Pepparkakscheesecake med vit choklad och saffransclementiner

Fotograf: Ulrika Pousette

Har du någonsin smakat en dessert som smakar jul redan vid första tuggan? 😍 Den här pepparkakscheesecaken med krämig vit choklad och glansiga saffranskokta clementiner är precis en sån! En len och ljuv cheesecake på pepparkaksbotten som möter frisk citrus, varma kryddor och den där lilla guldfärgen som bara saffran kan ge. En drömcheesecake att göra i förväg, imponera med och njuta av hela decembers alla härliga fikastunder. Enkel, festlig och helt omöjlig att motstå!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Pepparkakscheesecake med vit choklad och saffransclementiner

Ingredienser

Saffranskokta clementiner
4 clementiner
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpasta
1 g saffran
1 dl vatten

Botten
300 g pepparkakor
150 g smör

Cheesecake
300 g vit choklad
2 dl vispgrädde
600 g färskost
2 dl strösocker

Toppa med
Lingon
Pistagenötter

Tips!

  • Det går bra att byta ut vaniljpastan i saffranskoket mot:
    En halv tsk vaniljpulver.
    En halv vaniljstång, skrapa ur fröna och ha även ner stången i koket.
    Eller 2 tsk vaniljsocker.

Dela receptet

Såhär gör du:

Cheesecaken bakas i en springform som är 24 cm i diameter.

  1. Börja med att saffranskoka clementinerna genom att skala och skiva clementinerna i runda skivor.
  2. Lägg ner dem i en stekpanna tillsammans med strösocker, vaniljpasta, saffran och vatten.
  3. Låt detta koka upp på medelvärme tills sockerkristallerna har smält, rör om försiktigt mellan skivorna med en slickepott.
  4. Mixa pepparkakorna till ett fint smul och smält smöret i en kastrull. Blanda ihop smöret och kexsmulet. Tryck ut kexmassan jämnt i en bakplåtsklädd springform.
  5. Cheesecakesmeten gör du genom att grovhacka den vita chokladen och smälter den varsamt över ett vattenbad.
  6. I en separat bunke vispar du upp vispgrädde till mjuka toppar. I ytterligare en annan bunke vispar du upp färskost och strösocker till en krämig smet.
  7. Ha sedan ner den smälta vita chokladen i färskostblandningen och vispa lite till.
  8. Ha sist ner vispgrädden och rör om försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Häll över cheesecakesmeten jämnt på pepparkaksbotten. Låt detta stelna i kylskåpet i minst 4 timmar.
  10. Dekorera med saffranskokta clementinskivor, lingon och grovhackade pistagenötter innan servering. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

  • Det går bra att byta ut vaniljpastan i saffranskoket mot:
    En halv tsk vaniljpulver.
    En halv vaniljstång, skrapa ur fröna och ha även ner stången i koket.
    Eller 2 tsk vaniljsocker.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Letar du efter något speciellt?