Så här gör du:
- Fyllning: Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer tills du har en krämig massa med crunch i. Ställ åt sidan.
- Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand tills du har en kladdig men hanterbar deg.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
- Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Snurra ihop varje remsa till ett nystan.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina pistagebullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Låt pistagebullarna svalna helt och hållet medan du gör glasyren.
- Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren. Ringla den över bullarna. Garnera med fint rivet limeskal. Servera direkt eller förvara inplastade i rumstemperatur.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Är det salta pistagenötter man ska ha till eller osaltade?
Det är valfritt men själv föredrar jag saltade för att det bryter av sötman på ett bra sätt ❤️
Hej hej,
Använder man saltade pistagenötter eller pistagenötter som är rostade men utan salt?
Tack för underbara och så läckra recept!
Hejhej Valentina, förlåt för sent svar! Det kvittar 🥰 Tack själv fina du!
Kan man använda Bregott istället för smör