Pepparkaksdeg

Fotograf: Ulrika Pousette

Den godaste pepparkaksdegen är den du gör själv. Den kräver lite tid och tålamod men det är helt klart värt det!

Mina bästa tips för att lyckas med hemgjord pepparkaksdeg är att:

🤎 Låt degen ligga inplastad i kylen över natten! En kall pepparkaksdeg är superviktigt för att få till en lätthanterlig deg och riktigt fina pepparkakor.
🤎 Vill du hänga upp dina pepparkakor? Ett sugrör är din bästa vän! Stick ett hål på önskad plats innan du skjutsar in pepparkakorna i ugnen.
🤎 Vill du att pepparkakorna ska hålla sin fina form – kavla ut degen direkt på bakplåtspappret och stansa ut dina pepparkakor.
🤎 Förvara pepparkakorna på ett torrt ställe i en lufttät burk, på så sätt håller dem mycket längre!
🤎 Blir dina pepparkakor bubbliga? Pröva använda en kall bakplåt för att undvika detta.
🤎 Behöver du många hembakade pepparkakor men har ont om tid? Rulla ihop degen, ca. 10 cm i diametern, plasta in den ordentligt och låt den vila i kylen över natten. Sen är det bara att skära tunna skivor av degen och ställa dem på bakplåtspapper på en kyld plåt!

Vill du dekorera dina pepparkakor? Det är superenkelt att slänga ihop en hemgjord kristyr med detta grundrecept 🫶🏼

Ingredienser:
1 äggvita, 4 dl florsocker och 1 tsk ättiksprit, 12%
Så här gör du:
Vispa ihop äggvitan, florsockret och ättikspriten fluffigt med hjälp av en elvisp. Önskar du olika färger på din kristyr så droppar du i några droppar hushållsfärg. Sedan är det bara att fylla en spritspåse och låta fantasin flöda!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg

Portioner: 1200g pepparkaksdeg

Ingredienser

200 g smör
1,5 d mörk sirap
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 msk bikarbonat
10 dl vetemjöl

Tips!

  • Gör pepparkaksdegen vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin och vispgrädden mot samma mängd växtbaserad vispgrädde (havre-, soja-, eller kokosgrädde). Viktigt att grädden är just vispbar.
  • Gör degen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 12 dl glutenfri mjölmix, 2.5 msk pofiber och 2 ägg.

Dela receptet

Portioner: 1200g pepparkaksdegst

Ingredienser

200 g smör
1,5 d mörk sirap
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 msk bikarbonat
10 dl vetemjöl

TIPS!

  • Gör pepparkaksdegen vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin och vispgrädden mot samma mängd växtbaserad vispgrädde (havre-, soja-, eller kokosgrädde). Viktigt att grädden är just vispbar.
  • Gör degen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 12 dl glutenfri mjölmix, 2.5 msk pofiber och 2 ägg.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smält ihop smör, sirap, strösocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp tills sockerkristallerna har smält och ta sedan bort från värmen. Blanda ihop kryddorna i en liten skål, häll ner det i kastrullen och rör om. Ställ kastrullen åt sidan.
  2. I en bunke blandar du ihop bikarbonat och hälften av vetemjölet. Tillsätt innehållet i kastrullen. Rör om till en jämn smet och ha sedan i resten av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg.
  3. Stjälp upp degen på en stor bit plastfolie. Vik degens kanter över varandra med hjälp av folien tills du får en rulle. Plasta in degen ordentligt och låt degen stå i kylskåpet i minst 6h, helst över natten innan du bakar med den.
  4. Ta ut degen i rumstemperatur i minst 1 h innan utbakning.
  5. Jag gräddar mina kakor på 200 grader (över- och undervärme) i ca 5 minuter om de är tunt kavlade, längre om de är tjockare.
Steg för steg

pepparkaksdeg

Video
  1. Smält ihop smör, sirap, strösocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp tills sockerkristallerna har smält och ta sedan bort från värmen. Blanda ihop kryddorna i en liten skål, häll ner det i kastrullen och rör om. Ställ kastrullen åt sidan.
  2. I en bunke blandar du ihop bikarbonat och hälften av vetemjölet. Tillsätt innehållet i kastrullen. Rör om till en jämn smet och ha sedan i resten av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg.
  3. Stjälp upp degen på en stor bit plastfolie. Vik degens kanter över varandra med hjälp av folien tills du får en rulle. Plasta in degen ordentligt och låt degen stå i kylskåpet i minst 6h, helst över natten innan du bakar med den.
  4. Ta ut degen i rumstemperatur i minst 1 h innan utbakning.
  5. Jag gräddar mina kakor på 200 grader (över- och undervärme) i ca 5 minuter om de är tunt kavlade, längre om de är tjockare.

Dela receptet

5 7 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
52 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Danijela
Danijela
3 years ago

Hej! Bor utomlands och har bara ljus sirap… Går det bra att använda den istället för mörka?

Fatema Raad
Fatema Raad
3 years ago

Vad betyder MALEN?
du skrev MALEN INGEFÄRA, MALAEN KANEL……..

Teresa
Teresa
3 years ago

En fråga, kan jag genom att utesluta kanel och ersätta mörk sirap med ljus få en deg att göra andra figurer med? Vill alltså ha en ljus, lättkavlad deg att arbeta med.

Ljiljana
Ljiljana
3 years ago

Hej bor inte i Sverige har inte sirap vad kan jag anvanda istallet kanske honung tack.

Noor
Noor
3 years ago

Hur gör jag degen glutenfritt utan att tillsätta ägg?

Nadia
Nadia
3 years ago

Hur länge håller degen i kylskåpet?

Josefin
Josefin
3 years ago

Hej! Om man gör de glutenfria, när har man i äggen?

Sanna
Sanna
3 years ago

Hur länge kan man ha degen i kylen utan att den blir dålig?

Caroline
Caroline
3 years ago

Måste bara säga att denna deg är bäst Camilla, jag har provat 3-4 olika recept genom åren och detta blev så bra konsistens på degen efter att den fått vila i kylen över natten. Hade inte alla kryddor så tog en färdig pepparkskskryddpåse och lade till 2 tsk ingefära och hade bara ljus sirap hemma men det funkade fint. Mmmm säger vi här hemma.

Last edited 3 years ago by Caroline
susanne
3 years ago

jag undrar kan man halvera degen?

Jenny Huber
Jenny Huber
3 years ago

Hej! Hur länge håller sig degen i kylen? 🤗

Adina
Adina
3 years ago

Hej, Jag har en fråga. Måste man ha vispgrädde?

Mirja
Mirja
3 years ago

Hej!
Jag älskar dina recept! Du är så otroligt trevlig också 🙂
Kan man baka pepparkakshus med denna deg?

Sara
Sara
3 years ago

Hur länge kan man förvara degen i kylen? Tänker om man inte hinner/orkar baka upp hela på engång 🙈

Clara
Clara
3 years ago

Fanns de andra sätt att förvara degen på än med en massa plast?

Sara
Sara
3 years ago

Hej skulle man kunna använda färdig pepparkakskryddor? Om hur mycket skulle man ha då?

Last edited 3 years ago by Sara
Sara
Sara
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack för ditt snabba svar

Arthur
Arthur
3 years ago

Hej skulle man kunna typ blanda alla kryddor tillsamans i vilken mängd man själv vill ha? Tex 2 skedar kanel 2 ingefära osv?

Elin
Elin
3 years ago

Hej jag var och handlade och insåg att jag glömde bikarbonat! Kan man göra utan? Eller funkar det med bakpulver?

Louise
Louise
3 years ago

Hej! Tänkte testa att gör pepparkakorna glutenfria. I vilket steg ska jag ha i pofibret och äggen?☺️

Nicky
Nicky
3 years ago

Kan man använda degen till att göra eget pepparkakshus? Kan man isåfall skippa kryddorna om den inte kommer ätas?

Marika
Marika
3 years ago

Jag bakade enligt det här receptet förra helgen och nu är det bara hälften av pepparkakorna kvar. Måste säga att de är fantastiskt goda. Degen var lite svår att kavla ut, jag fick ta i ordentligt! Men å andra sidan så borde jag tagit ut den ur kylskåpet tidigare. Figurerna håller ihop bra och går att flytta över till plåt utan att de knölar ihop sig. Tack Camilla för ett underbart recept och mycket uppskattade pepparkakor🎄

Linda
Linda
3 years ago

Tycker det är lite missvisande när det står att socker, sirap, grädde och smör ska koka upp och sedan tas från plattan. För att sedan när man kollar på Youtube videon se att du kokar det ett tag samt säger att det ska koka ordentligt så sockerkristallerna smälter. Detta såg jag tyvärr efteråt och inte tänkte på när jag gjorde smeten så mina pepparkakor blev lite sockriga. Synd för smeten var väldigt god 😅

Marianne
Marianne
3 years ago

Jättegoda och lättbakade pepparkakor, kanonrecept!

Ninni
Ninni
3 years ago

Fantastiskt lättarbetad och god deg👏 Smörblandningen skulle även vara perfekt som glaze till en mjuk kaka🥰

Malin
Malin
3 years ago

Blev hur fantastisk som helst! Jag hade dock i en mindre deciliter mjöl i och hade i matskedar av kryddorna istället för teskedar, och degen blev så otroligt mumsig att det är som att jag köpt den i affären!
Har bott i Australien i 3 år så detta är perfekt för mig som har sån hemlängtan!

Linea Olsson
Linea Olsson
3 years ago

För att göra fullkornspepparkakor, tror du 50/50 vanligt vetemjöl och fullkornsvetemjöl blir bra?

zeinab
zeinab
3 years ago

Du är bäst

Zeinab
Zeinab
Svara till  zeinab
3 years ago

Du kan ju nästan allt om bakning.
Idag eller imorgon ska jag jöra degen, Zeinab 12år

Hanna Lundén
Hanna Lundén
3 years ago

Blev så bra😍

stoltirakie
3 years ago

viken vispgrädde behöver man elr kan man andvända vilken som hälst

stoltirakie
3 years ago

tack för receptet det var jätte gott.

Karro
Karro
2 years ago

Kan jag använda färdig pepparkakskrydda? Hur mkt isåfall?

Arthur Jankovic
Arthur Jankovic
2 years ago

Hej Camilla kan jag ersätta Vispgrädde med mjölk har tyvär inte hemma grädde

Johanna
Johanna
2 years ago

Hej, dum fråga. Kan man ha i special vetemjöl istället för vanligt vetemjöl?

Tips!

  • Gör pepparkaksdegen vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin och vispgrädden mot samma mängd växtbaserad vispgrädde (havre-, soja-, eller kokosgrädde). Viktigt att grädden är just vispbar.
  • Gör degen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 12 dl glutenfri mjölmix, 2.5 msk pofiber och 2 ägg.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?