Saffransmunkar med vaniljkräm

102 röster
saffransmunkar
Fluffiga och frasiga saffransmunkar med vaniljkräm som bara smälter i munnen.

Jag har fått äran att vara med i fantastiska Anotnija Mandirs serie på youtube där hon varje advent bakar något gott tillsammans med mig. Första avsnittet är nu här och vi bakade fluffiga saffransmunkar med vaniljkräm. Det blev så galet gott!

Munkarna blev sådär härligt fluffiga med en frasig utsida och vaniljkrämen inuti vart pricken över i:t. Det här bara måste ni prova!

saffran donuts

Receptet ger 20 stycken saffransmunkar med vaniljkräm.

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

2 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

4 st äggulor (från stora ägg, storlek L)

0,3 dl majsstärkelse 50 g mjukt smör

Saffransmunkar:

25 g jäst

2.5 dl rumstempererad mjölk

1 dl strösocker

1 rumstempererat ägg

2 tsk vaniljsocker

1 g saffran

1 nypa salt

7-8 dl vetemjöl

75 g rumsvarmt smör

Fritering & garnering:

1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i

strösocker att vända munkarna i

I videon ovan visar vi steg för steg hur man bakar saffransmunkar med vaniljkräm.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  5. För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  6. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  7. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  9. Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Prenumerera
Notis om
guest
47 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elsa forrest
Elsa forrest
7 månader sedan

wow vilken smak:)

Malin
Malin
7 månader sedan

Går det bra att frysa in dom?

elsa
elsa
7 månader sedan

B k
B k
7 månader sedan

Hur förvarar man dessa på bästa sätt så de är lika goda dagen efter?

Annelie
Annelie
7 månader sedan

Går de att frysa?

Tanya
Tanya
7 månader sedan

Kan man göra munkarna utan degmaskin?

Mathilde Jarlsbo
Mathilde Jarlsbo
7 månader sedan

Hej,
Kan man tillaga bullarna i ugnen istället för att fritera och sedan fylla dem med vaniljkrämen? 😊
Vilken temperatur och tid då?

Anna
Anna
7 månader sedan

Hej! Går de att göra degen kvällen innan och låta de jäsa under natten?

Anna
Anna
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

Ska det jäsa kallt eller i rumstemperatur då?😊

Carro
Carro
7 månader sedan

Går de bra att göra receptet utan saffran, blir de som vanliga munkar då?

Denise Eriksson
Denise Eriksson
7 månader sedan

Mina munkar vart degiga inuti kan jag rädda dom på nått sätt ?? 😢😢

Lovisa
Lovisa
7 månader sedan

Måste man ha saffran

Sasha
Sasha
7 månader sedan

Vilken jäst använder du? Vanlig eller för söta degar?

Jennifer Sawaya
Jennifer Sawaya
7 månader sedan

Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i vaniljkrämen?

Tina
Tina
7 månader sedan

Kan man använda sig av färdig vaniljkräm?

Hedvig
Hedvig
7 månader sedan

Går det att göra glutenfri?

Lovisa
Lovisa
Svara på  Hedvig
7 månader sedan

Har provat glutenfritt går alldeles galant!!!

Isabelle
Isabelle
7 månader sedan

Har du testat att göra munkarna veganska? Kan tyvärr inte äta ägg

Anna Franzén
Anna Franzén
7 månader sedan

Jag får inte vaniljkrämen att tjockna. Jag har följt alla steg men det händer ingenting. Vad kan jag göra? Tacksam för hjälp då munkarna ska fyllas om en stund 🙂

mohadese
mohadese
7 månader sedan

kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver

Mohadese
Mohadese
7 månader sedan

Camilla hur många saffranmunkar fick du och Antonija när ni bakade?

Rana
Rana
7 månader sedan

Godaste jag ätit i bakväg. Tack för ett enkelt och pedagogiskt recept!

He j
7 månader sedan

Har tyvärr inte en termometer, kan man fritera de i en pommes friterings maskin?

Narjes
Narjes
5 månader sedan

Kan man byta ut majssttärkelese mot vanlig mjöl

Ebba
Ebba
3 månader sedan

Går det att skippa saffranet om man bara vill ha vanliga?

Maria Ahmed
Maria Ahmed
2 månader sedan

Måste man låta dom jäsa i 2-3 timmar eller funkar 1 timme

47
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x