riktigt saftigt och gott…MEN jag tror att den här varianten fylld med hemkokt vaniljkräm är min nya saffransbullebästis. Förutom att det här receptet ger en galet saftig deg så tar vaniljkrämen saffransbullen till en helt ny nivå.
saffranvanilj3
Äkta smör, vaniljpulver och massa kärlek till degen är hemligheten bakom riktigt goda bullar. Och om du vågar och orkar dig på att koka din egen vaniljkräm så lovar jag dig att du inte kommer att köpa färdig igen. På riktigt, hemmagjord vaniljkräm är så god att du vill äta den som den är direkt ur skålen.
Receptet ger ca 20 saftiga saffransbullar med vaniljkräm.
Ingredienser (fyllning):
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kardemumma
Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
1 g malen saffran
3 tsk malen kardemumma
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
vaniljkräm till fyllningen (recept på hemkokt vaniljkräm här), använder du köpt variant så behövs ca 3-4 dl vaniljkräm.
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
saffranvanilj
Gör såhär:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i saffran och kardemumma. Rör om tills saffranet löst upp sig i degspadet och ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  6. Bred ut ett tunt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
  7. Skär  först 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln (20 remsor). Skär sedan varje remsa på mitten men inte hela vägen igenom utan spara någon cm så att de ser ut som ett bar byxor.
  8. För att forma bullarna tvinnar du varje ”byxremsa” innan du rullar ihop den runt tummen och pekfingret till ett nystan. Upprepa processen för alla remsor.
  9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  10. Sätt ugnen på 190 grader.
  11. Lägg vaniljskrämen i en spritspåse. Tryck in spritspåsen lätt i mitten på bullen och fyll med vaniljkräm.
  12. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  13. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x