Saftiga citronmuffins

Fotograf: Ulrika Pousette

I det enkla bor det vackra och något som jag verkligen tycker lever upp till den beskrivningen är citronmuffins. Iallafall om de är som mina citronmuffins: saftiga och fluffiga med mycket citronsmak. Sådär så att de bara smälter i munnen. Dessutom har jag en massa citron i mina muffins! Ju mer citron, desto bättre tycker jag. Det är så gott mot den saftiga kakan.

Nu när vi äntligen börjat få så fint väder så är citronmuffins det perfekta lilla bakverket att ta med sig på en picknick ut i friska luften. Baka dina muffins kladdfritt, genom att använda en doseringstratt!

Receptet innehåller reklam för min doseringstratt

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saftiga citronmuffins

Portioner: 16

Ingredienser

150 g smör
2,25 dl mjölk
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5,25 dl vetemjöl
skal och saft från 2 ekologiska och noggrant sköljda citroner

Tips!

  • Gör dina citronmuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör dina citronmuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g och smör och mjölk mot växtbaserat alternativ.

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

150 g smör
2,25 dl mjölk
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5,25 dl vetemjöl
skal och saft från 2 ekologiska och noggrant sköljda citroner

TIPS!

  • Gör dina citronmuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör dina citronmuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g och smör och mjölk mot växtbaserat alternativ.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och placera ut muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
  4. Riv ner det yttersta skalet på citronerna. Dela dem på två och pressa även ner saften i bunken. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i formarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart.
  6. Grädda dina citronmuffins i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt svalna helt och hållet innan servering
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och placera ut muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
  4. Riv ner det yttersta skalet på citronerna. Dela dem på två och pressa även ner saften i bunken. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i formarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart.
  6. Grädda dina citronmuffins i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt svalna helt och hållet innan servering
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.3 10 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
20 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia
Julia
3 years ago

Jag blev besviken på muffins, degen var för tunn, påminde mig om pannkakorsmet, inte min smak. Väldigt bra video som alltid!

María
María
3 years ago

Toppen bra, ska göra dessa så snart jag kan. Men min man älskar mjuka kakor i alla former, problemet är att han är diabetiker. Jag bakar med hermeseras strö, men jag kan inte få ägg och strö poröst, snälla har du några tricks till oss som hsr diabetiker i familjen. Tack på förhand

Ida
Ida
Svara till  María
3 years ago

Rekommenderar björksocker, xylitol, för att kunna vispa fluffigt. Alt att byta ut en del av sockret mot sötn8ngsmedel men behålla en del av strösockret för fluff. I detta recept bytte jag ut 3,5 dl socker mot 0,5 dl eritytol, 1 dl xylitol och 1, 5 dl strösocker, Gick fint att vispa fluffigt.

Johanna
Johanna
3 years ago

Väldigt goda muffins😄 alla som smakat har tyckt om dem👌

Monica
Monica
3 years ago

Går muffinsarna att frysa?

Monica
Monica
Svara till  Monica
3 years ago

Blir de bra efter att ha varit frysta menar jag.

Sofie
Sofie
3 years ago

Vi bakade regnbågsfärgade muffins med detta recept som grund.. dock utan citron! Bästa muffinsreceptet jag testat ☺️

Malvina
Malvina
2 years ago

Kan man även byta ut mjölken mot havremjölk och smöret mot vegansk snör för att muffinsarna ska bli helt veganska?

Lovisa O
Lovisa O
2 years ago

Supergoda! 🙌🏼

Pelle
Pelle
2 years ago

Hej har precis bakat dina muffins och dom såg så goda ut. Klart att man skulle misslyckas, dom ser dö bakta ut och inte fluffiga, vad har jag gjort för fel.

Märta
2 years ago

Ska baka dem imon🐱 ❤️

Helena Thyresson
Helena Thyresson
2 years ago

Kan man fylla dessa med Lemon curd??? Inte

Lilo
Lilo
1 year ago

Hej! Vill gärna baka dessa med någon typ av cream cheese frosting men vet inte vilken smak frosting ska vara för att det ska passa med detta. Jag ska ha det till en Babyshower så jag hade gärna hoppats på att färga frosting blå.

Tips!

  • Gör dina citronmuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör dina citronmuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g och smör och mjölk mot växtbaserat alternativ.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?