Pepparkaksdeg

55 röster
pepparkaksdeg

Den godaste pepparkaksdegen gör du själv. Den kräver lite tid och tålamod men det är helt klart värt det.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man gör sin egen pepparkaksdeg.

Receptet ger ca 1200 g pepparkaksdeg. Dvs väldigt mycket haha. Happy baking!

Ingredienser:

200 g smör

1,5 d mörk sirap

3 dl strösocker

1,5 dl vispgrädde

1 msk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen kardemumma

0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

1 msk bikarbonat

10 dl vetemjöl

pepparkaksdeg
Steg för steg bilder på hur man gör sin egen pepparkaksdeg.

Gör såhär:

  1. Smält ihop smör, sirap, strösocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp tills sockerkristallerna har smält och ta sedan bort från värmen. Blanda ihop kryddorna i en liten skål, häll ner det i kastrullen och rör om. Ställ kastrullen åt sidan.
  2. I en bunke blandar du ihop bikarbonat och hälften av vetemjölet. Tillsätt innehållet i kastrullen. Rör om till en jämn smet och ha sedan i resten av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg.
  3. Stjälp upp degen på en stor bit plastfolie. Vik degens kanter över varandra med hjälp av folien tills du får en rulle. Plasta in degen ordentligt och låt degen stå i kylskåpet i minst 6h, helst över natten innan du bakar med den.
  4. Ta ut degen i rumstemperatur i minst 1 h innan utbakning.
  5. Jag gräddar mina kakor på 200 grader (över- och undervärme) i ca 5 minuter om de är tunt kavlade, längre om de är tjockare.

TIPS!

  • Gör pepparkaksdegen vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin och vispgrädden mot samma mängd växtbaserad vispgrädde (havre-, soja-, eller kokosgrädde). Viktigt att grädden är just vispbar.
  • Gör degen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 12 dl glutenfri mjölmix, 2.5 msk pofiber och 2 ägg.
Prenumerera
Notis om
guest
33 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Danijela
Danijela
6 månader sedan

Hej! Bor utomlands och har bara ljus sirap… Går det bra att använda den istället för mörka?

Fatema Raad
Fatema Raad
6 månader sedan

Vad betyder MALEN?
du skrev MALEN INGEFÄRA, MALAEN KANEL……..

Teresa
Teresa
5 månader sedan

En fråga, kan jag genom att utesluta kanel och ersätta mörk sirap med ljus få en deg att göra andra figurer med? Vill alltså ha en ljus, lättkavlad deg att arbeta med.

susanne
5 månader sedan

jag undrar kan man halvera degen?

Jenny Huber
Jenny Huber
5 månader sedan

Hej! Hur länge håller sig degen i kylen? 🤗

Adina
Adina
5 månader sedan

Hej, Jag har en fråga. Måste man ha vispgrädde?

Clara
Clara
5 månader sedan

Fanns de andra sätt att förvara degen på än med en massa plast?

Sara
Sara
5 månader sedan

Hej skulle man kunna använda färdig pepparkakskryddor? Om hur mycket skulle man ha då?

Last edited 5 månader sedan by Sara
Sara
Sara
Svara på  Camilla Hamid
5 månader sedan

Tack för ditt snabba svar

Arthur
Arthur
5 månader sedan

Hej skulle man kunna typ blanda alla kryddor tillsamans i vilken mängd man själv vill ha? Tex 2 skedar kanel 2 ingefära osv?

Elin
Elin
5 månader sedan

Hej jag var och handlade och insåg att jag glömde bikarbonat! Kan man göra utan? Eller funkar det med bakpulver?

Nicky
Nicky
5 månader sedan

Kan man använda degen till att göra eget pepparkakshus? Kan man isåfall skippa kryddorna om den inte kommer ätas?

Linda
Linda
5 månader sedan

Tycker det är lite missvisande när det står att socker, sirap, grädde och smör ska koka upp och sedan tas från plattan. För att sedan när man kollar på Youtube videon se att du kokar det ett tag samt säger att det ska koka ordentligt så sockerkristallerna smälter. Detta såg jag tyvärr efteråt och inte tänkte på när jag gjorde smeten så mina pepparkakor blev lite sockriga. Synd för smeten var väldigt god 😅

Marianne
Marianne
5 månader sedan

Jättegoda och lättbakade pepparkakor, kanonrecept!

Linea Olsson
Linea Olsson
4 månader sedan

För att göra fullkornspepparkakor, tror du 50/50 vanligt vetemjöl och fullkornsvetemjöl blir bra?

zeinab
zeinab
4 månader sedan

Du är bäst

Zeinab
Zeinab
Svara på  zeinab
4 månader sedan

Du kan ju nästan allt om bakning.
Idag eller imorgon ska jag jöra degen, Zeinab 12år

Hanna Lundén
Hanna Lundén
4 månader sedan

Blev så bra😍

stoltirakie
4 månader sedan

viken vispgrädde behöver man elr kan man andvända vilken som hälst

stoltirakie
3 månader sedan

tack för receptet det var jätte gott.

33
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x