Pepparkakssnittar med vit choklad & frystorkade hallon

36 röster
pepparkakssnittar
Segmjuka pepparkakssnittar doppade i vit choklad och garnerade med frystorkade hallon.

Häromveckan fick jag äran att hålla i en livebakning med Arbis Jakobstad där vi bakade knäckklubbor och dessa ljuvliga pepparkakssnittar med vit choklad och frystorkade hallon. Detta är alltså kolakakor som smakar pepparkaka, garnerade med goda grejer. Det bästa av två världar! Den segmjuka konsistensen och kolasmaken från kolakakor tillsammans med pepparkakans ljuvliga smaker. Att doppa i vit choklad och dekorera med frystorkade hallon är såklart valfritt. De är supergoda precis som de är också!

pepparkakssnittar

Receptet ger 24 stycken pepparkakssnittar.

Kolasnittar med smak av pepparkaka:

150 g mjukt, rumstempererat smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 msk pepparkakskrydda

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Dekoration:

200 g vit choklad

0,5 tsk neutral olja

0,5 dl frystorkade hallon

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör, strösocker, sirap och pepparkakskrydda krämigt med en elvisp.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna till kakorna och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en jämn och lite kladdig deg.
  4. Dela degen i två lika stora delar, rulla varje del till en längd och lägg på plåten med bakplåtspapper.
  5. Platta till längderna försiktigt med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  6. Låt kakorna svalna lite innan du skär dem i snittar och ställer in plåten i kylskåpet. Detta för att kakorna behöver vara riktigt kalla när man doppar dem i chokladen.
  7. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Smält chokladen under omrörning.
  8. Ta bort bunken från värmen och rör ner oljan. Låt svalna innan du häller upp den i ett glas.
  9. Doppa de kalla kakorna i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem på plåten och garnerar med frystorkade hallon.
  10. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet så fort chokladen stelnat.

TIPS!

  • För glutenfria pepparkakssnittar så kan du byta ut vetemjölet mot 3 dl rismjöl & 2,25 dl mandelmjöl.
  • Baka veganska pepparkakssnittar genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och chokladen mot vit vegansk choklad.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anki Callmer
Anki Callmer
1 år sedan

Går dom att frysa?

Ulrika
Ulrika
1 år sedan

Supergoda, sega o mjuka o fantastiska men blev lite starka med 3 msk pepparkakskrydda 🙈

Josefine
Josefine
Svara på  Ulrika
1 år sedan

Hej! Håller med – blev lite rå pepparkaksdeg smak 🙈 dock älska sonen på 2 år dessa😄 stämmer det att det ska vara msk?

Anna Persson
Anna Persson
4 månader sedan

Ska det verkligen vara nästa 0.5 dl pepparkakskrydda?

Vinitha
Vinitha
4 månader sedan

Hej.
Jag har nu gjort denna deg. Det står att den ska plattas med en gaffel, kan man få bild på hur eller finns det möjligtvis video på?

Eller går det att kavla den typ 2-3 mm tjock deg, ?

Aw
Aw
3 månader sedan

Hej!
Jag undrar om det går bra att förvara degen under natten och baka kakorna dagen efter? Är det smartast att frysa eller ha degen i kylskåpet då?

Älskar dina recept!

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x