Prinsesskladdkaka

Nu kan jag äntligen dela med mig av ett recept som jag finslipat på länge. Jag har hunnit tveka på idén, ångra mig, strunta i det och mycket mer innan jag bestämde mig för att nä nu får jag skärpa mig för den här kladdkakan är för god för att inte dela med sig av receptet på. Kladdig vaniljkaka som toppas med hallonkompott, vispad grädde och ett marsipanlock. En kladdkaka inspirerad av prinsesstårtan helt enketl!

Om du älskar prinsesstårta så kommer du att älska den här kladdkakan. Den har liksom allt det där som en prinsesstårta har men med en riktigt härligt kladdig och seg botten istället för sockerkaksbottnar. Bättre än såhär kan det helt enkelt inte bli. Ni bara måste testa!

En steg för steg video där jag visar hur man bakar och monterar ihop den här härliga kladdkaksprinsesstårtan hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Prinsesskladdkaka

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkladdkaka):
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1,75 dl vetemjöl
2 ägg

Ingredienser (hallonkompott):
125 g frysta hallon
0,5 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)

Ingredienser (topping & dekoration):
3 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
150-200 g marsipan i valfri färg
potatismjöl eller maizena till utkavling
florsocker till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkladdkaka):
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1,75 dl vetemjöl
2 ägg

Ingredienser (hallonkompott):
125 g frysta hallon
0,5 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)

Ingredienser (topping & dekoration):
3 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
150-200 g marsipan i valfri färg
potatismjöl eller maizena till utkavling
florsocker till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Vaniljkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med hallonkompott, vispad grädde och marsipan.
  7. Hallonkompott: Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  8. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  9. Bre ut hallonkompotten på kladdkakan.
  10. Topping: Vispa upp grädde och bakpulver i en bunke tills det blir riktigt fluffigt och stabilt.
  11. Bre grädden över hallonkompotten och se till att ytan blir jämn och fin.
  12. Kavla ut marsipanen till ca 3 mm tjockt. Använd botten på springformen till att skära ut ett lock som passar kladdkakan.
  13. Toppa din kladdkaka med marsipanlocket och garnera med florsocker.
  14. Den kan avnjutas direkt eller förvaras i kylskåpet i upp till 4 dagar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Vaniljkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med hallonkompott, vispad grädde och marsipan.
  7. Hallonkompott: Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  8. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  9. Bre ut hallonkompotten på kladdkakan.
  10. Topping: Vispa upp grädde och bakpulver i en bunke tills det blir riktigt fluffigt och stabilt.
  11. Bre grädden över hallonkompotten och se till att ytan blir jämn och fin.
  12. Kavla ut marsipanen till ca 3 mm tjockt. Använd botten på springformen till att skära ut ett lock som passar kladdkakan.
  13. Toppa din kladdkaka med marsipanlocket och garnera med florsocker.
  14. Den kan avnjutas direkt eller förvaras i kylskåpet i upp till 4 dagar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 years ago

[…] kom hem från skolan så bakade jag en prinsesskladdkaka, genialiskt recept från min bloggkollega Camilla Hamid. Så otroligt god! Och så enkelt om du inte vill, orkar eller hinner göra en tårta. Den var lika […]

trackback
3 years ago

[…] kom hem från skolan så bakade jag en prinsesskladdkaka, genialiskt recept från min bloggkollega Camilla Hamid. Så otroligt god! Och så enkelt om du inte vill, orkar eller hinner göra en tårta. Den var lika […]

Helene B
Helene B
2 years ago

Denna ska testas. Vad tror du om att göra lite vaniljkräm också och bre under hallonkompotten? Blir det för sött?

Linda Andersson
Linda Andersson
1 year ago

Hade tänkt göra en prinsesstårta i påsk. Så är en av våra gäster mot ägg och mjölkprotein så tänkt göra en vegansk sockerkaksbotten. Detta lät så gott med kladdkaksbotten….går den att få bra på något vis utan ägg. I receptet jag tänkt använda är det kikärtsspad istället. Tacksam för svar!

Sara
Sara
1 year ago

Hej!
I sista steget står det att man ska vispa ihop vispgrädde och bakpulver, visst menar du vaniljpulver? 😅
Och om du menar bakpulver, vad tillför det till grädden? 🙂

Last edited 1 year ago by Sara
Mari
Mari
1 year ago

Har bara en 24cm form, hur mycket ska jag öka receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?