Nu kan jag äntligen dela med mig av ett recept som jag finslipat på länge. Jag har hunnit tveka på idén, ångra mig, strunta i det och mycket mer innan jag bestämde mig för att nä nu får jag skärpa mig för den här kladdkakan är för god för att inte dela med sig av receptet på. Kladdig vaniljkaka som toppas med hallonkompott, vispad grädde och ett marsipanlock. En kladdkaka inspirerad av prinsesstårtan helt enketl!
Om du älskar prinsesstårta så kommer du att älska den här kladdkakan. Den har liksom allt det där som en prinsesstårta har men med en riktigt härligt kladdig och seg botten istället för sockerkaksbottnar. Bättre än såhär kan det helt enkelt inte bli. Ni bara måste testa!
En steg för steg video där jag visar hur man bakar och monterar ihop den här härliga kladdkaksprinsesstårtan hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.
Ingredienser (vaniljkladdkaka):
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1,75 dl vetemjöl
2 ägg
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med hallonkompott, vispad grädde och marsipan.
Ingredienser (hallonkompott):
125 g frysta hallon
0,5 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)
Gör såhär:
- Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
- Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
- Bre ut hallonkompotten på kladdkakan.
Ingredienser (topping & dekoration):
3 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
150-200 g marsipan i valfri färg
potatismjöl eller maizena till utkavling
florsocker till garnering
Gör såhär:
- Vispa upp grädde och bakpulcer i en bunke tills det blir riktigt fluffigt och stabilt.
- Bre grädden över hallonkompotten och se till att ytan blir jämn och fin.
- Kavla ut marsipanen till ca 3 mm tjockt. Använd botten på springformen till att skära ut ett lock som passar kladdkakan.
- Toppa din kladdkaka med marsipanlocket och garnera med florsocker.
- Den kan avnjutas direkt eller förvaras i kylskåpet i upp till 4 dagar.
[…] kom hem från skolan så bakade jag en prinsesskladdkaka, genialiskt recept från min bloggkollega Camilla Hamid. Så otroligt god! Och så enkelt om du inte vill, orkar eller hinner göra en tårta. Den var lika […]
[…] kom hem från skolan så bakade jag en prinsesskladdkaka, genialiskt recept från min bloggkollega Camilla Hamid. Så otroligt god! Och så enkelt om du inte vill, orkar eller hinner göra en tårta. Den var lika […]
Denna ska testas. Vad tror du om att göra lite vaniljkräm också och bre under hallonkompotten? Blir det för sött?
Låter supergott 😍
Hade tänkt göra en prinsesstårta i påsk. Så är en av våra gäster mot ägg och mjölkprotein så tänkt göra en vegansk sockerkaksbotten. Detta lät så gott med kladdkaksbotten….går den att få bra på något vis utan ägg. I receptet jag tänkt använda är det kikärtsspad istället. Tacksam för svar!
Hejhej, jag har tyvärr inte testat detta själv ännu <3
Hej!
I sista steget står det att man ska vispa ihop vispgrädde och bakpulver, visst menar du vaniljpulver? 😅
Och om du menar bakpulver, vad tillför det till grädden? 🙂
Hejhej, bakpulver stämmer bra! Det gör så vispgrädden blir fluffig och mer stabil 😍
Har bara en 24cm form, hur mycket ska jag öka receptet
Hejhej, det går bra att följa en sats av receptet som vanligt – blir inte så jättestor skillnad 😊