Pepparkaksdeg

30 röster
pepparkaksdeg

Den godaste pepparkaksdegen gör du själv. Den kräver lite tid och tålamod men det är helt klart värt det.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man gör sin egen pepparkaksdeg.

Receptet ger ca 1200 g pepparkaksdeg. Dvs väldigt mycket haha. Happy baking!

Ingredienser:

200 g smör

1,5 d mörk sirap

3 dl strösocker

1,5 dl vispgrädde

1 msk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen kardemumma

0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

1 msk bikarbonat

10 dl vetemjöl

pepparkaksdeg
Steg för steg bilder på hur man gör sin egen pepparkaksdeg.

Gör såhär:

  1. Smält ihop smör, sirap, strösocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort från värmen. Blanda ihop kryddorna i en liten skål, häll ner det i kastrullen och rör om. Ställ kastrullen åt sidan.
  2. I en bunke blandar du ihop bikarbonat och hälften av vetemjölet. Tillsätt innehållet i kastrullen. Rör om till en jämn smet och ha sedan i resten av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg.
  3. Stjälp upp degen på en stor bit plastfolie. Vik degens kanter över varandra med hjälp av folien tills du får en rulle. Plasta in degen ordentligt och låt degen stå i kylskåpet i minst 6h, helst över natten innan du bakar med den.
  4. Ta ut degen i rumstemperatur i minst 1 h innan utbakning.
  5. Jag gräddar mina kakor på 200 grader (över- och undervärme) i ca 5 minuter om de är tunt kavlade, längre om de är tjockare.

TIPS!

  • Gör pepparkaksdegen vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin och vispgrädden mot samma mängd växtbaserad vispgrädde (havre-, soja-, eller kokosgrädde). Viktigt att grädden är just vispbar.
  • Gör degen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 12 dl glutenfri mjölmix, 2.5 msk pofiber och 2 ägg.
Prenumerera
Notis om
guest
16 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Danijela
Danijela
1 månad sedan

Hej! Bor utomlands och har bara ljus sirap… Går det bra att använda den istället för mörka?

Fatema Raad
Fatema Raad
1 månad sedan

Vad betyder MALEN?
du skrev MALEN INGEFÄRA, MALAEN KANEL……..

Teresa
Teresa
20 dagar sedan

En fråga, kan jag genom att utesluta kanel och ersätta mörk sirap med ljus få en deg att göra andra figurer med? Vill alltså ha en ljus, lättkavlad deg att arbeta med.

susanne
4 dagar sedan

jag undrar kan man halvera degen?

Jenny Huber
Jenny Huber
3 dagar sedan

Hej! Hur länge håller sig degen i kylen? 🤗

Adina
Adina
2 dagar sedan

Hej, Jag har en fråga. Måste man ha vispgrädde?

Clara
Clara
2 dagar sedan

Fanns de andra sätt att förvara degen på än med en massa plast?

Sara
Sara
1 dag sedan

Hej skulle man kunna använda färdig pepparkakskryddor? Om hur mycket skulle man ha då?

Last edited 1 dag sedan by Sara
16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x