Även om jag älskar att ta fram nya smakkombinationer eller twista till gamla godingar så är jag riktigt svag för klassiker. Pekannötkolapaj är ett sådant bakverk. Spröd mördegsbotten fylld med kola och massor med pekannöter. Det är så himla gott! Speciellt om man serverar den med en kula vaniljglass.
Receptet bakas i en rektangulär pajform med avtagbara kanter med måtten 22×32 cm men det går lika bra att baka den i en rundform med diameter på 23-24 cm.
Ingredienser (pajskal):
125 g kallt smör
1 dl florsocker
2,5 dl vetemjöl
1 äggula
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Lägg alla ingredienserna till pajskalet i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop bara precis tills att det blir en deg.
- Tryck ut degen i pajformen och låt den stå i kylskåpet i minst 30 minuter.
- Nagga botten på pajskalet och förgrädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
Ingredienser (pekannötkola):
125 g smör
3 dl ljus sirap
1,5 dl brunt farinsocker strö
2 msk vetemjöl
1 krm salt
2 ägg
140 g pekannötter
Gör såhär:
- Mät upp smör, sirap, farinsocker, vetemjöl och salt i en kastrull.
- Värm upp under omrörning och låt sjuda i 3-4 minuter innan du tar bort kastrullen från plattan.
- Låt innehållet i kastrullen svalna lite innan du vispar upp äggen lite lätt med en gaffel och rör ner dem i kolan.
- Tillsätt till sist pekannötterna och rör om tills de fördelat sig jämnt i kolan.
- Häll upp pekannötkolan i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter.
- Låt pajen svalna helt innan du serverar din paj med vaniljglass.
För min del var 20 minuter alldeles för kort, behövde nästan dubbelt? Den var fortfarande helt rinnig efter 20 min… Ska det verkligen vara så kort?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Då allas ugnar är olika, kan olika bakverk behöva olika lång tid ❤️