Rabarbersnittar

83 röster
rabarbersnittar
Rabarbersnittar – sega kolasnittar fyllda med rabarber. Lite som rabarberpaj i småkaksformat!

Finns det något som ger mig så starka sommarkänslor som rabarber! En härlig sommarkaka att fika med i solen är kolasnittar med rabarber. Det blir en härlig upplevelse mellan sött och syrligt. Dessutom är de väldigt enkla att göra! Perfekt att göra när man snabbt vill fixa en god fika.

kolasnittar rabarber

Receptet räcker till två längder rabarbersnittar, vilket ger ca 24 stycken kakor.

Fyllning:

150 g frysta rabarber (färska går också bra men just idag använde jag frysta)

1 dl syltsocker

1 msk vatten

Deg:

100 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

rabarbersnittar
Steg för steg – bilder på hur man bakar rabarbersnittar.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg tärnade rabarber, vatten och syltsocker i en kastrull. Koka upp tills rabarbern mjuknat och sockerkristallerna smält. Sila bort vätskan.
  3. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
  4. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  5. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Gör en urgröpning i mitten av längderna och lägg rabarberkok i gropen på varje längd. Spara de bitar som inte får plats för att lägga på efter gräddning.
  6. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de kanterna fått en lätt gyllenbrun.
  7. Fyll ut med överblivna rabarberbitar medan längderna fortfarande är varma. Skär längderna på snedden i 12 bitar vardera och låt sedan plåten stå i kylskåpet tills kakorna svalnat och stelnat så pass att du kan lyfta dem utan problem.
  8. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

51 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alicia
Alicia
1 månad sedan

Jag provade precis att göra dem glutenfria och det blev superbra! Tog 3 dl Semper Finmix (utan vetestärkelser).

(Dock fick jag ha dem i ugnen lite längre men det kan vara för att ugnen här på lantstället är lite gammal. Tog ut dem när kanterna var lätt gyllenbruna som receptet sa!)

Emma
Emma
2 år sedan

Tänkte göra dessa till midsommar och undrar om man kan göra dem dagen innan, med tanke på rabarbern som är ovanpå? Hur förvara jag dem bäst isf, kyl eller burk? 🙂

Lisa
Lisa
2 år sedan

Går det att göra dem glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 1,5 dl glutenfritt mjöl?
Mvh Lisa 😊

Elin
Elin
Svara på  Camilla Hamid
4 månader sedan

Jag har testat att byta ut till glutenfritt mjöl. Men dom flöt ut i hela pannan… väldigt goda annars👏🏼😋

Hanna
Hanna
1 år sedan

Hej, går det att ha i vanligt socker och koka lite längre istället för Syltsocker?

Julia
Julia
Svara på  Hanna
1 år sedan

Provade med vanligt socker och det funkade jätte bra 🙂

Maud Karlsson
Maud Karlsson
1 år sedan

Låter smarrigt,fick ett gäng rabarber idag och ska testa

Maud Karlsson
Maud Karlsson
1 år sedan

Gör nog på mördeg

Monica
Monica
1 år sedan

Går det att göra dom glutenfria?

Emma-Louise
Emma-Louise
1 år sedan

Om man vill göra dessa glutenfria, funkar det bara byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl?

Tess
Tess
1 år sedan

Vilken idé! Måste testa detta!!

Vad är skillnaden på syltsocker och vanligt socker? Går det med vanligt om man inte har syltsocker?

Mari Gilljam
Mari Gilljam
1 år sedan

Kan man frysa dom?

Mari Gilljam
Mari Gilljam
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Tack 🙂. Nu ska jag ut o plocka rabarber

Sandra
Sandra
1 år sedan

Kan man ta vanligt socker???

Linda Källman
Linda Källman
1 år sedan

Hej! Ser fantastiskt goda ut! Går de att göra med vanligt socker tro eller blir det svårt?

Evelina
Evelina
1 år sedan

Hej! Måste man ta syltsocker eller går det bra med strösocker? Och varför isåfall!
Kram

Ayda
Ayda
1 år sedan

Hej! Undrar om det går att ersätta syltsocker med vanligt strösocker?

Anna-Klara
Anna-Klara
1 år sedan

Kan man göra något på rabarbervätskan man silar bort? Har du något annat recept på lager där det kan passa?

Ska definitivt testa det här receptet i alla fall. Det ser ut som en sommardröm! 😍

Caroline
Caroline
1 år sedan

Kan man baka dom mjölkfritt?

Amanda
Amanda
1 år sedan

Kan man göra degen dagen innan och plasta in?

Anette
Anette
1 år sedan

Hej! Provade att göra glutenfria enligt ditt recept, men allt flöt ut helt på plåten! Vad kan ha gått fel?

Anette
Anette
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Jag använder Semper finmix!

Meta
Meta
1 år sedan

Hur länge kan man ha dom i kylen? Går det att frysa dom?

Rana
Rana
1 år sedan

Hej! Tusen tack för underbart recept! Undrar om ja kan jag skippa sirapen, vad är dess roll?

Sara
Sara
5 månader sedan

Hej!
Kan man frysa de?

Elisabeth
Elisabeth
4 månader sedan

Hej Camilla,
Min deg blev liksom blöt och kletig, hur kommer det sig?

Tack!

Karin
Karin
3 månader sedan

Fasiken vad fina dessa var! 🙂 hälften gick åt på en gång. Fick ta lite mer rabarber än vad det stod, ca 200 g. Första receptet av dig jag testar, kommer bli många fler!

Linnéa
Linnéa
2 månader sedan

Älskar dessa! Har bakat dem flera gånger senaste året och får alltid beröm när jag bjuder på dem! 😊 tog ett tag att få till formen i början. Tack för ett grymt recept!

51
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x