Saffranskaka med glasyr

Fotograf: Ulrika Pousette

En riktigt mjuk och saftig saffranskaka. Pampig och imponerande och håller lite längre än många andra mjuka kakor!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saffranskaka med glasyr

Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser

Kakan
1 g malen saffran + 2 msk smält smör (25 g)
3 dl syrad grädde
4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
1 1/2 tsk bakpulver (8 g)
3/4 tsk bikarbonat (4 g)
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker (9 g)
175 g mjukt, rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker (225 g)
3 ägg

Glasyr
ca 1/2 dl florsocker (30 g)
ca 2 msk vatten (30 g)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12 bitarst

Ingredienser

Kakan
1 g malen saffran + 2 msk smält smör (25 g)
3 dl syrad grädde
4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
1 1/2 tsk bakpulver (8 g)
3/4 tsk bikarbonat (4 g)
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker (9 g)
175 g mjukt, rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker (225 g)
3 ägg

Glasyr
ca 1/2 dl florsocker (30 g)
ca 2 msk vatten (30 g)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme. Smörj en kakform, minst 1 1/2 liter, generöst med smör.
  2. Rör ihop saffran och det smälta smöret i en liten skål
  3. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa i en annan bunke ihop smör och socker med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
  5. Vispa ner saffranssmöret och tillsätt sedan de torra ingredienserna samt den syrade grädden. Vänd ihop alltsammans till en tjock smet med en slickepott.
  6. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter, eller tills en provsticka kommer upp torr ur kakan.
  7. Låt kakan svalna i formen i 5-10 minuter och stjälp sedan upp den på ett fat för att svalna helt.
  8. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Tillsätt eventuellt extra florsocker eller vatten tills glasyren fått en bra konsistens. Häll glasyren över kakan och servera direkt.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme. Smörj en kakform, minst 1 1/2 liter, generöst med smör.
  2. Rör ihop saffran och det smälta smöret i en liten skål
  3. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa i en annan bunke ihop smör och socker med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
  5. Vispa ner saffranssmöret och tillsätt sedan de torra ingredienserna samt den syrade grädden. Vänd ihop alltsammans till en tjock smet med en slickepott.
  6. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter, eller tills en provsticka kommer upp torr ur kakan.
  7. Låt kakan svalna i formen i 5-10 minuter och stjälp sedan upp den på ett fat för att svalna helt.
  8. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Tillsätt eventuellt extra florsocker eller vatten tills glasyren fått en bra konsistens. Häll glasyren över kakan och servera direkt.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
My123
My123
11 months ago

God!

Charlotta Pedersen
Charlotta Pedersen
11 months ago

Hej! måste det vara syrad grädde? går det bra med laktosfrigrädde?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?