Saftiga blåbärsmuffins med vaniljkrämsgömma och knaprigt havresmul

Fotograf: Ulrika Pousette
saftiga blåbärsmuffins med krämig vaniljgömma och knaprigt havresmul

Alltså dessa blåbärsmuffins är tar liksom hela konceptet med muffins till en helt ny nivå. Får man säga så om sina egna muffins? Men jag ska förklara. De är gaaaalet saftiga. Alltså på riktigt smälter i munnen och som om det inte vore nog så är de fyllda med vaniljkräm och toppade med ett knaprigt havresmul för crunch. Förstår ni nu? Ni måste testa!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

saftiga blåbärsmuffins med krämig vaniljgömma och knaprigt havresmul

Saftiga blåbärsmuffins med vaniljkrämsgömma och knaprigt havresmul

Portioner: 8 muffins

Ingredienser

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 äggulor
0,5 dl majsstärkelse
25 g smör, rumsvarmt

Muffins
50 g smör
1 dl mjölk
1 ägg
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt

Blåbärsfyllning
3 dl blåbär (färska eller frysta)
2 tsk vetemjöl

Smul
25 g smör
0,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8 muffinsst

Ingredienser

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 äggulor
0,5 dl majsstärkelse
25 g smör, rumsvarmt

Muffins
50 g smör
1 dl mjölk
1 ägg
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt

Blåbärsfyllning
3 dl blåbär (färska eller frysta)
2 tsk vetemjöl

Smul
25 g smör
0,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Vaniljkräm: Dela en vaniljstång på längden. Skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Lyft upp vaniljstången.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk. Ställ burken i kylskåpet för att kallna medan du gör resten av receptet.
  4. Muffins: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Placera stora, stabila muffinsformar på en plåt.
  5. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt mjölken, rör om och ställ kastrullen åt sidan.
  6. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Vänd ner smörmjölken försiktigt och sikta sedan ner resten av ingredienserna till muffinsmeten. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  7. Blanda ihop blåbär med vetemjöl. Tillsätt hälften av blåbären till smeten och vänd försiktigt ner dem. Fördela muffinssmeten i muffinsformarna.
  8. Fyll en spritspåse med vaniljkräm. Spritsa vaniljkräm i mitten på varje muffins och toppa sedan med resten av blåbären.
  9. Nyp ihop alla ingredienser till smulet till en smulig deg. Strö detta över muffinsarna.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Vaniljkräm: Dela en vaniljstång på längden. Skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Lyft upp vaniljstången.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk. Ställ burken i kylskåpet för att kallna medan du gör resten av receptet.
  4. Muffins: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Placera stora, stabila muffinsformar på en plåt.
  5. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt mjölken, rör om och ställ kastrullen åt sidan.
  6. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Vänd ner smörmjölken försiktigt och sikta sedan ner resten av ingredienserna till muffinsmeten. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  7. Blanda ihop blåbär med vetemjöl. Tillsätt hälften av blåbären till smeten och vänd försiktigt ner dem. Fördela muffinssmeten i muffinsformarna.
  8. Fyll en spritspåse med vaniljkräm. Spritsa vaniljkräm i mitten på varje muffins och toppa sedan med resten av blåbären.
  9. Nyp ihop alla ingredienser till smulet till en smulig deg. Strö detta över muffinsarna.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.1 13 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
RMA
RMA
9 months ago

Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljstång och hur mycket i så fall?🙂

ÄLSKAR dina recept, bakar endast efter dina recept😍

Dalya Alkutbi
Dalya Alkutbi
9 months ago

Hej Camilla
Kan man använda den färdig vanilj kräm? Jag menar Marsan pulver som man kan blanda med mjölk och få vanilj kräm.

Erika
Erika
9 months ago

Går dom att frysa?🤔

Isabelle
Isabelle
8 months ago

Går de att frysa in? I så fall – hur tinas de bäst upp? I rumstemperatur eller långsamt i kyl? 🙂

Marie
Marie
8 months ago

Ser jättefina ut! Har du något förslag på andra mjölsorter för att få dem glutenfria?

Janina
Janina
8 months ago

Testade baka igår, och de blev sååå goda! 😍 hade tyvärr inga stadiga muffinsformar hemma, så det såg ut som en långpanna blåbärspaj när jag tog ut dem ur ugnen. Det störde inte, även om de definitivt inte blev lika stiliga som på din bild. Havresmulet blev så gott så tror jag lagar dubbel sats nästa gång!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?