Pistagebullar

9 röster
pistagebullar
Dessa riktigt saftiga pistagebullar med en härlig pistagefyllning, glasyr och limezest är drömgoda bullar som bara smälter i munnen.
Foto: Ulrika Pousette

Jag älskar pistagebullar! Särkilt när det är mycket fyllning med bitar av nötter. Dessa bullar valde jag dessutom att toppa med glasyr och limezest. En riktig härlig bullfest med massor av smak och texturer!

pistage bullar

Receptet ger 30 stycken medelstora pistagebullar.

Fyllning:

150 g mjukt, rumstempererat smör

200 g strösocker

200 g mandelmassa

200 g pistagenötter (vikt utan skal)

2 tsk majsstärkelse

2 msk vatten

Vetedeg:

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

2 tsk malen kardemumma

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker

Glasyr:

0,5 dl florsocker

2 tsk limejuice

limezest att garnera med

Steg för steg – bilder på hur man bakar pistagebullar.

Gör såhär:

  1. Fyllning: Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer tills du har en krämig massa med crunch i. Ställ åt sidan.
  2. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand tills du har en kladdig men hanterbar deg.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Snurra ihop varje remsa till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina pistagebullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Låt pistagebullarna svalna helt och hållet medan du gör glasyren.
  12. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren. Ringla den över bullarna. Garnera med fint rivet limeskal. Servera direkt eller förvara inplastade i rumstemperatur.

TIPS!

  • Gör glutenfria pistagebullar genom att följa DETTA recept.
  • Veganska pistagebullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x