
Skäm bort dina gäster med den här goda pannacottapajen med sprött pajskal av oreos, krämig björnbärspannacotta som fyllning och fluffig maräng som dekoration. Enkelt, gott och vackert.


Receptet bakas i en rund pajform med diameter 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.
Ingredienser (pajskal):
1,5 paket oreos à 154 g
75 g smör
Ingredienser (björnbärspannacotta):
250 g frysta björnbär
saft från 1 citron
5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
3 krm agar agar pulver
Ingredienser (maräng):
1 äggvita
0,5 dl strösocker
Björnbär och färsk mynta att dekorera med.
Gör såhär:
- Smält smöret till pajskalet i en kastrull.
- Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Blanda ihop med det smälta smöret till en formbar kexmassa och tryck ut med hjälp av baksidan av en sked i en pajform. Ställ pajformen i kylen medan du gör fyllningen.
- Koka upp frysta björnbär och citronsaft i en kastrull tills bären mjuknat. Pressa dem genom en sil till en slät puré ner i en annan, rymlig kastrull. Se till att verkligen få med all puré och att skrapa av undersidan av silen.
- Tillsätt vispgrädde, strösocker, vispgrädde och agar agar pulver. Låt koka tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt pannacottasmeten svalna lite innan du försiktigt häller upp den i pajskalet. Ställ pajen i kylskåpet för att stelna, minst 2h.
- När pajen är redo att serveras gör du marängen genom att vispa upp äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning med elvisp.
- Fortsätt sedan vispa marängen för hand över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills undersidan av bunken svalnat.
- Spritsa ut marängen på pajen, bränn den med brännare och dekorera sedan med björnbär och mynta. Servera och njut!
Himmelskt god! Gjorde pajen och tog med den till en hang out med vänner och de kunde inte få nog av den, de tyckte den var helt fantastisk! Superbra recept och tar inte heller för lång tid