
Den godaste pepparkaksdegen gör du själv. Den kräver lite tid och tålamod men det är helt klart värt det.
Receptet ger ca 1200 g pepparkaksdeg. Dvs väldigt mycket haha. Happy baking!
Ingredienser:
200 g smör
1,5 d mörk sirap
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 msk bikarbonat
10 dl vetemjöl

Gör såhär:
- Smält ihop smör, sirap, strösocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp tills sockerkristallerna har smält och ta sedan bort från värmen. Blanda ihop kryddorna i en liten skål, häll ner det i kastrullen och rör om. Ställ kastrullen åt sidan.
- I en bunke blandar du ihop bikarbonat och hälften av vetemjölet. Tillsätt innehållet i kastrullen. Rör om till en jämn smet och ha sedan i resten av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg.
- Stjälp upp degen på en stor bit plastfolie. Vik degens kanter över varandra med hjälp av folien tills du får en rulle. Plasta in degen ordentligt och låt degen stå i kylskåpet i minst 6h, helst över natten innan du bakar med den.
- Ta ut degen i rumstemperatur i minst 1 h innan utbakning.
- Jag gräddar mina kakor på 200 grader (över- och undervärme) i ca 5 minuter om de är tunt kavlade, längre om de är tjockare.
TIPS!
- Gör pepparkaksdegen vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin och vispgrädden mot samma mängd växtbaserad vispgrädde (havre-, soja-, eller kokosgrädde). Viktigt att grädden är just vispbar.
- Gör degen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 12 dl glutenfri mjölmix, 2.5 msk pofiber och 2 ägg.
Hej! Bor utomlands och har bara ljus sirap… Går det bra att använda den istället för mörka?
Det funkar 😀
Vad betyder MALEN?
du skrev MALEN INGEFÄRA, MALAEN KANEL……..
Det betyder att den är i pulver, alltså inte kanelstång eller färsk ingefära 🙂
En fråga, kan jag genom att utesluta kanel och ersätta mörk sirap med ljus få en deg att göra andra figurer med? Vill alltså ha en ljus, lättkavlad deg att arbeta med.
Det kan man 🙂
jag undrar kan man halvera degen?
Det kan man 🙂
Hej! Hur länge håller sig degen i kylen? 🤗
Minst en månad 😀
Hej, Jag har en fråga. Måste man ha vispgrädde?
Hejhej! Ja, det måste man <3
Fanns de andra sätt att förvara degen på än med en massa plast?
I en stor lufttät burk av glas 🙂
Hej skulle man kunna använda färdig pepparkakskryddor? Om hur mycket skulle man ha då?
Hejhej! Det funkar utmärkt. Använd samma mängd som det är totalt med kryddor i receptet 🙂
Tack för ditt snabba svar
Hej skulle man kunna typ blanda alla kryddor tillsamans i vilken mängd man själv vill ha? Tex 2 skedar kanel 2 ingefära osv?
Hejhej! Det kan man 🙂
Hej jag var och handlade och insåg att jag glömde bikarbonat! Kan man göra utan? Eller funkar det med bakpulver?
Byt ut mot dubbelt så mycket bakpulver. Kommer ge en något blekare deg och lite eftersmak av bakpulver men annars funkar det 🙂
Kan man använda degen till att göra eget pepparkakshus? Kan man isåfall skippa kryddorna om den inte kommer ätas?
Tycker det är lite missvisande när det står att socker, sirap, grädde och smör ska koka upp och sedan tas från plattan. För att sedan när man kollar på Youtube videon se att du kokar det ett tag samt säger att det ska koka ordentligt så sockerkristallerna smälter. Detta såg jag tyvärr efteråt och inte tänkte på när jag gjorde smeten så mina pepparkakor blev lite sockriga. Synd för smeten var väldigt god 😅
En miss från min sida, tack för att du sa till! Nu är det ändrat i texten <3
Jättegoda och lättbakade pepparkakor, kanonrecept!
För att göra fullkornspepparkakor, tror du 50/50 vanligt vetemjöl och fullkornsvetemjöl blir bra?
Hm… aldrig testat faktiskt så vågar inte svara på vad som blir bäst men generellt suger fullkornsmjöl åt sig mer vätska än vanligt mjöl så man kan behöva justera mängden grädde i receptet.
Du är bäst
Du kan ju nästan allt om bakning.
Idag eller imorgon ska jag jöra degen, Zeinab 12år
Blev så bra😍
viken vispgrädde behöver man elr kan man andvända vilken som hälst
Minst 36% fetthalt behöver den ha 🙂
tack för receptet det var jätte gott.