Pepparkakskladdkaka med kolafrosting

En härligt kladdig pepparkakskladdkaka med len kolafrosting.

Om du älskar att äta pepparkaksdeg så kommer du att ÄLSKA pepparkakskladdkaka. Eftersom att den är så kladdig så blir konsistensen precis som en kladdig pepparkaksdeg utan att man äter något ogräddat. Jag har bakat många olika pepparkakskladdkakor genom åren och jag tycker att det är lika gott att äta precis som det är som med en god topping. Den här gången har jag toppat pepparkakskladdkakan med en härligt len och fluffig kolafrosting, kolasås, honungsrostade nötter och hallon. Så gott! Det blir som en bakelse, på gränsen till en tårta.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

pepparkakskladdkaka

Pepparkakskladdkaka med kolafrosting

Portioner: 8-10

Ingredienser

Pepparkakskladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
3 ägg
1 msk malen kanel
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära

Honungsrostade nötter:
100 g hasselnötter (skalade)
2 msk honung
1 tsk flingsalt 

Kolafrosting:
2 st äggvitor från stora ägg
1 dl strösocker
1 krm salt
150 g mjukt, rumstempererat smör
2/3 burk dulce de leche à 397 g

Tips!

Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl mandelmjöl och 3 dl rismjöl.

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Pepparkakskladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
3 ägg
1 msk malen kanel
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära

Honungsrostade nötter:
100 g hasselnötter (skalade)
2 msk honung
1 tsk flingsalt 

Kolafrosting:
2 st äggvitor från stora ägg
1 dl strösocker
1 krm salt
150 g mjukt, rumstempererat smör
2/3 burk dulce de leche à 397 g

TIPS!

Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl mandelmjöl och 3 dl rismjöl.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakskladdkaka med kolafrosting på 8-10 bitar.

  1. Pepparkakskladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner alla ingredienser förutom smöret i en bunke.
  3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Häll det smälta smöret i bunken över alla ingredienser och rör ihop med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll över smeten i springformen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar din kladdkaka med kolafrosting & honungsrostade nötter.
  6. Honungsrostade nötter: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  7. Blanda ihop nötter, honung och salt i en kastrull. Sprid ut på bakplåtspappret och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Låt nötterna svalna helt och håller i rumtemperatur innan du grovhackar dem.
  8. Kolafrosting: Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  9. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  10. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter dulce de leche. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  11. Spritsa eller bre ut frostingen på kladdkakan, garnera med honungsrostade nötter, kolasås och färska hallon.
  12. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakskladdkaka med kolafrosting på 8-10 bitar.

  1. Pepparkakskladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner alla ingredienser förutom smöret i en bunke.
  3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Häll det smälta smöret i bunken över alla ingredienser och rör ihop med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll över smeten i springformen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar din kladdkaka med kolafrosting & honungsrostade nötter.
  6. Honungsrostade nötter: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  7. Blanda ihop nötter, honung och salt i en kastrull. Sprid ut på bakplåtspappret och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Låt nötterna svalna helt och håller i rumtemperatur innan du grovhackar dem.
  8. Kolafrosting: Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  9. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  10. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter dulce de leche. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  11. Spritsa eller bre ut frostingen på kladdkakan, garnera med honungsrostade nötter, kolasås och färska hallon.
  12. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

1 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
34 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ewa Nilsson
Ewa Nilsson
2 years ago

Hur mycket är 1 malen kanel?

Anette Hammer
Anette Hammer
Svara till  Ewa Nilsson
2 years ago

Skall nog vara 1 msk

Allanbrallan
Allanbrallan
2 years ago

Går det att byta ut ägget till kikärtsspad?

Josefine
Josefine
2 years ago

Kan man använda färdig pepparkakskrydda? Hur mycket isf? 🙂

THERÉSE
THERÉSE
2 years ago

Hej! Våran kolafrosting blev väldigt rinnig och ej spritsbar kvad kan vi ha gjort för fel? mvh Therese

Rebecca
2 years ago

Kan man använda sig av färdig pepparkrydda, och isåfall, vilket mängd? 🙂

Emil Olsson
Emil Olsson
2 years ago

Här är min pepparkakskladdkaka, den blev väldigt god och kommer definitivt göra detta fler gånger🤩😁

318630D6-453F-4160-9093-760E75CBC51A.jpeg
Last edited 2 years ago by Emil Olsson
Amanda
Amanda
2 years ago

Hur blir 4dl mjöl 6 del glutenfria alternativ

Elisabeth
Elisabeth
2 years ago

Ska man koka burken med Dulce de leche först, i så fall hur länge? Eller använder man den direkt ur burken!

Elisabeth Salonen
Elisabeth Salonen
2 years ago

Jag undrar om Dulche de Lechen ska tas ”rå” ur burken eller om den ska kokas först. I så fall hur länge tycker du att den ska kokas?

Sandra
Sandra
2 years ago

Hej, hur mycket är en malen kanel? 🙂
1 tsk eller en msk?

Marie
Marie
2 years ago

Hur länge ska man vispa Frostingen ?????

Fanny
Fanny
2 years ago

Hur stor form använder du?

Linda Andréasson
Linda Andréasson
2 years ago

Stämmer verkligen antalet gram på smöret till frostingen? Vi fick addera mycket mera smör för att få den riktigt fluffig!

Hanna
Hanna
2 years ago

Hej! Kan man använda färdig pepparkakskrydda istället för nejlikan, kanelen och ingefäran? Hur mycket skulle man kunna ta då istället?:)

Anna
Anna
Svara till  Hanna
2 years ago

Åh jag undrar samma sak! 🙂

Emelie
Emelie
2 years ago

Kan man göra frostingen dagen innan och låta stå i kylen tills man ska garnera kakan?

Fanny
Fanny
2 years ago

Jag har gjort denna nu men frostingen skar sig och har vispat och vispat i flera minuter, säkert 15min men inget händer. Vad gör jag nu????????????

Elin
Elin
Svara till  Fanny
2 years ago

Ställ in i kylen en stund och vispa sen lite till!

Linnea
Linnea
2 years ago

Jag fick inte kolafrostingen att tjockna fast jag vispade med elvisp i ca 30 minuter. Vad kan det vara för fel då 😊

Alma Karlhager
Alma Karlhager
1 year ago

Ser såååå gott ut! Du är bäst Camilla!

Tips!

Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl mandelmjöl och 3 dl rismjöl.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?