Saftig chokladkaka med len frosting

Fotograf: Joel Wetzel

En sjukt saftig chokladkaka med djup chokladsmak som bara smälter i munnen!

Att baka med gräddfil är så underskattat. Det ger inte bara en god syra och fyllighet, utan gör så att mjuka kakor blir så där porösa och mjuka att det bokstavligt talat smälter i munnen! Denna kaka ska gräddas på låg grad och i en och en halv timme för att få den där saftiga och härliga konsistensen.

Reklam för min webbshop

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftig chokladkaka med len frosting

Ingredienser

Kakan:
3 dl gräddfil
2 ägg
1,75 dl neutral olja
5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
2 dl kakao
2 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2,5 dl starkt, varmt kaffe

Frosting:
250 g mörk choklad 55%
3 dl gräddfil

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Kakan:
3 dl gräddfil
2 ägg
1,75 dl neutral olja
5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
2 dl kakao
2 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2,5 dl starkt, varmt kaffe

Frosting:
250 g mörk choklad 55%
3 dl gräddfil

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 20×30.

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme), och lägg ett bakplåtspapper i långpannan.
  2. Kakan: Börja med att vispa ihop gräddfil, ägg och neutral olja till en jämn smet med en ballongvisp.
  3. Vänd sedan ner vaniljsocker, strösocker, kakao, bikarbonat, salt och vetemjöl och rör ihop till en jämn smet med en slickepott.
  4. Ha sist ner kaffet och fortsätt röra om till en jämn smet. Detta ger ingen kaffesmak utan förstärker bara chokladsmaken.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen på 150 grader i 1,5 timmar
  6. Frosting: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig bunke.
  7. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen smält.
  8. Låt chokladen svalna helt och hållet men fortfarande ha en rinnig konsistens när du vänder ner gräddfilen med hjälp av en slickepott för att få en frosting.
  9. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med frostingen, servera och njut!
Steg för steg


1. Vispa ihop gräddfil, ägg och neutral olja


2. Vänd ner vaniljsocker, strösocker, kakao, bikarbonat, salt och vetemjöl med en slickepott


3. Rör ihop till en jämn smet


4. Ha sist i kaffet och rör om lite till


5. Tills du får en jämn och fin smet


6. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i ugnen


7. Grovhacka mörk choklad och smält över ett vattenbad


8. När chokladen har svalnat men fortfarande är rinnig, rör du ner gräddfilen


9. Rör om tills du får en jämn frosting


10. När kakan har svalnat, toppar du den med frostingen

 

 

Video

Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 20×30.

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme), och lägg ett bakplåtspapper i långpannan.
  2. Kakan: Börja med att vispa ihop gräddfil, ägg och neutral olja till en jämn smet med en ballongvisp.
  3. Vänd sedan ner vaniljsocker, strösocker, kakao, bikarbonat, salt och vetemjöl och rör ihop till en jämn smet med en slickepott.
  4. Ha sist ner kaffet och fortsätt röra om till en jämn smet. Detta ger ingen kaffesmak utan förstärker bara chokladsmaken.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen på 150 grader i 1,5 timmar
  6. Frosting: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig bunke.
  7. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen smält.
  8. Låt chokladen svalna helt och hållet men fortfarande ha en rinnig konsistens när du vänder ner gräddfilen med hjälp av en slickepott för att få en frosting.
  9. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med frostingen, servera och njut!


1. Vispa ihop gräddfil, ägg och neutral olja


2. Vänd ner vaniljsocker, strösocker, kakao, bikarbonat, salt och vetemjöl med en slickepott


3. Rör ihop till en jämn smet


4. Ha sist i kaffet och rör om lite till


5. Tills du får en jämn och fin smet


6. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i ugnen


7. Grovhacka mörk choklad och smält över ett vattenbad


8. När chokladen har svalnat men fortfarande är rinnig, rör du ner gräddfilen


9. Rör om tills du får en jämn frosting


10. När kakan har svalnat, toppar du den med frostingen

 

 

Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?