Pumpakaka med frosting

Saftig och kryddig, mjuk pumpakaka med cream cheese frosting.

Pumpasäsongen är här! Pumpa är en fantastisk råvara att baka med, som precis som moroten bidrar till saftighet och sötma i en kaka. Så här får ni min take på pumpakaka med frosting. Alltså som en morotskaka fast med riven pumpa istället för morot.

Många pumparecept innebär att man först behöver göra en pumpapuré men detta recept kräver ingen sån förberedelse. Det är bara att skala och riva pumpan direkt. Jag föredrar finrivet så att jag inte får några stora pitar av pumpan utan istället bara en genommjuk och härlig kaka men du kan självklart riva pumpan grovt om du vill.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
pumpakaka

Pumpakaka med frosting

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pumpakaka:
2 kg butternut pumpa (pumpan ska väga ungefär så mycket men du behöver bara 4 dl riven pumpa
1 msk kanel
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malen kardemumma
0,5 dl farinsocker
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl neutral olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Frosting:
300 g kylskåpskall färskost
1,5 dl kylskåpskall vispgrädde
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Tips!

  • Baka glutenfri pumpakaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix. Beroende på vilken mjölmix du använder kan gräddningstiden också variera. Utgå alltid från att testa med provsticka och kakan ska vara helt genomräddad när du tar ut den.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Pumpakaka:
2 kg butternut pumpa (pumpan ska väga ungefär så mycket men du behöver bara 4 dl riven pumpa
1 msk kanel
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malen kardemumma
0,5 dl farinsocker
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl neutral olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Frosting:
300 g kylskåpskall färskost
1,5 dl kylskåpskall vispgrädde
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

  • Baka glutenfri pumpakaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix. Beroende på vilken mjölmix du använder kan gräddningstiden också variera. Utgå alltid från att testa med provsticka och kakan ska vara helt genomräddad när du tar ut den.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pumpakaka med frosting på 10-12 bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Skölj, skala, kärna ur och riv pumpan fint.
  3. Blanda ihop riven pumpa, kanel, kardemumma, ingefära och farinsocker i en skål. Ställ åt sidan.
  4. I en annan bunke vispar du ihop ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  5. Tillsätt pumpablandningen och neutral olja. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver ner i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på frosting.
  8. För att göra frostingen vispar du ihop färskost och vispgrädde med elvisp tills det blir riktigt tjockt och krämigt. Detta kan ta några minuter så ha tålamod.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Täck kakan med frostingen, dekorera med ätbara blommor (jag använde röd oxalis), rivet limeskal eller rivet apelsinskal.
  11. Servera direkt och njut eller förvara kakan i kylskåpet.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pumpakaka med frosting på 10-12 bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Skölj, skala, kärna ur och riv pumpan fint.
  3. Blanda ihop riven pumpa, kanel, kardemumma, ingefära och farinsocker i en skål. Ställ åt sidan.
  4. I en annan bunke vispar du ihop ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  5. Tillsätt pumpablandningen och neutral olja. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver ner i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på frosting.
  8. För att göra frostingen vispar du ihop färskost och vispgrädde med elvisp tills det blir riktigt tjockt och krämigt. Detta kan ta några minuter så ha tålamod.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Täck kakan med frostingen, dekorera med ätbara blommor (jag använde röd oxalis), rivet limeskal eller rivet apelsinskal.
  11. Servera direkt och njut eller förvara kakan i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

1.5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Victoria
Victoria
4 years ago

Älskar älskar dina recept .. brukar dock aldrig kommentera.
Nu undrar jag om man kan frysa denna kaka med frostingen på redan?

Tack för superbra recept och roliga YT videos.🤩

Kimmi
4 years ago

Jag hade i lite morötter tillsammans med butternut och hade i lite mindre kanel och rörsocker istället för socker. Blev supergod! 😛

Nahid
Nahid
3 years ago

Kan man ta bort frostingen? Det bliver for mycket med socker tänka jag.

Nahid
Nahid
3 years ago

Jag har bakat detta och smaka jätte bra men botten blev lite kladdigt tycka jag. 👍🌸 tack ändå

Mira
Mira
2 years ago

blir inte den riva pumpan lite “trådig” i kakan? Är det bättre att göra pumpapure istället?

Tips!

  • Baka glutenfri pumpakaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix. Beroende på vilken mjölmix du använder kan gräddningstiden också variera. Utgå alltid från att testa med provsticka och kakan ska vara helt genomräddad när du tar ut den.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?