
Låt mig presentera vinterns mumsigaste kolasnittar. Det här är alltså kolasnittar med smak av pepparkaka som är fullproppad med massa god choklad och kolor. Hur gott låter inte det?! Kakan är inspirerad av mitt favoritfika som barn under vintern: två pepparkakor med choklad mellan sig. För choklad och pepparkaka blir så gott tillsammans.

Själva snittkakan är härligt segmuk, chokladbitarna ger mumsigt tuggmotstånd och kolan blir både seg och knäckig. Receptet ger 2 längder med 10-12 kakor vardera.
Ingredienser:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
2 krm mald kryddnejlika
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
128 g (1 påse) Wherther’s original soft caramels
100 g mörk choklad
flingsalt att garnera med

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Vispa ihop smör, strösocker, sirap, vaniljsocker och kryddor till en krämig smet.
- Ha sedan i vetemjöl och bakpulver. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
- Grovhacka chokladen och dela varje kola i 3 delar. Arbeta in alltsammans i degen tills det fördelats jämnt.
- Rulla degen till två längder, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta lätt till längderna med en gaffel.
- Grädda kolasnittarna i mitten av ugnen i ca 2o minuter.
- Låt dem svalna lite innan du skär dem på snedden i 12 bitar och garnerar med flingsalt.
TIPS!
- Gör pepparkakssnittarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
Kan man använda pepparkakskrydda istället för kryddorna separat och i så fall, hur mycket? 🙂
Werthers original soft caramels inte helt enkelt att få tag i..
Ica och Coop har det inte..!?
Jag hittar det på både ica och coop som ligger i mitt område. Du kan alltid be personalen beställa in 🙂
Finns även på hemmakväll
Funkar det att frysa in?
Hejhej, går jättebra! ☺️
Hej!
Mina snittar blev en enda stor pöl… Allting var exakt enligt receptet! Dock är ju ungarna olika, men hade också bara inne dem i 15 min. Har gjort egen kola också för att de skulle bli gluten- och laktosfria. Så hade i pofiber och Finax mjölmix som du rekommenderade.
Vad kan ha blivit fel tror du?
Med vänlig hälsning,
Sofia Ahlberg
Hej!
Jag tror jag kom på vad jag gjorde för fel. Jag plattade ut längderna alldeles för mycket.
Men ska göra om det igen, ger inte upp 😉
Med vänlig hälsning,
Sofia Ahlberg