Saffransmunkar med vaniljkräm

133 röster
saffransmunkar
Fluffiga och frasiga saffransmunkar med vaniljkräm som bara smälter i munnen.

Jag har fått äran att vara med i fantastiska Anotnija Mandirs serie på youtube där hon varje advent bakar något gott tillsammans med mig. Första avsnittet är nu här och vi bakade fluffiga saffransmunkar med vaniljkräm. Det blev så galet gott!

Munkarna blev sådär härligt fluffiga med en frasig utsida och vaniljkrämen inuti vart pricken över i:t. Det här bara måste ni prova!

saffran donuts

Receptet ger 20 stycken saffransmunkar med vaniljkräm.

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

2 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

4 st äggulor (från stora ägg, storlek L)

0,3 dl majsstärkelse 50 g mjukt smör

Saffransmunkar:

25 g jäst

2.5 dl rumstempererad mjölk

1 dl strösocker

1 rumstempererat ägg

2 tsk vaniljsocker

1 g saffran

1 nypa salt

7-8 dl vetemjöl

75 g rumsvarmt smör

Fritering & garnering:

1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i

strösocker att vända munkarna i

I videon ovan visar vi steg för steg hur man bakar saffransmunkar med vaniljkräm.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  5. För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  6. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  7. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  9. Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
102 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lopo
Lopo
1 år sedan

Deeee smakarrrrrr skit gottttt😋😋💯

Emma
Emma
1 år sedan

Funkar det att frysa in dessa? Hur tinar man dem på bästa sätt isåfall?:)

Elsa forrest
Elsa forrest
1 år sedan

wow vilken smak:)

Lara
Lara
1 år sedan

Om man inte har en termometer vad ska man göra då?

Mumlkkk
Mumlkkk
Svara på  Lara
5 månader sedan

Hej, när du gjorde hur var de att göra utan termometer?

Malin
Malin
1 år sedan

Går det bra att frysa in dom?

Emma
Emma
1 år sedan

Fungerar det att frysa in dessa munkar? Hur tinar man dem på bästa sätt isåfall?:)

elsa
elsa
1 år sedan

B k
B k
1 år sedan

Hur förvarar man dessa på bästa sätt så de är lika goda dagen efter?

Annelie
Annelie
1 år sedan

Går de att frysa?

Malin
Malin
1 år sedan

Om jag ska försöka mig på dessa glutenfria? Hur gör jag dessa då? 😍

Bianca
Bianca
1 år sedan

Går det att frysa ner dom efter man har gjort dom? ☺️

Amelie
Amelie
1 år sedan

Kan man frysa in dessa?

Mina
Mina
1 år sedan

Kan man byta ut vaniljstången/vaniljpulver mot vaniljsocker? Isåfall hur mycket (till vaniljkrämens recept)❤️

venessa
venessa
1 år sedan

Går det att använda köpt vaniljkräm

venessa
venessa
1 år sedan

Vad för maskin är det man ska använda?

Haya
Haya
1 år sedan

Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i såsen?

Lisa
Lisa
1 år sedan

Kan man skippa ägget i degen? Eller byta ut mot något? Allergisk..

Delicia
Delicia
1 år sedan

Hi! Is there any way to check this page in English? Iam from holland so i dont understand anything haha.

Malin
Malin
1 år sedan

Om man vill göra det mjölkproteinfritt, vad rekommenderar du för mjölksubstitut? Havremjölk eller mandelmjölk?

Emma
Emma
1 år sedan

Kan man rädda vaniljkräm om den blivit för lös? Eller är det bättre att göra en ny? 🙈

Heh
Heh
1 år sedan

Hur kan man göra dom glutenfria?

Elin rahman
Elin rahman
1 år sedan

Hej camilla!
Finns det ett annat sätt att veta om oljan temperatur eller när man kan fritera munkarna ifall man inte har en sån där temperatur mätare?? 🙂

Sandra
Sandra
1 år sedan

Bakade dessa idag, och det blev en succé! Tack för receptet 😁 Så himla goda.

Moa
Moa
1 år sedan

Går det att använda växtbaserad mjölk i dessa och i så fall vilken skulle du rekommendera? De ser så goda ut! 😍

• Paula Struck
• Paula Struck
1 år sedan

Måste man fritera dem eller kan man göra det i ugnen?

Burim seferi
Burim seferi
1 år sedan

Hej! Kan man låta degen jäsa i kyl under natten med?
Mvh

Joel
Joel
1 år sedan

Kan man grädda dem i ugnen istället för att använda olja??

Tanya
Tanya
1 år sedan

Kan man göra munkarna utan degmaskin?

Mathilde Jarlsbo
Mathilde Jarlsbo
1 år sedan

Hej,
Kan man tillaga bullarna i ugnen istället för att fritera och sedan fylla dem med vaniljkrämen? 😊
Vilken temperatur och tid då?

Anna
Anna
1 år sedan

Hej! Går de att göra degen kvällen innan och låta de jäsa under natten?

Anna
Anna
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Ska det jäsa kallt eller i rumstemperatur då?😊

Carro
Carro
1 år sedan

Går de bra att göra receptet utan saffran, blir de som vanliga munkar då?

Denise Eriksson
Denise Eriksson
1 år sedan

Mina munkar vart degiga inuti kan jag rädda dom på nått sätt ?? 😢😢

Lovisa
Lovisa
1 år sedan

Måste man ha saffran

Sasha
Sasha
1 år sedan

Vilken jäst använder du? Vanlig eller för söta degar?

Meron
Meron
1 år sedan

Kan man göra exakt samma recept fast utan fyllning? Eller ska man ta något annat recept då? 🙂

Julia
Julia
1 år sedan

Hej! Kan man göra mini-munkar av dessa? Isåfall hur länge ska de friterad då? 😍

Ronya
Ronya
1 år sedan

Skulle man kunna ta reda på temperaturen i oljan utan en termometer?

Aya
Aya
1 år sedan

Mamma hade gammal saffran som hon hade förvarat i kylskåpet kan jag använda de och har du några tips så saffran uppfyller sin fulla funktion i degen

Jennifer Sawaya
Jennifer Sawaya
1 år sedan

Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i vaniljkrämen?

Tina
Tina
1 år sedan

Kan man använda sig av färdig vaniljkräm?

Hedvig
Hedvig
1 år sedan

Går det att göra glutenfri?

Lovisa
Lovisa
Svara på  Hedvig
1 år sedan

Har provat glutenfritt går alldeles galant!!!

Lovisa
Lovisa
Svara på  Lovisa
6 månader sedan

Hur mycket mjöl hade du, och använde du vanlig mjölmix?

Isabelle
Isabelle
1 år sedan

Har du testat att göra munkarna veganska? Kan tyvärr inte äta ägg

Anna Franzén
Anna Franzén
1 år sedan

Jag får inte vaniljkrämen att tjockna. Jag har följt alla steg men det händer ingenting. Vad kan jag göra? Tacksam för hjälp då munkarna ska fyllas om en stund 🙂

mohadese
mohadese
1 år sedan

kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver

Mohadese
Mohadese
1 år sedan

Camilla hur många saffranmunkar fick du och Antonija när ni bakade?

farre
farre
1 år sedan

när degen ska jäsa kan man värma ungnen lite och sedan stänga av den och legga in degen där för att den ska jäsa snabbare

Lisa
Lisa
1 år sedan

Snälla lägg upp glutenfritt alt!! :D:DD

Emelie Olsson
Emelie Olsson
1 år sedan

Så goda! Men Hur tinar man bäst dom frusna munkarna?😍

Christina
Christina
1 år sedan

Måste det vara exakt temperatur på oljan? Har ingen sån sticka att ta temperaturen med😩

Linn
Linn
1 år sedan

Blir det någon skillnad om man kör laktosfri mjölk i vaniljkrämen? Eller kan man bara använda ”vanlig” mjölk.

Last edited 1 år sedan by Linn
102
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x