Pistagebullar

Dessa riktigt saftiga pistagebullar med en härlig pistagefyllning, glasyr och limezest är drömgoda bullar som bara smälter i munnen.

Jag älskar pistagebullar! Särkilt när det är mycket fyllning med bitar av nötter. Dessa bullar valde jag dessutom att toppa med glasyr och limezest. En riktig härlig bullfest med massor av smak och texturer!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
pistagebullar

Pistagebullar

Portioner: 30

Ingredienser

Fyllning:
150 g mjukt, rumstempererat smör
200 g strösocker
200 g mandelmassa
200 g pistagenötter (vikt utan skal)
2 tsk majsstärkelse
2 msk vatten

Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Glasyr:
0,5 dl florsocker
2 tsk limejuice
limezest att garnera med

Tips!

  • Gör glutenfria pistagebullar genom att följa DETTA recept.
  • Veganska pistagebullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Fyllning:
150 g mjukt, rumstempererat smör
200 g strösocker
200 g mandelmassa
200 g pistagenötter (vikt utan skal)
2 tsk majsstärkelse
2 msk vatten

Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Glasyr:
0,5 dl florsocker
2 tsk limejuice
limezest att garnera med

TIPS!

  • Gör glutenfria pistagebullar genom att följa DETTA recept.
  • Veganska pistagebullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Fyllning: Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer tills du har en krämig massa med crunch i. Ställ åt sidan.
  2. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand tills du har en kladdig men hanterbar deg.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Snurra ihop varje remsa till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina pistagebullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Låt pistagebullarna svalna helt och hållet medan du gör glasyren.
  12. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren. Ringla den över bullarna. Garnera med fint rivet limeskal. Servera direkt eller förvara inplastade i rumstemperatur.
Steg för steg

Video
  1. Fyllning: Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer tills du har en krämig massa med crunch i. Ställ åt sidan.
  2. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand tills du har en kladdig men hanterbar deg.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Snurra ihop varje remsa till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina pistagebullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Låt pistagebullarna svalna helt och hållet medan du gör glasyren.
  12. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren. Ringla den över bullarna. Garnera med fint rivet limeskal. Servera direkt eller förvara inplastade i rumstemperatur.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Caroline Jansson
Caroline Jansson
3 years ago

Är det salta pistagenötter man ska ha till eller osaltade?

Valentina
Valentina
3 years ago

Hej hej,
Använder man saltade pistagenötter eller pistagenötter som är rostade men utan salt?

Tack för underbara och så läckra recept!

Samia
Samia
10 months ago

Kan man använda Bregott istället för smör

Tips!

  • Gör glutenfria pistagebullar genom att följa DETTA recept.
  • Veganska pistagebullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?