Saftig citruskaka

Det här inlägget skulle egentligen ha kommit upp redan i lördags! Jag satt då på ett flygplan påväg ner till Marocko med ganska bra internetanslutning och tänkte att det var ett perfekt läge att lägga upp ett nytt recept på. Men med två barn med mig på resan så insåg jag ganska snabbt att det inte var det smidigaste läget att blogga på.
Hursomhelst så var ni flera som gärna ville ha receptet när jag la upp den här bilden på instagram. Så här kommer det, bättre sent än aldrig. Den här kakan är som min marockanska apelsinkaka och blir riktigt saftig tack vare den egengjorda purén gjord på lime och citron. Cream cheese frostingen blir verkligen pricken över i:t med sin krämighet mot det syrliga.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftig citruskaka

Portioner: 6

Ingredienser

1 mogen citron
1 mogen limefrukt
2 stora eller 4 små ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
1 dl florsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

1 mogen citron
1 mogen limefrukt
2 stora eller 4 små ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
1 dl florsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Tvätta citronen och limefrukten noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg citrusfrukterna som de är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att citrusfrukterna har blivit alldeles mjuka.
  3. Låt citronen och limen svalna och dela de sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa citrusfrukterna till en fin puré. Ställ åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Vispa ägg och strösocker till ett riktigt vitt fluff.
  7. Ha i purén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
  8. Sikta till sist ner vetemjölet och bakpulvret och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Smörj din avlånga brödform med smör eller täck med bakplåtspapper och häll ner smeten.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är genomgräddad.
  11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på cream cheese frosting. Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop smör och färskost fluffigt. Sikta sedan ner florsockret och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn och fluffig smet. Bre direkt på den avsvalnade kakan och garnera gärna med rivet skal från en limefrukt.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Tvätta citronen och limefrukten noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg citrusfrukterna som de är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att citrusfrukterna har blivit alldeles mjuka.
  3. Låt citronen och limen svalna och dela de sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa citrusfrukterna till en fin puré. Ställ åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Vispa ägg och strösocker till ett riktigt vitt fluff.
  7. Ha i purén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
  8. Sikta till sist ner vetemjölet och bakpulvret och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Smörj din avlånga brödform med smör eller täck med bakplåtspapper och häll ner smeten.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är genomgräddad.
  11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på cream cheese frosting. Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop smör och färskost fluffigt. Sikta sedan ner florsockret och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn och fluffig smet. Bre direkt på den avsvalnade kakan och garnera gärna med rivet skal från en limefrukt.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabeth
Elisabeth
3 years ago

Mixar man citron och lime med skal på till puré eller skalar man dem efter vattenbadet?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?