Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakskladdkaka med kolafrosting på 8-10 bitar.
- Pepparkakskladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Ha ner alla ingredienser förutom smöret i en bunke.
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Häll det smälta smöret i bunken över alla ingredienser och rör ihop med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
- Häll över smeten i springformen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna och stelna i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar din kladdkaka med kolafrosting & honungsrostade nötter.
- Honungsrostade nötter: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda ihop nötter, honung och salt i en kastrull. Sprid ut på bakplåtspappret och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Låt nötterna svalna helt och håller i rumtemperatur innan du grovhackar dem.
- Kolafrosting: Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
- Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
- Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter dulce de leche. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
- Spritsa eller bre ut frostingen på kladdkakan, garnera med honungsrostade nötter, kolasås och färska hallon.
- Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Hur mycket är 1 malen kanel?
Skall nog vara 1 msk
Går det att byta ut ägget till kikärtsspad?
Hejhej, jag har tyvärr inte prövat detta 🤗
Kan man använda färdig pepparkakskrydda? Hur mycket isf? 🙂
Absolut! Kör på lika mycket pepparkakskrydda som det är kryddor totalt i receptet 🥰
Hej! Våran kolafrosting blev väldigt rinnig och ej spritsbar kvad kan vi ha gjort för fel? mvh Therese
Hejhej, ursäkta sent svar. Pröva att ställa den i kylen en stund nästa gång och vispa lite till! 🥰
Kan man använda sig av färdig pepparkrydda, och isåfall, vilket mängd? 🙂
Absolut! Ta samma mängd pepparkakskrydda som det är kryddor totalt i receeptet ❤️
Här är min pepparkakskladdkaka, den blev väldigt god och kommer definitivt göra detta fler gånger🤩😁
Den ser helt fantastisk ut! Kul att du gillade den ☺️
Hur blir 4dl mjöl 6 del glutenfria alternativ
I vissa sammanhang suger glutenfritt mjöl åt sig mindre av vätska än vanligt vetemjöl och då behöver man öka mängden glutenfritt mjöl mot vanligt mjöl 🙂
Ska man koka burken med Dulce de leche först, i så fall hur länge? Eller använder man den direkt ur burken!
Jag undrar om Dulche de Lechen ska tas ”rå” ur burken eller om den ska kokas först. I så fall hur länge tycker du att den ska kokas?
Hejhej! Dulce de lechen ska användas som den är ur burken ☺️
Hej, hur mycket är en malen kanel? 🙂
1 tsk eller en msk?
Nu är receptet uppdaterat ❤️
Hur länge ska man vispa Frostingen ?????
Tills den är len, fluffig och blank. Skär den sig så kan man ställa in den i kylen en stund och vispa lite till ❤️
Hur stor form använder du?
23 cm i diameter 🙂
Stämmer verkligen antalet gram på smöret till frostingen? Vi fick addera mycket mera smör för att få den riktigt fluffig!
Mängden stämmer men man behöver vispa längre än vad man tror innan den blir sådär fluffig som på bilden ❤️
Hej! Kan man använda färdig pepparkakskrydda istället för nejlikan, kanelen och ingefäran? Hur mycket skulle man kunna ta då istället?:)
Åh jag undrar samma sak! 🙂
Kan man göra frostingen dagen innan och låta stå i kylen tills man ska garnera kakan?
Det går bra! 😊
Jag har gjort denna nu men frostingen skar sig och har vispat och vispat i flera minuter, säkert 15min men inget händer. Vad gör jag nu????????????
Ställ in i kylen en stund och vispa sen lite till!
Jag fick inte kolafrostingen att tjockna fast jag vispade med elvisp i ca 30 minuter. Vad kan det vara för fel då 😊
Det du kan göra är att ställa in den en stund i kylskåpet (ca 1-2h) för att stelna och sedan vispa upp den 🥰
Ser såååå gott ut! Du är bäst Camilla!