Saffransmunkar med vaniljkräm & lingonsocker

0 röster
saffransmunkar med vaniljkräm och lingonsocker
Härligt juliga och goda munkar med smak av saffran, lingon och vanilj.

Saffransmunkar med vaniljkräm har jag bjudit på tidigare men i år tar jag dem till nästa nivå genom att rulla dem i sötsyrligt lingonsocker. Härligt frasfluffiga saffransmunkar men len, hemkokt vaniljkräm och lingonsocker. En riktig drömbulle!

Receptet ger 20 stycken saffransmunkar med vaniljkräm och lingonsocker.

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

2 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

6 st äggulor (från stora ägg, storlek L)

0,3 dl majsstärkelse 50 g mjukt smör

Saffransmunkar:

25 g jäst

2.5 dl rumstempererad mjölk

1 dl strösocker

1 rumstempererat ägg

2 tsk vaniljsocker

1 g saffran

1 nypa salt

7-8 dl vetemjöl

75 g rumsvarmt smör

Fritering & garnering:

1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i

strösocker & lingonpulver att vända munkarna i

Gör såhär:

  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  5. För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  6. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  7. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  9. Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  10. Rulla dem i socker och lingonpulver medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
  11. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x