Päronmuffins med kolagömma & smul

22 röster
päronmuffins
Saftiga päronmuffins med en gömma av kola, toppade med havresmul.

Du kanske har hört ordspråket som lyder något i stil med ”när du inte vet vad du ska baka med dina råvaror – baka muffins”. Skoja bara, det finns inget sådant ordspråk men det borde det göra! Det är nämligen alltid en bra idé att baka muffins. Denna gång blev det saftiga päronmuffins med kolagömma och havresmul. Muffins extra allt som bara smälter i munnen.

päronmuffins

Receptet bakas i stora, stabila muffins formar och ger 8 stora päronmuffins.

Fyllning:

3 små päron

1 msk smör

2 msk farinsocker

0,5 dl dulce de leche

Smul:

25 g smör

0,5 dl havregryn

0,5 dl vetemjöl

1 msk farinsocker

Muffins:

1 dl neutral olja

1 dl naturell yoghurt (den rinniga varienten)

2 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och ställ 8 stora muffinsformar på en plåt.
  2. Fyllning: Skala och tärna päronen. Smält smör i en djup stekpanna, ha ner päronen och farinsocker. Stek päronbitarna på medelvärme under konstant omrörning tills de mjuknar. Ställ åt sidan för att svalna under tiden som du gör smeten och smulet.
  3. Havresmul: Nyp ihop alla ingredienser till smulet i en skål bara precis tills det går ihop till en smulig deg.
  4. Muffins: Blanda ihop neutral olja och naturell yoghurt i en bunke med hjälp av en ballongvisp.
  5. Tillsätt äggen, strösocker och vaniljsocker. Blanda ihop till en jämn smet.
  6. Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet.
  7. Fyll muffinsformarna med 3/4 smet. Spritsa en klick dulce de leche i mitten på varje muffin, toppa med smörstekta päron och havresmul.
  8. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills muffinsen är helt genomräddade. Känn med provsticka för att vara säker.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Isabelle
Isabelle
3 månader sedan

De blev så lyckade som efterrätt till kräftskivan! Hela familjen njöt.
Tack för receptet Camilla!!

Sandra
Sandra
3 månader sedan

Kan man frysa dem?

Johanna
Johanna
3 månader sedan

Å köpte allt utom yogi kan jag använda vaniljyoughurt

Jenny
Jenny
3 månader sedan

Kan jag ta smör istället för olja?

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x