Persikopaj med kolasmul

8 röster
persikopaj
En drömgod persikopaj med smuldeg gjord på kolasnittsdeg.
Foto: Ulrika Pousette

Nu är när livsmedelspriserna har skjutit i höjden är det smartare än någonsin att baka med råvaror i säsong. Och just nu finns det massor med persikor! Den här gången blev det en ljuvlig persikopaj med kolasmul, alltså en smuldeg gjord med degen till kolakakor. SÅ GOTT!

Receptet ger ca 6 portioner persikopaj med kolasmul.

Fyllning:

8 mogna persikor

1 dl farinsocker

2 tsk malen kanel

Kolasmul:

100 g mjukt smör

1 dl strösocker (till degen)

2 msk ljus sirap

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

vaniljglass till servering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Fyllning: Dela och kärna ur persikorna. Skär dem i tunna klyftor och lägg i en pajform med diameter på 23 cm (på bilderna så har jag gjort dem i portionsformar, vilket också funkar bra).
  3. Tillsätt farinsocker och kanel. Blanda ihop tills alla nektarinskivor är täckta i socker och kanel.
  4. Kolasmul: Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
  5. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker Arbeta ihop bara precis tills det blir en smulig deg.
  6. Smula degen över persikofyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Servera pajen direkt tillsammans med vaniljglass eller förvara den i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att ersätta vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x