Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Lägg tärnade rabarber, vatten och syltsocker i en kastrull. Koka upp tills rabarbern mjuknat och sockerkristallerna smält. Sila bort vätskan.
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
- Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
- Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Gör en urgröpning i mitten av längderna och lägg rabarberkok i gropen på varje längd. Spara de bitar som inte får plats för att lägga på efter gräddning.
- Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de kanterna fått en lätt gyllenbrun.
- Fyll ut med överblivna rabarberbitar medan längderna fortfarande är varma. Skär längderna på snedden i 12 bitar vardera och låt sedan plåten stå i kylskåpet tills kakorna svalnat och stelnat så pass att du kan lyfta dem utan problem.
- Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet!
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Jag provade precis att göra dem glutenfria och det blev superbra! Tog 3 dl Semper Finmix (utan vetestärkelser).
(Dock fick jag ha dem i ugnen lite längre men det kan vara för att ugnen här på lantstället är lite gammal. Tog ut dem när kanterna var lätt gyllenbruna som receptet sa!)
Vad kul att du fick så bra resultat, jag fäster din kommentar så andra kan ta del av tipset ❤️
Tänkte göra dessa till midsommar och undrar om man kan göra dem dagen innan, med tanke på rabarbern som är ovanpå? Hur förvara jag dem bäst isf, kyl eller burk? 🙂
Förvara i kylskåpet (inplastat eller i lufttät burk) så håller de sig fina 🙂
Går det att göra dem glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 1,5 dl glutenfritt mjöl?
Mvh Lisa 😊
Hejhej! Ursäkta sent svar. Jag vågar inte svara på det då jag ännu inte provbakat dem glutenfritt, återkommer när jag vet 🙂
Jag har testat att byta ut till glutenfritt mjöl. Men dom flöt ut i hela pannan… väldigt goda annars👏🏼😋
Nice! Pröva ha i lite mer glutenfritt mjöl nästa gång, så håller dem nog formen bättre 🥰
Hej, går det att ha i vanligt socker och koka lite längre istället för Syltsocker?
Hejhej, har inte prövat. Använd med fördel syltsocker då det gör att det inte blir lika blött, så kakorna behåller sin fina form!😊
Provade med vanligt socker och det funkade jätte bra 🙂
Låter smarrigt,fick ett gäng rabarber idag och ska testa
Mums! 😍
Gör nog på mördeg
Går det att göra dom glutenfria?
Hejhej! Se svar på tidigare liknande kommentar 🙂
Om man vill göra dessa glutenfria, funkar det bara byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl?
Hejhej! Jag vågar inte svara på det då jag ännu inte provbakat dem glutenfritt, återkommer när jag vet <3
Vilken idé! Måste testa detta!!
Vad är skillnaden på syltsocker och vanligt socker? Går det med vanligt om man inte har syltsocker?
Eller hur? Mums! Syltsocker gör att det inte blir lika blött, så kakorna behåller sin fina form!😊
Kan man frysa dom?
Hej hej! Förlåt för sent svar, det går utmärkt! 😊
Tack 🙂. Nu ska jag ut o plocka rabarber
Kan man ta vanligt socker???
Hejhej!Syltsocker gör att det inte blir lika blött, så kakorna behåller sin fina form!😊
Hej! Ser fantastiskt goda ut! Går de att göra med vanligt socker tro eller blir det svårt?
Hejhej! Tack, visst gör dem? 😊 Syltsocker gör att det inte blir lika blött, så kakorna behåller sin fina form!
Hej! Måste man ta syltsocker eller går det bra med strösocker? Och varför isåfall!
Kram
Hejhej! Syltsocker gör att det inte blir lika blött så att kakorna fortfarande håller sig fasta 🙂
Hej! Undrar om det går att ersätta syltsocker med vanligt strösocker?
Hejhej! Syltsocker gör att det inte blir lika blött så att kakorna fortfarande håller sig fasta 😊
Kan man göra något på rabarbervätskan man silar bort? Har du något annat recept på lager där det kan passa?
Ska definitivt testa det här receptet i alla fall. Det ser ut som en sommardröm! 😍
Hejhej! Skadar ju inte att ha ner det i en god smoothie på morgonen 😉
Kan man baka dom mjölkfritt?
Hejhej! Ja, bara att använda mjölkfritt margarin 🙂
Kan man göra degen dagen innan och plasta in?
Hejhej! Det går jättebra!
Hej! Provade att göra glutenfria enligt ditt recept, men allt flöt ut helt på plåten! Vad kan ha gått fel?
Hejhej! Vilken glutenfri mjölmix använde du? 🙂
Jag använder Semper finmix!
Hur länge kan man ha dom i kylen? Går det att frysa dom?
Hejhej! 3 månader 🙂
Hej! Tusen tack för underbart recept! Undrar om ja kan jag skippa sirapen, vad är dess roll?
Hejhej! Tack själv 🙂 Du kan utesluta det men då blir inte kakorna sådär sega och får inte en kolasmak utan blir mer spröda 🙂 Du kan byta ut sirapen mot honung.
Hej!
Kan man frysa de?
Hej Camilla,
Min deg blev liksom blöt och kletig, hur kommer det sig?
Tack!
Hejhej, vart snittarna kletiga eller degen innan du bakade av den? 🥰
Fasiken vad fina dessa var! 🙂 hälften gick åt på en gång. Fick ta lite mer rabarber än vad det stod, ca 200 g. Första receptet av dig jag testar, kommer bli många fler!
Vad kul att du gillade dem, tack! 😍
Älskar dessa! Har bakat dem flera gånger senaste året och får alltid beröm när jag bjuder på dem! 😊 tog ett tag att få till formen i början. Tack för ett grymt recept!
Tack själv fina du, blir så glad att du gillar dem! 🥰
Jag strödde lite smuldeg ovanpå rabarbern 👌
Mums 😍