Saffransmunkar med vaniljkräm

Fluffiga och frasiga saffransmunkar med vaniljkräm som bara smälter i munnen.

Jag har fått äran att vara med i fantastiska Anotnija Mandirs serie på youtube där hon varje advent bakar något gott tillsammans med mig. Första avsnittet är nu här och vi bakade fluffiga saffransmunkar med vaniljkräm. Det blev så galet gott!

Munkarna blev sådär härligt fluffiga med en frasig utsida och vaniljkrämen inuti vart pricken över i:t. Det här bara måste ni prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

saffran donuts

Saffransmunkar med vaniljkräm

Portioner: 20

Ingredienser

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
2 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 st äggulor (från stora ägg, storlek L)
0,3 dl majsstärkelse 50 g mjukt smör

Saffransmunkar:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända munkarna i

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
2 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 st äggulor (från stora ägg, storlek L)
0,3 dl majsstärkelse 50 g mjukt smör

Saffransmunkar:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända munkarna i

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  5. För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  6. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  7. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  9. Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  5. För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  6. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  7. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  9. Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
102 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lopo
Lopo
3 years ago

Deeee smakarrrrrr skit gottttt😋😋💯

Emma
Emma
3 years ago

Funkar det att frysa in dessa? Hur tinar man dem på bästa sätt isåfall?:)

Elsa forrest
Elsa forrest
3 years ago

wow vilken smak:)

Lara
Lara
3 years ago

Om man inte har en termometer vad ska man göra då?

Mumlkkk
Mumlkkk
Svara till  Lara
2 years ago

Hej, när du gjorde hur var de att göra utan termometer?

Malin
Malin
3 years ago

Går det bra att frysa in dom?

Emma
Emma
3 years ago

Fungerar det att frysa in dessa munkar? Hur tinar man dem på bästa sätt isåfall?:)

elsa
elsa
3 years ago

B k
B k
3 years ago

Hur förvarar man dessa på bästa sätt så de är lika goda dagen efter?

Annelie
Annelie
3 years ago

Går de att frysa?

Malin
Malin
3 years ago

Om jag ska försöka mig på dessa glutenfria? Hur gör jag dessa då? 😍

Bianca
Bianca
3 years ago

Går det att frysa ner dom efter man har gjort dom? ☺️

Amelie
Amelie
3 years ago

Kan man frysa in dessa?

Mina
Mina
3 years ago

Kan man byta ut vaniljstången/vaniljpulver mot vaniljsocker? Isåfall hur mycket (till vaniljkrämens recept)❤️

venessa
venessa
3 years ago

Går det att använda köpt vaniljkräm

venessa
venessa
3 years ago

Vad för maskin är det man ska använda?

Haya
Haya
3 years ago

Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i såsen?

Lisa
Lisa
3 years ago

Kan man skippa ägget i degen? Eller byta ut mot något? Allergisk..

Delicia
Delicia
3 years ago

Hi! Is there any way to check this page in English? Iam from holland so i dont understand anything haha.

Malin
Malin
3 years ago

Om man vill göra det mjölkproteinfritt, vad rekommenderar du för mjölksubstitut? Havremjölk eller mandelmjölk?

Emma
Emma
3 years ago

Kan man rädda vaniljkräm om den blivit för lös? Eller är det bättre att göra en ny? 🙈

Heh
Heh
3 years ago

Hur kan man göra dom glutenfria?

Elin rahman
Elin rahman
3 years ago

Hej camilla!
Finns det ett annat sätt att veta om oljan temperatur eller när man kan fritera munkarna ifall man inte har en sån där temperatur mätare?? 🙂

Sandra
Sandra
3 years ago

Bakade dessa idag, och det blev en succé! Tack för receptet 😁 Så himla goda.

Moa
Moa
3 years ago

Går det att använda växtbaserad mjölk i dessa och i så fall vilken skulle du rekommendera? De ser så goda ut! 😍

• Paula Struck
• Paula Struck
3 years ago

Måste man fritera dem eller kan man göra det i ugnen?

Burim seferi
Burim seferi
3 years ago

Hej! Kan man låta degen jäsa i kyl under natten med?
Mvh

Joel
Joel
3 years ago

Kan man grädda dem i ugnen istället för att använda olja??

Tanya
Tanya
3 years ago

Kan man göra munkarna utan degmaskin?

Mathilde Jarlsbo
Mathilde Jarlsbo
3 years ago

Hej,
Kan man tillaga bullarna i ugnen istället för att fritera och sedan fylla dem med vaniljkrämen? 😊
Vilken temperatur och tid då?

Anna
Anna
3 years ago

Hej! Går de att göra degen kvällen innan och låta de jäsa under natten?

Anna
Anna
Svara till  camillahamid
3 years ago

Ska det jäsa kallt eller i rumstemperatur då?😊

Carro
Carro
3 years ago

Går de bra att göra receptet utan saffran, blir de som vanliga munkar då?

Denise Eriksson
Denise Eriksson
3 years ago

Mina munkar vart degiga inuti kan jag rädda dom på nått sätt ?? 😢😢

Lovisa
Lovisa
3 years ago

Måste man ha saffran

Sasha
Sasha
3 years ago

Vilken jäst använder du? Vanlig eller för söta degar?

Meron
Meron
3 years ago

Kan man göra exakt samma recept fast utan fyllning? Eller ska man ta något annat recept då? 🙂

Julia
Julia
3 years ago

Hej! Kan man göra mini-munkar av dessa? Isåfall hur länge ska de friterad då? 😍

Ronya
Ronya
3 years ago

Skulle man kunna ta reda på temperaturen i oljan utan en termometer?

Aya
Aya
3 years ago

Mamma hade gammal saffran som hon hade förvarat i kylskåpet kan jag använda de och har du några tips så saffran uppfyller sin fulla funktion i degen

Jennifer Sawaya
Jennifer Sawaya
3 years ago

Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i vaniljkrämen?

Tina
Tina
3 years ago

Kan man använda sig av färdig vaniljkräm?

Hedvig
Hedvig
3 years ago

Går det att göra glutenfri?

Lovisa
Lovisa
Svara till  Hedvig
3 years ago

Har provat glutenfritt går alldeles galant!!!

Lovisa
Lovisa
Svara till  Lovisa
2 years ago

Hur mycket mjöl hade du, och använde du vanlig mjölmix?

Isabelle
Isabelle
3 years ago

Har du testat att göra munkarna veganska? Kan tyvärr inte äta ägg

Anna Franzén
Anna Franzén
3 years ago

Jag får inte vaniljkrämen att tjockna. Jag har följt alla steg men det händer ingenting. Vad kan jag göra? Tacksam för hjälp då munkarna ska fyllas om en stund 🙂

mohadese
mohadese
3 years ago

kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver

Mohadese
Mohadese
3 years ago

Camilla hur många saffranmunkar fick du och Antonija när ni bakade?

farre
farre
3 years ago

när degen ska jäsa kan man värma ungnen lite och sedan stänga av den och legga in degen där för att den ska jäsa snabbare

Lisa
Lisa
3 years ago

Snälla lägg upp glutenfritt alt!! :D:DD

Emelie Olsson
Emelie Olsson
3 years ago

Så goda! Men Hur tinar man bäst dom frusna munkarna?😍

Christina
Christina
3 years ago

Måste det vara exakt temperatur på oljan? Har ingen sån sticka att ta temperaturen med😩

Linn
Linn
3 years ago

Blir det någon skillnad om man kör laktosfri mjölk i vaniljkrämen? Eller kan man bara använda ”vanlig” mjölk.

Last edited 3 years ago by Linn

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?