Persikopaj med kolasmul

Fotograf: Ulrika Pousette

En drömgod persikopaj med smuldeg gjord på kolasnittsdeg.

Nu är när livsmedelspriserna har skjutit i höjden är det smartare än någonsin att baka med råvaror i säsong. Och just nu finns det massor med persikor! Den här gången blev det en ljuvlig persikopaj med kolasmul, alltså en smuldeg gjord med degen till kolakakor. SÅ GOTT!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

paj persikor

Persikopaj med kolasmul

Portioner: 6

Ingredienser

Fyllning:
8 mogna persikor
1 dl farinsocker
2 tsk malen kanel

Kolasmul:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker (till degen)
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

vaniljglass till servering

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att ersätta vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Fyllning: Dela och kärna ur persikorna. Skär dem i tunna klyftor och lägg i en pajform med diameter på 23 cm (på bilderna så har jag gjort dem i portionsformar, vilket också funkar bra).
  3. Tillsätt farinsocker och kanel. Blanda ihop tills alla nektarinskivor är täckta i socker och kanel.
  4. Kolasmul: Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
  5. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker Arbeta ihop bara precis tills det blir en smulig deg.
  6. Smula degen över persikofyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Servera pajen direkt tillsammans med vaniljglass eller förvara den i kylskåpet.

Dela receptet

3.3 9 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lennart
Lennart
9 months ago

Jag kallar denna paj för “Kanelpaj med persikor”. Jag ska testa att göra pajen utan kanel, då kommer kanske persikosmaken fram.

Anna
Anna
7 months ago

Låter jättegott!
Tror du att det funkar/blir gott med blåbär i istället?

Susan Pettersson Miller
Susan Pettersson Miller
5 months ago

Hej Camilla! Kan man använda persikor på burk??

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att ersätta vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?