
Jag har fått äran att vara med i fantastiska Anotnija Mandirs serie på youtube där hon varje advent bakar något gott tillsammans med mig. Första avsnittet är nu här och vi bakade fluffiga saffransmunkar med vaniljkräm. Det blev så galet gott!
Munkarna blev sådär härligt fluffiga med en frasig utsida och vaniljkrämen inuti vart pricken över i:t. Det här bara måste ni prova!

Receptet ger 20 stycken saffransmunkar med vaniljkräm.
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
2 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 st äggulor (från stora ägg, storlek L)
0,3 dl majsstärkelse 50 g mjukt smör
Saffransmunkar:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända munkarna i
Gör såhär:
- Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
- För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
- Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
- Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
- Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
wow vilken smak:)
Går det bra att frysa in dom?
Ja! utan sockret runtom <3
❤
Hur förvarar man dessa på bästa sätt så de är lika goda dagen efter?
Lufttät burk i rumstemperatur 🙂
Går de att frysa?
Ja, utan sockret runtom! 🙂
Kan man göra munkarna utan degmaskin?
Yes, se till att knåda ordentligt bara 🙂
Hej,
Kan man tillaga bullarna i ugnen istället för att fritera och sedan fylla dem med vaniljkrämen? 😊
Vilken temperatur och tid då?
Hejhej! Det kan man, 200 grader i ca 15 minuter brukar vara lagom 🙂
Hej! Går de att göra degen kvällen innan och låta de jäsa under natten?
Hejhej! ja om du minskar jästen med hälften 🙂
Ska det jäsa kallt eller i rumstemperatur då?😊
Går de bra att göra receptet utan saffran, blir de som vanliga munkar då?
JA 😀
Mina munkar vart degiga inuti kan jag rädda dom på nått sätt ?? 😢😢
Om du inte hunnit rulla dem i socker än så kan du fritera dem lite till med risk för att de blir väldigt mörka <3
Måste man ha saffran
Nej 🙂
Vilken jäst använder du? Vanlig eller för söta degar?
Vanlig 🙂
Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i vaniljkrämen?
Det kan man 🙂 Kommer dock inte smaka lika mycket vanilj <3
Kan man använda sig av färdig vaniljkräm?
Absolut 😀
Går det att göra glutenfri?
Yes, men har inte provat än. Uppdaterar inlägget med glutenfritt tips så fort jag provbakat <3
Har provat glutenfritt går alldeles galant!!!
Har du testat att göra munkarna veganska? Kan tyvärr inte äta ägg
Det går bra att bara utesluta ägget och ersätta smör och mjölk mot växtbaserade alternativ 🙂
Jag får inte vaniljkrämen att tjockna. Jag har följt alla steg men det händer ingenting. Vad kan jag göra? Tacksam för hjälp då munkarna ska fyllas om en stund 🙂
Ofta brukar det vara för att äggen man använder är av storlek S eller M och inte L. Använder du mindre ägg kan du ha i en extra äggula eller två eller mer majsstärkelse 🙂
kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver
Det kan man 🙂
Camilla hur många saffranmunkar fick du och Antonija när ni bakade?
30 stycken 🙂
Godaste jag ätit i bakväg. Tack för ett enkelt och pedagogiskt recept!
Vad glad jag blir! Tack 😀
Har tyvärr inte en termometer, kan man fritera de i en pommes friterings maskin?
Det kan man 🙂
Kan man byta ut majssttärkelese mot vanlig mjöl