
I det enkla bor det vackra och något som jag verkligen tycker lever upp till den beskrivningen är citronmuffins. Iallafall om de är som mina citronmuffins: saftiga och fluffiga med mycket citronsmak. Sådär så att de bara smälter i munnen. Dessutom har jag en massa citron i mina muffins! Ju mer citron, desto bättre tycker jag. Det är så gott mot den saftiga kakan.

Nu när vi äntligen börjat få så fint väder så är citronmuffins det perfekta lilla bakverket att ta med sig på en picknick ut i friska luften.
Det här receptet bakas i vanlig ordning i en muffinsplåt men även om muffinsplåten bara har plats för 12 muffins så ger det här receptet 16 citronmuffins.
Ingredienser:
150 g smör
2,25 dl mjölk
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5,25 dl vetemjöl
skal och saft från 2 ekologiska och noggrant sköljda citroner
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och placera ut muffinsformar i en muffinsplåt.
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
- I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
- Riv ner det yttersta skalet på citronerna. Dela dem på två och pressa även ner saften i bunken. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
- Fördela smeten i formarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart.
- Grädda dina citronmuffins i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt svalna helt och hållet innan servering.
TIPS!
- Gör dina citronmuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör dina citronmuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.

Jag blev besviken på muffins, degen var för tunn, påminde mig om pannkakorsmet, inte min smak. Väldigt bra video som alltid!
Toppen bra, ska göra dessa så snart jag kan. Men min man älskar mjuka kakor i alla former, problemet är att han är diabetiker. Jag bakar med hermeseras strö, men jag kan inte få ägg och strö poröst, snälla har du några tricks till oss som hsr diabetiker i familjen. Tack på förhand
Jag har några recept på mjuka kakor här på bloggen där man istället vispar ihop smör och strösocker, kanske det passar bättre med sötströ?
Väldigt goda muffins😄 alla som smakat har tyckt om dem👌
Går muffinsarna att frysa?
Blir de bra efter att ha varit frysta menar jag.