Saftiga kanelbullar i långpanna

Ett bullbak börjar oftast med att man är sjukt pepp på att baka bullar och lika ofta slutar det med att man inte orkar stå och rulla, forma och ha sig. Ibland behöver man baka riktigt många bullar på kortast möjliga tid. Och ja, ni vet säkert vart jag försöker komma med allt det här: kanelbullar i långpanna är livet! En deg som man kavlar ut i ett, brer på fyllning, viker och skär upp i rutor i långpannan. Så sjukt smidigt och galet saftigt sätt att baka bullar på.

Visst, formen är väl inte som man är van vid men principen är ju faktiskt bara den samma som en vanlig kanellängd. Så tänk er helt enkelt en väldigt bred längd som skärs i kvadrater istället för längder. Det här formatet på degen ger dessutom extra saftiga bullar. Och nu ska veta att jag är kräsen när det kommer till bullar. Jag tollererar inte minsta lilla torra parti i en bulle. Då har den misslyckats hos mig.

Saftigare bullar än såhär går det inte att få! Min långpanna har måtten 30×40 cm och ger 32 bullar.

Ingredienser (fyllning)

150 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

5 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

1 msk malen kanel

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

pärlsocker till garnering

Ingredienser (sockerlag):

2 dl vatten

1 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel som är ca 1 cm tjock.
  6. Täck din långpanna med bakplåtspapper och lägg över ena halvan av degplattan i båtten på långpannan.
  7. Bre ut fyllningen över rektangelhalvan som ligger i långpannan och vik sedan över andra hälften.
  8. Täck formen med en bakduk och låt den jäsa i 2-3 timmar.Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Klipp några skåror i degen och skär ut kvadrater så stora som du vill ha dina bullar.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla din långpannebulle med den. Garnera med pärlsocker.
  11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  12. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Millan
Millan
2 år sedan

Tack för det bästa bulldegsreceptet ever! Trots att den upplevdes lite kletig i assistenten var den smidig och bra när den hamnade på bakbordet. En fundering bara…är det rätt mått angivna på innehållet till sockerlagen? Jag fick jäääääättemycket över? Nu väntar jag bara på att de skall kallna så jag kan provsmaka. 😋

Narjes
Narjes
2 år sedan

Det ska bli så gott att baka detta

stina
stina
9 månader sedan

Ska det vara 5 msk kanel i fyllningen?

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x